Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-06-24

Pest och kolera i det iranska skenvalet


Idag är det dags för den andra omgången i det fejkade skenvalet i Iran. Inför den första omgången hade det allsmäktiga Väktarrådet diskvalificerat över 1000 kandidater, så att endast sju godkända fick ställa upp.

Om man läste svenska nyhetstelegram så vore man förlåten om man trodde att "valet" handlade om Schweiz eller Norge. Aldrig tidigare har orden ”reformsinnad”, ”reformist” eller "moderat" använts oftare. Detta om kandidater som alltså har valts ut av Väktarrådet, och som aldrig skulle drömma om att ifrågasätta det islamiska tyranniet i Iran.

Åsiktsbyrån TT skrev exempelvis i maj om presidentkandidaten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani att han ”aldrig anklagats för extrema ståndpunkter”. Att lova att spränga en atombomb i Israel så fort man färdigutvecklat sin kärnvapenarsenal är nämligen inte extremt, enligt TT.

De två ”vinnarna”, Rafsanjani och den ännu mer fundamentalistiske Mahmoud Ahmadinejad från den första omgången, går nu vidare. Bloggen Fria Iranvänner
kallar Rafsanjani för ”svindlare” och Ahmadinejad för ”taliban”, och publicerar ett öppet brev från en iransk bloggare till alla västjournalister som nu bevakar valet:

Ni har en sällsynt möjlighet att tala för de människor i Iran som inte kan göra sin röst hörda, och informera läsarna om sanningen när det gäller det iranska folket och dess regim.

Frågan är om han kan räkna med TT.

I det öppna brevet ges också exempel på det fusk som användes i skenvalets första omgång, och som till viss del har
erkänts av regimen. En sammanställning av några punkter ur brevet:

- Hur kan det komma sig att många iranska regimtidningar före valet förutspådde att 30 miljoner människor (ca. 75% av de röstberättigade) hade röstat, vilket är exakt den siffra som sedan användes efter valet?
- Hur kan det komma sig att en anställd på Inrikesdepartemntet säger att den verkliga andelen var under 10%?
- Hur kan det komma sig att utländska journalister som besökt vallokalerna rapporterade att de var i praktiken folktomma, medan regimen hävdar ett stort valdeltagande?
- Hur kan det ha funnits fler röster i Södra Khorrasan-provinsen än det finns invånare?

En iransk kvinna blev mäkta förvånad när hon såg sig själv på TV-nyheterna i färd med att rösta i en vallokal. Bilderna som regim-TV visade hade dock tagits i det förra ”valet”, och användes för att ge intrycket av att valdeltagandet hade varit lika stort den här gången.

Och många tvingas rösta även om de helst hade bojkottat scharaden. Regimen utövar
utpressning genom att kräva att anställda inom vissa yrkeskategorier måste rösta, eller riskera att bli av med jobbet. Likaså dem som får statliga bidrag.

Och Iran har nu seglat upp som
Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern. Till och med större än tyranniet Saudiarabien, som är tvåa. Företaget SKF bekymrar sig inte i onödan om förtrycket i Iran, utan förklarar att de inte vill ”blanda oss i politiken”. Titta bort, och allt är frid och fröjd! Ganska naturligt för ett företag kanske, men var är alla bojkottaktivister (ex. Ali Esbati, Ardalan Shekarabi eller hatspridarna på den svenska antisemitiska iranallierade islamisttidningen Uppmana.nu) som annars är så högljudda?


UPPDATERING 25/6 kl. 11.44

Se
detta inlägg för en kommentar till Mahmoud Ahmadinejads seger i skenvalet.

3 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Apropå att diktaturen Iran har blivit Sveriges viktigaste exportmarknad i Mellanöstern.
I texten som Alicio länkar till kan man läsa följande uttalande från det svenska företaget SKF angående deras verksamhet i Iran:
– Det är väldigt viktigt för SKF att inte blanda oss i politiken. Vi står helt utanför den.

Precis som om vi inte kände till att detta är och alltid har varit SKF:s policy. SKF var ju en viktig leverantör av kullager till den tyska krigsindustrin under andra världskriget.

Svenska företags penningkåta prostitution utomlands är fantastisk. Samvete saknas helt.

6:03 em  
Blogger Alicio skrev...

Bra och tänkvärd kommentar om SKF:s historia, Roland.

6:08 em  
Blogger Majed Safaee skrev...

Tack för länkandet. Det här valet är så bisarrt och sjukt att det är svårt att skriva om det. Helt enkelt så kan man säga att det just nu pågår ett försök till statskupp från Khameneis sida. Medan Rafsanjani försöker stoppa det.

Alltså valet ligger mellan Khamenei och hans kandidat (Ahmadinejad) som står för en ännu mer fundamentalistisk politik och Rafsanjanis.

Rafsanjani må vara en förtryckare, genomkorrupt men han är
fortfarande bättre än Khamenei.

Det är ligger Iraniernas val, mellan en fundamenatlistisk kandidat och en genomkorrupt.

KOmmer att komma mer om situationen på www.friairanvanner.blogspot.com, under morgondagen....

Sen så håller jag med, svensk nyhetsrapportering är helt vidrig. TV4 visar upp ett repotage där man får ta del av "kandidaternas" vallöften m.m.

Aftonbladet citerar en snubbe som menar att det är ett grundlagsskyddat rätt att få rösta i "fria val". Apporpå bråket utanför ambassaden, m.m.

Det kommer nog att komma mer om det här också...

8:49 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan