Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-24

Post-Faktum


Som en avrundning på debatten om SVT-programmet Faktum (se här och här) vill jag tacka för alla intressanta kommentarer och all uppmuntran. Det finns ett stort intresse för och behov av kontinuerlig mediebevakning i Sverige, och bloggarna kommer alltmer att bli viktiga aktörer i det arbetet. Till gagn för såväl nyhetskonsumenter som medieorganisationerna själva, och därmed för vår demokrati.

Dagens Nyheters ledarskribent Peter Wolodarski kommenterar idag obalansen i SVT-programmet Faktum, och
nämner min granskning:

Internetbloggarnas makt växer. Bara de senaste fem månaderna har två amerikanska mediechefer tvingats avgå efter vågor av kritik på webben [...]

Utvecklingen i USA är en föraning om vad som är på väg att hända också i Sverige. Våra egna bloggare punktmarkerar kontinuerligt de etablerade medierna, och det blir allt svårare att bortse från deras synpunkter.Även om det finns inslag av förföljelse är mycket av det som skrivs relevant och intressant.Det senaste exemplet jag stötte på är bloggaren "Alicio i underlandet" (http://alunder.blogspot.com) som dissekerat SVT:s samhällsmagasin Faktum [...]

Inslagets propagandanatur kan möjligtvis förklaras av att reportern, Piroz Kianersi, till alldeles nyligen var aktiv och framträdande funktionär i Revolutionär kommunistisk ungdom [...]

Så generöst av public service att upplåta sin sändningstid för politisk information från denne engagerade man. Synd bara att tittarna måste vända sig till bloggarna för att få den fullständiga bakgrunden klar för sig.

Författaren och opinionsbildaren
Johan Norberg skriver:

It’s a great example. Alicio’s detailed study should be read by everyone interested in media bias […]

Alicio’s report is so convincing, and the reporters’ response is so revealing (no refutation of a single of Alicio’s facts, just complaints of McCarthyism), and it’s all so timely now when the integrity and objectivity of public service television is questioned, so there is only one reasonable conclusion: This terrorism apologia from a hard-line communist must have been broadcasted at primetime by a secret opponent of public service, who really wanted to embarrass public service now when it tries to convince us that it is objective and free from political influences.

Fler intressanta kommentarer hittas hos
Dick Erixon, Håkan Jacobson (#2), Stockholm Spectator, Mathias Sundin (#2), Henrik Alexandersson, Oskar Lidåker, Rationalisten och Sömnlösa Nätter som tar en titt på folkrätten.

Dennis Josefsson (samt #2), Globaljuggler’s blog och Patrick har myntat uttrycket ”Lex Alicio”, vilket de definierar som en breddning av Goodwins lag till att omfatta anklagelser om ”McCarthyism” som en avledningsmanöver i en sakdebatt.

Ett typiskt exempel på denna taktik hittas på
bloggen som drivs av Ung Vänsters fd ordförande Ali Esbati. Han verkar inte begripa att kritiken mot SVT:s Faktum-reporter gällde att denne lät sina personliga politiska övertygelser gå ut över programmets balans. Inslaget blev till en hyllning av tesen att målen helgar medlen i ”kamp mot ockupation”. Esbati kallar Faktum-inslaget ”balanserat”, och använder Piroz Kianersis retorik för att skriva ett hyllningstal till de ”organisationer som bekämpar ockupationen”. Detta trots att föremålet för kritiken är metoden som används i kampen, dvs mord på civila.

Esbati hävdar också att de som stödjer kampen motsätter sig attacker mot civila israeler. Det framgår dock inte om Ung Vänster ska räknas in i den kretsen, och inte heller om avståndstagandet bara omfattar själva utförandet av attackerna: ”
Pengar insatta till PFLP”.


12 Comments:

Blogger Joseph skrev...

Tummen upp!

Nu kan Thomas et al dra igång med den svenska varianten av "the vast right-wing conspiracy" på riktigt =)

1:14 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

OK, bra att du efter mycket om och men fick tummen urpublicerade hela brevet. Även om detta fortogs av att du gått i debatt mot innhållet i brevet innan du ens vågat visat upp det i sitt oredigerade skick!

Skulle också vara kul att se exakt hur din radionämndsanmälan ser ut. Utifrån vad du skriver har du ju då skalat bort misstänkliggörandet av reportern från hans politiska bakgrund, de märkliga "guilt-uy association"-påhoppen på Ove Bring och Åsa Linderborg, mm.

Vad blir det kvar då?

9:43 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Dessutom glömde du att länka till siter som har kritiserat dig för din teknik, exempelvis denna och denna.

9:49 fm  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, det handlade inte om "guilt by association", utan om faktumet att programmet var obalanserat med endast (och båda) dessa intervjuobjekt. Varken mer eller mindre. Varför fick man exempelvis inte höra argumenten från Ahlmark, Malm och de andra som klipptes ihop i ett förlöjligande kollage? Varför intervjuade ingen som hade ett annat perspektiv än Linderborg?

Det andra gäller länkarna du ger i din kommentar ovan. De inläggen är inte intressanta, eftersom de missförstod och trodde att min kritik handlade om att reportern är kommunist. Det gjorde det inte, som du ser om du läser alla mina inlägg om Faktum.

Darför var kommentarerna från de bloggarna inte lika intressanta som dem jag länkade till, enligt min åsikt.

10:06 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Det finns mängder av program i TV och radio där endast en folkrättsexpert, endast en historiker eller endast en "expert" fått framträda och ge sin åsikt. Behöver jag säga "Agenda"?

Vad du vill få fram med din granskningsnämndsanmälan är alltså att alla program måste presentera att "motexpert" till varje expert som framträder?

Och fortfarande har du inte berättat vad som var det kontroversiella med vad Linderborg eller Bring faktiskt sa i programmet som det hade behövts en motexpert att balansera med!

10:26 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Nej, Esbati verkar inte ha begripit vad den här diskussionen handlar om. Eller så VILL han inte. Han visar svart på vitt (snarare vitt på svart) att han inte är intresserad att möta argument med argument. Han föredrar slagorden, det revolutionära slamret, de gamla uttjatade barrikadfasonerna.

Men sånt slår helt enkelt inte längre. Inte i ett samhälle där ordet - och den enskilda rösten - sakta håller på att lösgöra sig efter decennier av auktoritär politisk styrning.

Bara den senaste månaderna har erbjudit otroligt intressanta exempel på vad som komma skall (avslöjandet om DN:s plagierande, Cecilia Udden och nu SVT:s Faktum). Och en sak är säker: Trycket kommer bara att öka och öka. Vänstern kan ingenting sätta emot - åtminstone inte så länge den gör gemensam sak med fascism och islamism.

Välkommen till framtiden. I den får Esbati inga extra poäng för att han valde att vara 68-orna till lags!

2:43 em  
Blogger Alicio skrev...

Till (2.43),

Mitt i prick!

7:20 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

11:29 fm  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, håll dig gärna till saken.

11:36 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

I en debatt där Alicio har misstänkliggjort en journalist, en historiker och en folkrättsexpert med argument av "guilt by association" samt vad journalisten varit med i för föreningar tidigare......

.....tycker jag att det passar sig alldeles utmärkt att berätta lite om vad signaturen Alicio gjort tidigare i sin karriär!

Men det tycker tydligen inte Alicio!

1:41 em  
Anonymous Anonym skrev...

Bulten, vad exakt tror du dig vinna genom att sabotera varenda diskussion här och på andra bloggar? Fattar du inte sakfrågan?

SVT sviker sin egen uppgift (som är klart och tydligt deklarerad på SVT:s egen hemsida).

Vem som helst får vara vänster, höger eller mittemellan, men SVT skall vare sig sprida lögner och propaganda!

Capisce?!

12:42 fm  
Blogger hanken66 skrev...

Alicio vad tycker du om nu Faktum programmet blir friat i Granskningsnämnden (vilket det borde bli).
Vad skall du och Wolodarski klaga på då.

1:46 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan