Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-06-22

Ett monopol avskaffas. Delvis. Kanske.


Jag är nu tillbaka efter en hektisk period, och har nu mer tid att skriva. Under sommarperioden kommer postandet dock att vara mer sporadiskt än vanligt.

En intressant nyhet från de senaste veckorna är den utredning som vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson skall tillsätta för att avgöra om Apotekets monopol ska "luckras upp". Det kan dock på sin höjd handla om att huvudvärkstabletter och nikotintuggummin får säljas i livsmedelsbutiker, och kommer inte ens att gälla det receptfria sortimentet generellt:

Hon värnar [...] fortfarande Apoteksmonopolet; det ska till exempel inte få finnas apotekare som kan driva privata Apotek.

– När jag tittat på länder som har en annan modell än vad vi har tycker jag att de har fler nackdelar än fördelar, säger hon.

Det hade varit intressant att få reda på exakt vad det är för "nackdelar" ministern talar om. Jag har aldrig upplevt dem, trots att jag ofta haft att göra med privata apotek på kontinenten. För frågan som inställer sig är varför inte monopolet avskaffas helt, så att apotekare kan starta egna apotek och därmed öka tillgängligheten och servicen till kunderna.

I exempelvis Frankrike, där det endast finns privata apotek, kan man konstatera att tillgängligheten är helt utomordentlig, även på mindre orter. I större städer finns det i allmänhet ett apotek på mindre än 300 meters avstånd. Därmed är också väntetiderna för betjäning betydligt lägre.

När man besöker ett svenskt Apotek förekommer det ofta att det läkemedel man söker är slut, eller inte finns i den volym man söker, pga en onödigt kort lagerhållning. Hur ofta ombeds man inte att återkomma dagen efter, eller att "beställa" i förväg? Helst innan man fick influensan, eller innan man ramlade och slog sig. På kontinenten räcker det i allmänhet att gå till nästa gathörn för att hitta ett apotek som har medicinen hemma om den skulle vara slut på det första.

De privata apoteken tjänar främst pengar på det receptfria sortimentet. Hudkrämer, specialtandborstar, myggmedel, nässprejer m.m. De receptbelagda läkemedlen i exempelvis Frankrike har ett fastställt maxpris, och innebär alltså att argumentet om att avreglering skulle förhindra låginkomsttagare från att köpa medecin inte kan användas mot idén om privata apotek. Däremot förekommer det ofta att de privata apoteken konkurrerar genom att sälja receptbelagda läkemedel billigare än det stadgade maxpriset, vilket alltså är till de sjukas fördel. Vid ett tillfälle hittade jag, på ett apotek i Frankrike, en och samma medicin för ett pris som var 30% lägre än det pris som gällde på två apotek i närheten.

Det är dags att det svenska apoteksmonopolet avskaffas helt, så att svenskar får ökad tillgänglighet, bättre service och lägre priser på läkemedel.


UPPDATERING 24/6 kl. 13.54

Mer om Allianspartiernas förslag och motion i denna fråga här.


8 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Ylva Johansson kanske menar att monopolet
visserligen skall vara kvar men att också
andra ska kunna sälja medicin. :-)
Monopol, men med förnuft...

Skämt åsido, till slut kommer nog monopolet att falla när man inser fördelarna med
privata apotek. Synd att det verkar krävas
att EG-domstolen ska ta Sverige i örat.
Som vanligt går sossarna med röven först.

2:14 em  
Blogger Joseph skrev...

Jag har hört att de enda länderna förutom Sverige med ett statligt monopol på läkemedel är Nordkorea och Kuba...

Har inte kollat upp uppgifterna själv men om det stämmer så är det en ganska bra "talking point" emot monopolet =)

Välkommen tillbaka förresten!

2:17 em  
Blogger Peder Hyllengren skrev...

Kul att du är tillbaka vid tangentbordet! :-)

2:50 em  
Anonymous Anonym skrev...

Välkommen tillbaka Alicio. Då jag under sommar är mera ute än inne, vill jag önska dig en trevlig sommar.

Lubbe Ferrysson

3:43 em  
Anonymous Anonym skrev...

Makten framför allt!

/sap

4:35 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack för hälsningarna ovan!
Mvh - Alicio

9:10 em  
Anonymous Micke skrev...

Välkommen tillbaks;)

3:20 fm  
Blogger Magnus skrev...

Kan inte annat än hålla med om apoteket...

och välkommen åter!

9:44 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan