Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-24

Carin Jämtin: Hamas och Sverige
delar av liten demokratisk klubb


Strax efter att Carin Jämtin blev biståndsminister på hösten 2003 intervjuades hon i Dagens Nyheter och fick frågan om även diktaturer ska få svenskt bistånd:

- Vad är ett demokratiskt land? Det är en sådan fråga som även professorerna på de kändaste universiteten tvistar om. De enda demokratier som finns i världen är väl Sverige och Norge och några stycken till.

Men nu skall man alltså lägga den palestinska myndigheten och terrorgruppen Hamas till Carin Jämtins exklusiva lista på demokratiska aktörer, vid sidan av de "enda" demokratierna Sverige och Norge och "några stycken till". Så här sade hon nämligen häromdagen till DN:

- Hamas har vunnit sin majoritet i demokratiska val, och den svenska regeringen anser inte att det ska påverka vårt bistånd, åtminstone inte innan vi vet hur organisationen kommer att utvecklas i sin nya roll. Vi kommer att följa utvecklingen noggrant och diskutera saken med de övriga EU-länderna

I den äldre intervjun berättar Jämtin också om utmaningarna för det svenska biståndsarbetet:

Vi måste kunna garantera skattebetalarna att vi använder pengarna på ett bra sätt

Frågan är om det är ett "bra sätt" att skicka 473 miljoner kronor till ett samhälle där arbetet på kommunalnivå på flera platser drivs av en terroristorganisation, även om pengarna inte skulle gå direkt till Hamas kassa. Carin Jämtin vill inte ge ett svar. Av någon anledning tycker hon att det behövs mer tid för att vara säker på att det handlar om en terrorgrupp. Bisarrt nog menar hon också att man inte ska basera sig på vad Hamas är idag:

...man kan mycket väl se en framtid där Hamas också förändras eller delas och splittras. Det måste vi följa noga.

Även Ansar al-Islam, al-Qaida eller talibanerna kan ju alltid utvecklas. Kanske borde statsministern eller utrikesministern ta ett ordentligt snack med Carin Jämtin, och kanske ge henne en och annan kurs i både demokrati och diplomati. Carin Jämtin har tidigare suttit på socialdemokraternas Palme-center i sju år och arbetat med bistånd, samt i ledningen för SSU. Feedback är något som hon har efterlyst ända sedan hon blev minister:

- Folk säger inte emot fast jag vet att jag har fel ibland. Därför måste jag se till att omge sig med folk som törs säga emot.

Och nu är det hög tid att göra det! Läs mer hos Dick Erixon här och här, samt i mina tidigare inlägg här och här.


11 Comments:

Blogger Johan L skrev...

Alicio, jag förundras nästan varje gång på hur tydligt du lyckas visa på den svenska socialdemokratins dubbla måttstockar vad gäller demokrati, och deras ständiga ovilja att ta riktigt avstånd från terroristorganisationer.

Bra jobbat!

2:36 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack Johan! Den första länken, till den äldre intervjun med Jämtin, fick jag dock tillsänd mig.

Mvh - Alicio

2:40 em  
Anonymous Anonym skrev...

Som skattebetalare sponsrar jag diktaturer bland annat i Vietnam, Nordkorea, på Kuba, i Zimbabwe och PLO. Nu ska jag troligen börja stödja direkta terroristorganisationer som Hamas. Svensk socialdemokrati pratar om demokratisk utveckling, men verkligheten är annorlunda. Alla diktaturer som har spår av marxism i sin ideologi kan räkna med sponsring från svenska sossar.
Biståndsminister Jämtin har sina rötter på Olof Palmes Internationella Centrum. OPIC:s inställning i Mellanösterskonflikten är ensidigt pro-palestinsk. Högste chefen Thomas Hammarberg skriver följande:

**** Våldsnivån är nu lägre än på länge i Mellanöstern. Islamistiska grupper har accepterat en vapenvila, den nyvalde presidenten Abu Mazen har reorganiserat den palestinska säkerhetstjänsten och den israeliska armén agerar mer försiktigt än tidigare. Men optimismen dämpas av att Israels regering fortsätter bygget av den israeliska barriären inne på palestinskt område. ****

Han kallade sig en gång i tiden för ”liberal”, idag förstår han inte att det är tack vare barriären som våldet minskar. Därför det naturligt att Jämtin har ingenting emot att Hamas får bistånd från Sverige och att barriären är fel. Jag undrar hur många oskyldiga människor måste dö, innan biståndsminister blir nöjd.

Lubbe Ferrysson

4:23 em  
Anonymous Micke skrev...

Känns viktigare än någonsin att vi får en ny regering 2006.

Tack Alicio för en bra summering.

5:14 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Ang Jämtins uttalande om säkerhetsbarriären mailade jag nedanstående brev till Carin Jämtin på adress
registrator@foreign.ministry.se
(Ngn direktadress fann jag ej.)


Kära biståndsminister!

MÄNNISKOLIV MÅSTE PRIORITERAS.


Jag är bedrövad över ert senaste uttalande om säkerhetsbarriären vilket visar att ni inte förstått de problem Israel har att hantera. Jag upplever att ni inte i denna fråga kan se klart utan att ni i er iver att värna om palestiniernas rörelsefrihet visar likgiltighet inför israelers liv. I mina ögon måste värnandet av liv prioriteras.

2002, innan säkerhetsbarriären hade påbörjats, briserade bomb efter bomb i Israel. Terroristerna kunde obehindrat komma in och spränga barn och gamlingar i luften på bussar, caféer och glassbarer.

Tack vare säkerhetsbarriären är situationen annorlunda idag. Antalet offer har minskat radikalt, och därför stödjer en absolut majoritet av israelerna, inte minst Israels araber, byggandet av densamma. Bara terroristerna själva samt världsfrånvända smågrupper från den yttersta vänsterkanten är emot den.

Det är beklagligt att barriären ställer till problem för palestinsk civilbefolkning. Dessa allvarliga olägenheter måste dock vägas mot de människoliv som räddas.

Avslutningsvis vill jag påpeka att murar och stängsel kan rivas och kommer att rivas när de inte längre behövs - men kan ni förklara hur man ger livet tillbaka åt ett barn som sprängts i bitar?

Jag vill gärna läsa ert svar på sista frågan.

Med vänlig hälsning

(mitt namn och bostadsort)

8:31 em  
Anonymous ASO skrev...

Jag är otroligt imponerad av din blog - den blir bara bättre och bättre!

Tack för ett storartat jobb!

11:34 em  
Blogger Alicio skrev...

Johanna, ett utomordentligt brev. Skulle nästan vilja använda samma text...

ASO, Micke, Johan m.fl, Tack så mycket för värmande kommentar! Det uppskattas!

Lubbe, bra!

Mvh - Alicio

11:45 em  
Blogger simulev skrev...

Johanna V
"Dear Minister of Aid" ?

Perhaps you meant dead, in the context of braindead? She obviously Loves the ones, that constantly tries to kill Jewish innocent civilians.

1:05 fm  
Anonymous A-K Roth skrev...

Fantastiskt, Johanna!

Egentligen borde man skicka brevet till alla i Palmecentret och till alla regeringsmedlemmar.

Det Carin Jämtin kom ut med är så vidrigt att det är svårt sätta ord på sina tankar. Mycket bra gjort, Johanna.

3:33 fm  
Anonymous JohannaV skrev...

Tack för de vänliga orden Alicio och A-K Roth! Jag hade gärna velat skicka mailet till samtliga inom UD men de har alla samma e-adress.

Nu kommer jag att vila från bloggläsandet ett tag men jag kommer tillbaka!

9:27 fm  
Anonymous A-K Roth skrev...

Googlade på 'Carin Jämtin CV' och fick ut att hon varit Au Pair i Schweitz och läst två år på Stockholms Universitet. Ingenting om en examen eller vad hon studerade.

Kanske hon borde sätta sig på skolbänken, alternativt självmant låta informera sig innan hon ger sig in i omdömen om konfliktsituationer.

Kurser i Etik och Logik skulle vara minimum.

4:43 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan