Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-18

Låt Linderborg & Wijk publicera i Irak!


Åsa Linderborg och Erik Wijk upplåts ännu en gång plats på Aftonbladet Kultur, för att leverera ett försvarstal för terrorism. Men uppenbarligen är det inte längre många som är beredda att lyssna på deras budskap:


Vi har under våren försökt få igång en debatt om ockupationen av Irak och irakiernas rätt att göra motstånd. Vi har misslyckats.

Detta är hoppingivande. Linderborg och Wijk klagar på att även "normalt solidariska bedömare ägnar sig åt att förtala" de massmördare som artikelförfattarna vill ge rätt att döda. De säger att "i skuldfrågan bedöms endast gärningen" men utan att begripa att det omedelbart diskvalificerar den terror som de försvarar med sitt syfte. Yttrandefriheten är helig, men det är inte svårt att föreställa sig reaktionen från vanliga irakier om Åsa Linderborg och Erik Wijk hade ställt sig på en gata i Bagdad för att sälja en översatt upplaga av Aftonbladet och deras artikel.

I övrigt skall man bara notera att författarna har manipulerat nästan varenda uppgift som de redovisar, för att ge texten ett sken av vetenskaplighet. Det är ofattbart hur detta har kunnat passera obemärkt på Aftonbladet. Här är en lista på några av Linderborg & Wijks kreativa förvrängningar:

- antalet döda i Irakkriget är ca. 24 000 enligt FN. Inte 100 000 som de uppger.
-det stämmer att antalet attacker mot civilpersoner är lägre än för andra måltavlor, men Linderborg & Wijks källa visar att civilpersoner utgör den kategori med flest antal dödade och skadade (pdf)
- New York Times-artikeln som författarna hänvisar till innehåller en uppgift som vederlägger författarnas påståenden. Terrorn uppges nu vara riktad mot främst civila (bl.a. vid daghem, skolor och kliniker) samt mot säkerhetsstyrkorna.
- en grovt antisemitisk jihad-sajt på internet används också som källa, och författarna förskönar den genom att tala om en "en motståndsvänlig hemsida[]" (man undrar hur de hade presenterat en hemsida från Kach eller Ku Klux Klan).

Ovanstående gör att artikeln inte bara är en intellektuell och moralisk skam, utan också sakligt felaktig. Inte undra på att ingen lyssnar på dem längre. I fortsättningen bör frågor riktas till de ansvariga som låter publicera sådan här propaganda, snarare än till ovannämnda författare.

Läs mer hos Johan Norberg här och här, hos Dick Erixon (18/5 kl. 19.41), på Stockholm Spectator (här och här) samt hos Nicklas Lundblad.

UPPDATERING 19/5 kl. 14.44

Fler inlägg hos Moderskeppet, Henrik Alexandersson och Spookhead.


15 Comments:

Blogger Joseph skrev...

Omg, man tar sig för pannan!

Hur blind kan man vara som "historiker" Åsa?
Sluta besudla aftonbladet (ja, svårt jag vet...) och skaffa ett hederligt yrke, typ presschef för Ministry of Truth eller liknande.

1:13 fm  
Anonymous Anonym skrev...

När Linderborg & Wijk skriver att "normalt solidariska bedömare ägnar sig åt att förtala", syftar de i första hand på Andreas Malm. Denne tycker visserligen också att Irak borde överlåtas till gangstergäng som vill slakta alla kurder, men har haft fräckheten att yppa att wahhabiterna som vill slakta alla shiiter inte är värda att stödja.

2:05 fm  
Blogger daniel skrev...

Jaså, det vara bara 24.000 irakier som slaktades av USA. Då är det ju helt okej!

7:48 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta över Åsa o Eriks vurmande för dessa "motståndsmän".

Sedan deras jämförelse med motståndet mot Nazisterna ger ju bara en bitter smak i munnen.

9:03 fm  
Anonymous Dennis skrev...

Fast Alicio, var vi inte överens om att 24.000 inte skulle jämföras med 100.000?

9:35 fm  
Anonymous A-K Roth skrev...

Märkligt användning av ordet "slaktades" från signaturen daniel. Dödad är inte synonymt med mördad, eller slaktad.

"Slakt" av människor har förkommit i Irak, framför videokameror tom. Daniel borde sansa sig.

12:52 em  
Blogger Johan L skrev...

och som vanligt inom klagovänstern så saknar de alternativ, vilket jag tar upp idag på spookhead.

1:23 em  
Anonymous Olaus petri skrev...

Vänsterpartisanen Leninborg har än en gång fällt ned vidbryggan till sitt innersta väsen. Dörren med röda hjärtat har öppnats på vid gavel så att libressekämpen Åsa-Nisse ska kunna rida ut på sin packÅsa Sancho Wijktlös.

Från packåsnan sjunger hon sitt inskränkta libresso till toner från surrande spyflugor och väderkvarnsvingar. Dessa vingar är förstås "invisible" för oss vanliga dödliga, men inte desto mindre indränkta i frihetens blod. Hennes skarpsynthet beror på att Åsna alltid har sitt postcolonvisir nedfällt. Hon vill nämligen inte missa något väsentligt som skulle kunna hindra henne från att "spränga" fram mot fienden.

Anledningen till att Leninborgens ringmur (läs muskel) saknar tonus vet vi alla, men hus ska vi kunna få den mer spänstig? Så att skiten hamnar där den ska menar jag?

Tacksam för tips.

2:00 em  
Blogger Alicio skrev...

Dennis, absolut. Mitt svar gällde det här påståendet från Linderborg & Wijk:

"Enligt den brittiska läkartidskriften The Lancet är antalet av ockupationsstyrkor dödade irakier i storleksordningen 100 000"

- Detta stämmer inte, precis som vi utredde tillsammans. FN uppger att antalet som dödats i kriget + 1 års ockupation är i ett spann runt 24 000.

Daniel: jag har aldrig sagt att 24 000 döda är "OK". Jag rättade en felaktig uppgift som gjorde gällande att antalet döda i kriget var fyra gånger för högt.

2:41 em  
Anonymous Anonym skrev...

Lindeborg och Wijk är inget undantag, tradition att hylla politisk rörelse som har mord på oskyldiga på sitt program och vars mål är diktatur, går som röd tråd genom vänsters historia. Men jämförelse mellan muhammedanska terrorister och motståndet mot nazismen är unik för svensk trashvänster. I länder som upplevde nazistisk ockupation skulle liknande jämförelse resultera i ett åtal.

Alicio skriver ***(man undrar hur de hade presenterat en hemsida från Kach eller Ku Klux Klan).****

Jag tror inte, att de skulle skämmas. De har alltid haft hyllningar av de mest
motbjudande typerna på sitt program. Sök på Internet ”Wijk och Milosevic”. Wijk fördömer NATOs ingripande på Balkan, accepterar Milosevic som motpol mot storkapitalet och tvistar om det mördades så många eller så många tusen i Srebrenica. En typisk representant för svensk rödbrun (idag brunröd) trashvänster, samma fenomen som Bulten i Bo. Deras främsta mål är att kritisera USA, eller andra västerländska demokratier. Slakt av oskyldiga är någonting som de kan till och med gilla. Det förklarar deras inställning till irakiska terrorister. När al Zarqawi stolt deklarerar att mördande av oskyldiga irakier måste accepteras, då hyllar de honom som frihetshjälte. Deras demagogi skulle göra dr.Goebbels eller åklagare Vysinskij gröna av avundsjuka. Och blir de ställda vid väggen, då vill de ha ”öppen” debatt. Det må handla om Auschwitz, Gulag, Srebrenica, Afganistan eller i framtiden Vietnam och Irak. Ed Vuilliamy från Guardian beskrev de på ett utmärkt sätt : ”De är som Irving, de kräver debatt, där det inte finns någonting att debattera.”
För Aftonbladet är det bara att damma av stolta gamla traditionerna från 1940.

Lubbe Ferrysson

4:31 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

En av de senaste som säger sig "kräva debatt", att få höras av amerikanska senaten är George Galloway, han som, dokumenterat, hade ingående affärer med vännen Saddam Hussein.

Det är bara det att senaten inte har hört från honom! Sicket skrik och gnäll och vilken lögn!!! Var lär dom sig alla smutsiga tricks?

5:49 em  
Blogger Tor skrev...

Det blir tydligare och tydligare, avgrundsvänstern definierar sin politik som en antites av högerns.
Därför bör högern börja propagera för någon ny ståndpunkt och därför lura in avgrundsvänstern i en omöjlig ståndpunkt för att avslöja deras cynism. Tex militärt ingripande i Sudan för att stoppa folkmordet i Darfur. Ska bli intressant och se hur argumentationen från avgrundsvänstern lyder då.

"De är som Irving, de kräver debatt, där det inte finns någonting att debattera."

Mitt i prick. En viss Bulten i Bo har gjort det till sin paradgren. Nu senast på Sömnlösa nätter där han klagade på att titelnamnen på vissa böcker, som han inte läst, inte stämde överens med vad han ansåg skulle vara det korrekta titelnamnen på sagda böcker. Förvirrande? Ytterst.

6:48 em  
Anonymous ASO skrev...

Liksom för militant Islam är vänsterns främsta drivkrafter hat, missnöje och obegränsad självömkan.

Det är på sitt sätt mäktiga krafter. Men bara så länge som det finns en arena att agera på.

Den verkligt intressanta frågan är varför den svenska socialdemokratin inrättat ett samhälle där dessa i grunden extrema dårar erbjuds framträdande positioner både inom politiken, universitetsvärlden och media (vilket får dem att tro att de är kejsare).

Är det för att tokvänstern representerar socialdemokratins undermedvetna?

11:00 em  
Anonymous Anonym skrev...

"Liksom för militant Islam är vänsterns främsta drivkrafter hat, missnöje och obegränsad självömkan."

Och högern är helt befriade från dessa egenskaper? Tillåt mig skratta. Det vänster/sosse-hat som högern lägger i dagen är fullständigt rabiat och urskiljningslöst, dvs alla dras över en kam. På basis av vad Linderborg/Wijk skrev drog Dick Erixon slutsatsen att vänstern försöker legitimera mord på civila i Irak. Detta av en bloggare som av PJ och RolandPM anses vara den bäste bloggaren just nu. Om en utomjordning besökte Sverige och fick höra högerns litanier om sakernas tillstånd i Sverige så skulle han säkert tro att Sverige måste vara helvetet på jorden. Men i olika internationella undersökningar kommer Sverige nästan alltid i topp, vilket vittnar om att högerns litanier har klent stöd i verkligheten.

7:42 em  
Anonymous Johan Polhem skrev...

"Om en utomjordning besökte Sverige och fick höra högerns litanier om sakernas tillstånd i Sverige så skulle han säkert tro att Sverige måste vara helvetet på jorden. Men i olika internationella undersökningar kommer Sverige nästan alltid i topp, vilket vittnar om att högerns litanier har klent stöd i verkligheten"

Typiskt vanster sympatisor att kora huvudet i sanden nar det passar. Har denna person inte lagt marke till hur enorm varan arbetsloshet ar (Minst %20) hur forvanasvart lite pengar en svensk familj har som inkomst i snitt eller hur totalt urusel varan sjukvard ar. Jag bor I Australien dar man betalar mycket mindre skatt, dar sa gott som alla har jobb och dar den offentliga sektorn faktiskt fungerar.
(Battre sjukvard, battre skolor med privata alternativ, %5 arbetsloshet och riktigt bra kollektivtrafik. Jag betalade ungefar %20 i skatt forra aret. I sverige hade jag betalat %50, tjanat mycket mindre, haft samre sjukvard och det hade fan varit omojligt att driva det foretaget jag ager for jag hade spenderat all min tid att forsoka folja alla lojliga regler eller med att soka bidrag for att kunna betala all min skatt med.

1:38 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan