Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-06-25

Ny iransk president: Inte tal om demokrati


Den hyper-fundamentalistiske och otippade vinnaren i det iranska skenvalet, Mahmoud Ahmadinejad, vann med drygt 60% av rösterna mot den något mindre fundamentalistiske Hashemi Rafsanjani som fick dryga 30%. Båda valomgångarna har kantats av fusk, och den iranska Nobelpristagaren Shirin Ebadi talar om ett grundläggande bedrägeri, då 99% av kandidaterna hade sorterats bort i förväg.

På frågan om hur "talibanen" Ahmadinejad ser på de mänskliga rättigheterna i Iran rapporterar Radio France Internationale (
lyssna här) att han svarade så här:


Vi gjorde inte revolutionen [1979] för att skapa en demokrati.

Inga kvinnor tilläts ställa upp som kandidater i skenvalet, och inte heller motståndare till mulladiktaturen. Det icke-valda Väktarrådet, som håller den verkliga makten i landet, sorterade bort drygt 1000 kandidater och tillät endast 7 att ställa upp.AFP skriver att resultatet innebär att varje aspekt av det iranska samhället nu faller i de västfientliga och ultra-fundamentalistiska krafternas händer. Ahmadinejad, som är en veteran från det Revolutionära Gardet, vill att den islamiska republiken skall återgå till det än mer islamiskt "puritanska" samhälle det var under revolutionens första tid i början på 80-talet. Han har också sagt att Iran har varit alltför eftergivet i förhandlingarna med EU och IAEA om ett stopp för sina atomprogram.

Det är främst de utslagna, krigsveteranerna och de lågutbildade som ska ha röstat på Ahmadinejad i ett isolerat Iran med skyhög arbetslöshet. Hans löften om en jämnare fördelning av landets oljeinkomster tros ha spelat en roll, även om få tror att han kan hålla sitt löfte. Och för att få ned arbetslösheten måste Iran öppnas upp mot omvärlden. De unga och välutbildade väljarna, som röstade på rivalen Rafsanjani, hoppades på förändringar för mer öppenhet och en demokratisering. Somliga tror att segern för den benhårde Ahmadinejad kommer att påskynda ett uppror hos den sistnämnda delen av det iranska folket. Man får hoppas att de lyckas.


UPPDATERING 25/6 kl. 13.03

Publius Pundit har satt ihop en lista med artiklar och foton som visar att iranierna i mycket hög uträckning bojkottade skenvalet (via LGF).


UPPDATERING 25/6 kl. 16.20

Hos Fria Iranvänner kan man läsa om hur gårdagens statskupp gick till, och vem den egentligen gynnar. Vi får också en inblick i vem Irans nye president är, och i hans bakgrund som knivmördare. Läs också om de talibanlagar han instiftade som borgmästare i Teheran, som omfattar ett förbud för kvinnor och män att dela samma hiss.


1 Comments:

Anonymous Roland Pettersson skrev...

Många i Iran känner nog en stor hopplöshet inför framtiden efter detta "val"-resultat. Västvärlden kan räkna med en ökad ström av iranier som vill emigrera hit.

12:11 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan