Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-19

Extrem dubbelmoral på Helle Kleins blogg


Jaha, Aftonbladet är sig likt. Det må vara i pappersform, i nätutgåvan eller på sina "bloggar".

Den politiska chefredaktören Helle Klein uppskattade inte att jag hade länkat till Stockholm Spectator som hon anser hade riktat "extremistisk" kritik mot henne (var har vi hört den förut?). Där skärskådades nämligen en ledarkrönika i vilken Klein fördömde det hon kallade israelisk "terror". Israel hade nämligen utdelat ett riktat slag mot en av organistionen Hamas högsta ledare Izz ad-Din Sheik Khalil. Hon förfasade sig över att media inte hade brännmärkt Israels insats mot mördarna i Hamas som "terrorism".

Krig är fred. Terror är frihetskamp. Svart är vitt. Och
ursäkter för terrorism är en åsikt som platsar på Aftonbladet "Kultur".

Istället för att kontakta mig, eller exempelvis bemöta Stockholm Spectators argument, så väljer hon att skriva ett surt inlägg på sin nya blogg där hon klagar över att jag, som kritiserar terrororganisationer, skulle vara "extrem" och "reaktionär".

Hon kritiserar också bloggare som inte skriver under med sitt eget namn. Det får hon gärna göra. Om jag hade hetat Lindström så hade det inte spelat någon roll. Det namnet är helt intetsägande och anonymt. Det råkar också vara det angivna namnet på en person som driver en fullständigt diskrediterad och olaglig extremistblogg som trakasserar andra internetskribenter. Inläggen där består av 5000 ord långa osammanhängande drapor om sionistiska sammansvärjningar och av uthängningar av folk. Hans inlägg har bl.a. lett till att instabila och hatfulla sjuklingar har ofredat och trakasserat mig och min familj. Helle Klein länkade till den bloggen som ett exempel på att min anonymitet diskuterades. Därefter togs länken bort, när hon hade insett vad det handlade om för vidrigt skräp.

Men som Helle Klein mycket riktigt visar så är det åsikterna och inte budbäraren som är det viktiga. Åtminstone när åsikterna instämmer med Kleins egna. I ett tidigare inlägg rekommenderar hon nämligen
tre "tjejbloggar" som alla är helt anonyma. Dubbelmoral? Näää.

UPPDATERING 19/5 kl. 16.41

Läs mer hos :
Henrik Hansson: Vad är main stream enligt Aftonbladet?
Johan Ingerö som tillsammans med många andra har utsatts av bloggaren ovan.
Politico Economico kommenterar.
Dibbuk som har skrivit en bra kommenter till Helle Klein.
Erik Svansbo, jämställdhets- och solidaritetsaktivist kommenterar.
Sömnlösa Nätter kommenterar.
-------
Här ser vi ett exempel på ett inlägg hos skribenten Jinge i bloggvärldens allra yttersta utkanter. Inläggen på hans blogg bär rubriker av typen "Det Judiska Dilemmat". Den har ett liknande syfte som den som Aftonbladet inledningsvis länkade till. Jinges olagliga blogg går ut på att i brott mot Personuppgiftslagen regelbundet hänga ut bloggare och kränka folks integritet om de inte tycker som han gör, enligt exemplen ovan. Han har hållt på så nästan varje dag sedan slutet av förra året mot mig och mot många andra. Nästan alla bloggare har tagit avstånd från hans inlägg och dagliga attackmetoder.


33 Comments:

Blogger Thomas skrev...

Det är tråkigt att du inte kan argumentera utan att ljuga.

>>> "sionistiska" sammansvärjningar

Ordet sionist förekommer inte på Krigskrönikan överhuvudtaget (förutom i ett citat från ett brev där en moderator klagar på dig:

"Så är vi där igen då? Kan det inte gå en enda vecka utan att det här kommer upp igen? Ord som antisemit och sionist i vart och vartannat mail. Måste det verkligen vara så? Nej, för det finns andra ämnen!"

Det är allt.

Du kommer ständigt med grova anklagelser, som t.ex. att Krigskrönikan skulle vara en "olaglig extremistblogg". Det där med "extremistblogg" är ju kul för att komma från dig, men "olaglig" är mindre trevligt. Detta, som så mycket annat, är en fri fantasi från din sida. Som du vet vid det här laget så är det inte olagligt att tala om vad du heter i verkliga livet. Ditt namn är i sig själv ingen "personuppgift", för i så fall skulle alla sajter som innehåller namn på nu levande personer vara olagliga.

Däremot är den typ av falska anklagelser som du har kommit med tidigare, och fortsätter att ösa ur dig, väl inom ramarna för vad man skulle kunna pröva rättsligt pm man hade lust. Nu är jag inte alls intresserad av något sådant utan tycker att du fungerar bättre som ett varnande exempel på hur man *inte* bör agera på nätet.

Thomas Lindström - krigskronikan.com/blog/

1:17 em  
Blogger Alicio skrev...

Thomas, fr det första är det du som nämner bloggen. Inte jag. För det andra så är det olagligt att hänga ut privatperoners namn om dessa ber dig att ta ned det. För det andra så gäller att kränkande uttalanden om en pesuedonym utgör förtal mot personen om dess riktiga namn sätts ut. För det tredje så har jag utsatts för hot, och för det femte så har jag aldrig bloggat om dig. Du har själv valt att publicera material som du anser är kränkande. På samma sätt som du nu publicerar namnet på din blogg här. Du kan kontakta Datainspektionen redan idag och kontrollera. Och det gäller bara brotten mot PUL. Inte övriga kränkningar.

1:27 em  
Anonymous Patrick skrev...

Bry dig inte om dem alicio. Ingen annan gör det. Det är ytterkantsbloggar. Thomas och Jan-Inge Flücht (Jinge) kan inte rå på dig i sakfrågorna så de tvingas ttackera din integritet istället. På så vis kan de få hjälp av nazister och anrda som kan trakassera dig för att du inte är lika anti-israeliska som dem är.

Alla i bloggvärlden försöker undvika dem. De har inga läsare och det är onödigt att ge dem publicitet.

1:40 em  
Blogger styrlund.se skrev...

Vilken statans sandlåda... nån borde nog sätta ner foten... fast... det verkar som folk är sjuka i alla led...

1:43 em  
Anonymous Tord skrev...

Det är rätt patetiskt att Krigskrönikan, som knappt har några egna läsare, nu får en viss reklam, även om Aftonbladet sedan tog bort det.

Det visar att de som verkligen känner till Jinge och Krigskrönikan inte vill ha något med dem att göra. Inte ens vänsterbloggarna. Kolla på Jinges hånfulla bilder av ortodoxa judar i hans inlägg om "Det Judiska Dilemmat".

Inte precis rumsrent.

1:59 em  
Anonymous Anonym skrev...

Läs om hur andra bloggare, från höger till vänster diskuterar Jinge. Fler diskussioner här: Frihetsblogg skriver om Jinge: "Mein Kampf och andra källor, "Tomtar på loftet", "Moonbat på svenska" där Jinge ritar hakkors på moderater, samt här om Jinges metoder, Maskilim om Jinges trakasserier, Lundwall om Jinge, Globaljuggler (samt här) om Jinge, Etage (samt här om Jinge, Dennis om Jinge, De Oppresso Liber om Jinge, "Global idioti" på Subjektiv.se handlar bl.a. om Jinge, Stockholm Spectator illa till mods av Jinges beteende, Rationaliten om Jinge.

Det finns mycket mer...

2:31 em  
Blogger Daniel, subjektiv.se skrev...

Anonym: jag vill påpeka att trots att jag nämner Jinge i texten "Global idioti" (vilket är enda gången jag har nämnt den) så är det ett rent sakinlägg. Jag diskuterar inte hur Jinge är som person eller vem han är eller om han har nån dold, extremistisk agenda eller liknande. Utan kommenterar enbart ett som jag tycker puckat påstående från honom, utan att gå in på personangrepp.

3:32 em  
Blogger Alicio skrev...

Daniel, Subjektiv.se, det är det som gör din kritik så intressant!
Mvh - Alicio

3:37 em  
Anonymous Utkast skrev...

[Modererad kommentar nedan. Den innehöll också en lång internetadress som förändrade layouten på sidan / Alicio]


[Modererat] Helles förmåga att tänka klart brister ordentligt när hon blir förbannat. I stället för att tiga ihjäl sina motståndare med betydligt mindre läsarsiffror skapar hon publicitet för dem. Då känns hennes demoniserande inlägg som en belöning. (Läs t ex min favorit Helle-artikel)

Grattis Alicio! Din blogg håller måttet och förtjänar många nya läsare!

3:40 em  
Anonymous Liselott D skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

4:10 em  
Anonymous Anders skrev...

Min mest välvilliga tolkning är att Aftonbladets Helle Klein ännu inte riktigt hittat formen.

Jag skrev just om några av första veckans märkligheter...
http://dibbuk.se/index.php?id=230

4:32 em  
Blogger Sosse STHML skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

4:40 em  
Anonymous Anonym skrev...

*** Som politisk chefredaktör för Aftonbladet och opinionsbildare ser jag det som angeläget……****

Man ser att politruktakter sitter i ryggmärgen.

Lubbe Ferrysson

4:41 em  
Anonymous Sosse STHML skrev...

[Modererad kommentar nedan / Alicio]

Helle Klein representarar den vulgärpopulistiska falang som tyvärr kidnappat inte bara socialdemokratin utan även hela den svenska vänsterrörelsen. Tillsammans med de övriga [...]figurer som publicerar sig på Aftonbladet kultur får hon tyvärr [...] människor med vänstersympatier att skämmas när hon ständigt återkommer med sitt rituella USA-hat, sin panegyrik över avskyvärda mördare i såväl Irak som på västbanken, sitt [otydliga inställning mot terrorister] som massakererar civilbefolkningar. Hon är tyvärr inte den enda sådana, men hennes sinekur på Aftonbladet och de många år som hon har hållit på med att undergräva väsnterrörelsens anspråk på ett moraliskt övertag genemot sina meningsmotståndare gör henne ändå speciell i förhållande till de flesta andra i hennes falang.

Till dem av er som mot förmodan läser dessa sidor och är socialdemokrater vill jag bara säga att det inte är läge att kasta in handduken riktigt än. Det finns krafter inom rörelse som mobiliserar mot den här ytterlighetsfalangen och som förhoppningsvis kommer få lättare att nå gehör för sina åsikter nu när terroristkramarfalangens monopol på massmedieexponerning börjar luckras upp av blogsfären.

5:19 em  
Anonymous Anonym skrev...

"sosse sthlm": Du får nog kamoflera ditt vänster-hat lite bättre om du tror att nån ska gå på att du är sosse.

5:20 em  
Anonymous pontus skrev...

Helle skriver:

"I sin iver att kritisera vänstern för anti-amerikanism säger den ja till Bush-doktrinen om förebyggande krig, ja till USA:s rätt att bomba Irak i strid med FN och folkrätten samt ja till en världsordning där USA ensamt bestämmer den världspolitiska utvecklingen i kraft av sin militära överlägsenhet.

Blir det en tryggare, rättvisare och mer demokratisk värld? Knappast!"

Underbart. Sa om USA hade latit Saddam fortfarande vara vid makten, Helle. Hade da: Alla faglar i bur slappts fria, tusen blommor blommat och du skulle ha fatt en ponny? Om svaret ar nej, da har kriget varit bra.

Nej, seriost. Med Saddam fortfarande vid makten hade det da bivit en tryggare, rättvisare och mer demokratisk värld? Knappast!

5:37 em  
Blogger Magnus skrev...

Det är ju rätt kul att det finns så många bloggar som är mer läsvärd än aftonbladet och dess ledarsida...

6:40 em  
Blogger Alicio skrev...

Jinge försökte hävda ovan att hans uthängningar inte är olagliga. Jag rekommenderar honom att kontakta Datainspektionen. Det har jag gjort.

7:21 em  
Blogger simulev skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

7:21 em  
Anonymous Simulev skrev...

[Tack för alla engagerade kommentarer. Jag ber er att diskutera med en lugn ton. Modererard kommentar nedan/ Alicio]

HoHoHo!!!
What we got here? Klein, paid monthly by Aftonbladet more than the PM Persson, is verbally attacking “the smaller” voice? Well that doesn’t look so good from the Aftonbladet otherwise so cherished “underdog logics” -when one of the Nordic regions largest dragon evening paper pinpoints out the smaller unpaid and ideology driven blogg.
(Which by the way. allows comments a prerequisite to even begging with…)

I think Helle Klein is scared of the freedom of speech in the western world, that can be the only reason why she has this attitude to terrorism.

7:26 em  
Anonymous Darth Vader skrev...

ett smakprov på jinges "hantering" av sanningen: inte ett ord var sant.

7:30 em  
Blogger Sosse STHML skrev...

Bäste anonymous 5:20!

Det är förvisso sant att jag inte har speciellt mycket till övers för dig och dina gelikar på den extremistiska vänsterkant som alltför länge tillåtits dominera arbetarrörelsens retorik, om än inte lyckligtvis inte lika ofta dess praktik. Men det är för att jag månar om socialdemokratins fortsatta väl och ve och anser att det är dags att förpassa dem som talar för dig och dina gelikar till de partier och organisationer där de har sin faktiska ideologiska hemhörighet.

Det är faktisk på tiden att socialdemokratin slutar med att agera täckmantel åt er extremister. Vare sig det sker här på nätet, på Aftonbladets kultursidor eller på Dalademokratens ledarsida.

10:26 em  
Anonymous Anonym skrev...

Paul O'Mahony har en jättebra kommentar.

11:54 em  
Anonymous Anonym skrev...

"Extrem dubbelmoral på Helle Kleins blogg"

Extrem...

"Istället för att kontakta mig, eller exempelvis bemöta Stockholm Spectators argument, så väljer hon att skriva ett surt inlägg på sin nya blogg där hon klagar över att jag, som kritiserar terrororganisationer, skulle vara "extrem" och "reaktionär"."

Och varför skulle hon bemöda sig om det med tanke på hur du och Stockholm Spectator beskrivit henne? Du och Spectator kallade henne Helle "Hamas" Klein. Vidare antydde du att hon lade i dagen antisemitiska attityer. Spectator inledde sin kritik av Klein med att förlöjliga henne på ett riktigt svinaktigt sätt. Så anser du att du förtjänar ett värdigt bemötande av Helle! Läge och landa i verkligheten snart Alicio?

8:02 em  
Blogger Alicio skrev...

Till Anonym 8.02: det är möjligt att tillmälet "Hamas" var för hårt, med tanke på att den uppmuntran som terrorister fås i hennes tidning kanske är oavsiktlig, eller grundad i naivitet/Amerikahat osv. Där för ångrar jag tillmälet, men jag tog bort ordet Hamas långt innan hon skrev sitt konstiga inlägg! Ändå skrev hon det. Dessuto var mitt inlägg menat som skämtsamt. Det stod exempelvis att hon är "Välkommen! Det här ska bli kul".

Dessutom satte jag en länk i ordet Hamas som gick till en analys på Stockholm Spectator av hennes ställningstagande att det utgjorde "mord" och "terror" att eliminera en ledare för en massmordsorganisation (som får leva fritt i Damaskus!).

Om det nu var så farligt så undrar man ju varför hon inte tidigare har bemött Spectators argument (det är en välkänd sajt) och varför hon inte gjorde det nu.

Jag "antydde" inte någonting om Kleins "antisemitiska attityder", utan sade att hennes konstanta och absurda/bisarra fördömanden av Israel - även när den mest israelskeptiske skulle bedöma att Israel har rätt - uppmuntrar till terror - om än oavsiktligt. Dessutom kan det uppmuntra till antisemitism. Och det är en helt legitim bedömning! Detta istället för att någon gång ordentligt kritisera terroristerna och den palestinska myndighetens inaktivitet (förutom med en bekväm försäkran om att hon är emot terror). Men fördömanden skyddar inte mot terrorism! Försvar skyddar mot terrorism!

Men oavsett vad jag sade, så gick hon oerhört mer hårt fram. Helle klein är en "kändis" och tar inte samma skada av att någon på en blogg säger att hon uppmuntrar Hamas, och länkar till ett långt resonemang om det. Däremot tar JAG oerhört mer skada av hennes radikalt hådare personangrepp. Att jag skulle ha extrema högeråsikter är lögn och smutskastning. Och det skrev hon på en blog med stor publik, tack vare faktumet att den ligger på AB.

Dessutom gjorde hon ett allvarligt fel i att länka till en sajt som trakasserar och personförföljer mig och andra, vilket hon sedan korrigerade. Men hon lämnade kvar namnet på hans sajt.

Till sist hade hon inte fattat det där med integritet på nätet. Hon kritiserar att jag inte lägger ut min identitet på nätet, men rekommenderar tre "tjejbloggar" som var lika anonyma.

8:47 em  
Anonymous Anonym skrev...

Helle skyller allt på Israel. Nu även den ´förråade samtalskulturen´

Så här skriver hon:

´När en stor dagstidning utan att blinka kallar personer som
ifrågasätter staten Israels ockupationspolitik gentemot palestinierna
för antisemiter förråas offentligheten. Så upphör samtalet och
meningsmotståndarna blir inte längre människor. Kvar blir hat och hot´


/

10:43 em  
Anonymous Anonym skrev...

Bra inlägg från Politico Economico.

6:00 fm  
Anonymous ASO skrev...

Stopp ett slag.

För att överhuvudtaget kunna föra en meningsfull debatt om den här frågan krävs åtminstone tre saker:

1) Kunskaper om konflikten i Mellanöstern, dess bakgrund, historia och ideologiska och politiska orsaker.

2) Kunskaper om organisationen Hamas, det Muslimska brödraskapet och den islamistiska ideologin så som den utvecklats sedan åtminstone 1920-talet.

3) En god inblick i vad Helle Klein och Aftonbladet de facto skrivit de senaste åren.

Många inlägg här bortser fullkomligt från ovanstående.

Attityder av den typ som dominerar dagens vänsterpress kan bara existera i ett samhälle som inte längre tar hänsyn till den sortens bevisföring som är kärnan i västerländsk vetenskapskultur och lagstiftning.

Aftonbladet prioriterar - på socialistisk manér - ideologi framför fakta. Det gör tidningen avsevärt mer besläktad med Hamas än exempelvis en svensk domstol.

Dessbättre finns huvuddelen av Aftonbladets material både tillgängligt via Internet och pressarkiv. Många intervjuer och samtal kan dessutom rekvireras via SVT, TV4 etc.

Samla detta material, ställ det mot fakta och gör en regelrätt utvärdering...

Detta är intressant nog vad många bloggar redan sysslar med världen över (inklusive denna). Resultatet är inte smickrande för dem som sedan åtminstone sedan 30 år angivit tonen inom debatt och nyhetsförmedling (i huvudsak människor med rötter i 1968 års världsbild). Precis som tidigare makthavare genom historien försöker dessa nu att göra allt de kan för att behålla sina positioner (inklusive starta egna bloggar - dock utan generös länkning eller sektion för kommentarer). De kommer emellertid inte att lyckas. Inte utan statlig censur. Deras maktutövande bygger nämligen på ett redan föråldrat mediamonopol. Fri debatt och fri konkurrens skapar större krav på relevans och saklighet. Inte tvärtom. Därför är Helle Klein en förlorare och den förhatliga "nyliberalismen" en vinnare.

6:06 em  
Anonymous Anonym skrev...

"Attityder av den typ som dominerar dagens vänsterpress kan bara existera i ett samhälle som inte längre tar hänsyn till den sortens bevisföring som är kärnan i västerländsk vetenskapskultur och lagstiftning."

"Aftonbladet prioriterar - på socialistisk manér - ideologi framför fakta. Det gör tidningen avsevärt mer besläktad med Hamas än exempelvis en svensk domstol."

"Precis som tidigare makthavare genom historien försöker dessa nu att göra allt de kan för att behålla sina positioner (inklusive starta egna bloggar - dock utan generös länkning eller sektion för kommentarer)."

Och vart är din bevisföring för ovanstående påståenden? Snacka om att kasta sten i glashus.

"Därför är Helle Klein en förlorare och den förhatliga "nyliberalismen" en vinnare."

En slutsats som följer från en härva påståenden som inte ges argument för. Argumentationen imponerar...

6:36 em  
Anonymous ASO skrev...

Anonymous,

Det här är inte platsen för en disputation (i så fall får vi nog be Alicio om tillåtelse).

Men om du också citerar de första leden i min post så kanske bilden blir något klarare.

För att överhuvudtaget kunna föra en meningsfull debatt om den här frågan krävs åtminstone tre saker:

1) Kunskaper om konflikten i Mellanöstern, dess bakgrund, historia och ideologiska och politiska orsaker.

2) Kunskaper om organisationen Hamas, det Muslimska brödraskapet och den islamistiska ideologin så som den utvecklats sedan åtminstone 1920-talet.

3) En god inblick i vad Helle Klein och Aftonbladet de facto skrivit de senaste åren.


Av ditt inlägg att döma har du inte förstått vad jag säger.

Med den nya informationsteknologin har det blivit betydligt svårare för dig - vare sig du är ledarskribent, nyhetschef eller enskild privatperson - att påstå saker om Mellanöstern utan att ha något på fötterna.

Om du exempelvis hävdar att Israel begår folkmord i Jenin kan detta påstående verifieras genom komparation med tjogtals andra nyhetsförmedlare över hela världen (inklusive Israel). Om du menar att Hamas är en organisation som accepterar parlamentarisk demokrati kan jag bevisa motsatsen.

Internet erbjuder den vanlige svensken stora möjligheter att själv kontrollera dominerande institutioner som SVT eller TT.

För demokratin och pluralismen är detta ett enormt framsteg. För högt betalda bluffmakare på DN eller Aftonbladet är detta slutet.

I övrigt vore det intressant om du närmade dig ovanstående tre punkter (kursiv stil).

12:46 em  
Blogger Sosse STHML skrev...

ASO sade...

"Aftonbladet prioriterar - på socialistisk manér - ideologi framför fakta."

Det är att göra det lite väl enkelt för sig. Ja, Aftonbladet och annan "vänsterpress" publicerar huvudsakligen tämligen billig populism numera. Men vänstern har ingalunda något monopol på att se till kartan istället för till landskapet.

Även om det lätt kan förefalla så ur svenskt perspektiv, givet extremvänstern totala dominans i mainstreammedia.

8:01 em  
Anonymous ASO skrev...

Sosse STHML,

Jag håller med dig. Det är absolut inte enbart vänstern som gjort detta misstag (1900-talet är ett enda stort skolexempel på diverse ideologiskt hokus pokus).

Men om vi skall se till dagens Sverige - och Europa - så leder vänstern för närvarande ligan.

När dammet nu sakteligen skingras efter den 11 september och Irakkrisen ser vi nämligen hur betydande delar av västerländsk press styrts och styrs av ett närmast magiskt önsketänkande, fastän naturligtvis i negativ mening: man har velat USA:s nederlag, ja kanske till och med undergång.

Denna attityd är enligt min mening vare sig:

- rationell (eftergiftspolitik gentemot totalitarism tenderar att resultera i ännu större katastrofer)

- filantropisk (man struntar fullständigt i de förtryckta miljonerna under Saddam och alla andra diktatorer i Asien och Afrika)

- förenlig med vår egen självbevarelsedrift (utan USA & alliansen som världspolis kan lilla Sverige hälsa hem som modernt civiliserat land).

Kort sagt dåraktig.

Det är skönt - om än något överraskande - att se att det finns sossar som kan hålla huvudet kallt. :-)

3:18 em  
Anonymous ASO skrev...

Ovanstående:

/ASO

3:22 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan