Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-06

Galloway bråkar i TV efter smutsig seger


Så har Tony Blair vunnit en välförtjänt och historisk seger för Labour. Men partiet chockades av vad som hände i ett fattigt valdistrikt i East End, där den extreme vänsterpopulisten George Galloway - chefsmoonbat för den nyskapade rörelsen Respect och tidigare Labour-medlem - lyckades besegra Labours Oona King, som är en svart kvinna (missa inte TV-klippet nedan). Galloway anklagas för att ha exploaterat spänningar mellan olika etniska samfund i distriktet, och för att ha gjort valet till en fråga enbart om Irakkriget. Under själva valdagen kom Galloway med anklagelser om "fusk", men när det på natten stod klart att hans kampanj hade vunnit distriktet, "trots fusket" tog han ordet och förklarade bombastiskt:

"Mr Blair, Ditt nederlag är för Irak, och de andra nederlagen som Nya Labour har drabbats av ikväll är för Irak. Alla människor Du har dödat, och alla spillda liv har hunnit ikapp Dig, och det bästa som Labour-partiet skulle kunna göra är att avskeda Dig."

Galloway kastades ut ur Labour efter sitt högljudda motstånd till Irakkriget. Han hade också vänskapliga relationer med Saddam Hussein. 1994 skakade han hand med diktatorn och sade: "Sir, jag saluterar ert mod, er styrka och er outtröttlighet". Han attackerades nyligen av islamiska extremister som såg hans cyniska kampanj som ett försök att spela "falsk profet". Några dagar före valet beslutade också Galloways palestinska hustru att lämna honom: "He doesn't Respect me".

Galloway hade tidigare anklagat Oona King för att ha 100 000 människors död på sitt samvete, "inkl. kvinnor som är svartare än hon själv". Efter att ha lyckats hetsa upp etniska motsättningar och vunnit, fick han i natt en provocerande fråga av BBC. Tyvärr var frågan dåligt formulerad, och avledde uppmärksamheten från den berättigade kritiken av Galloways motbjudande kampanj. Journalisten undrade om Galloway kände sig stolt över att ha besegrat en av mycket få svarta kvinnliga parlamentsledamöter [som ska ha arbetat för harmoni mellan folkgrupperna i området]. Hans bråk med BBC-journalisten (se TV-klippet här) är dock en tydlig illustration över hans havererade politiska cirkusmetoder och hyckleri (via
Högkvarteret).

9 Comments:

Anonymous mark skrev...

Den bör också säges att Galloway i sitt tacktal prisade Oona King, sade att hon var en mycket bra politiker som jobbade hårt för sina väljare och att han var helt säker på att hon kommer att komma tillbacka till parlementet. Han poängterade att hennes förlust beröde inte på hennes arbete i valkretsen utan på den anit-krigsoppionenen som gav sitt uttryck i hans seger. Det bör ses som en förlust för Tony Blair snarare än Oona King.

3:03 em  
Blogger simulev skrev...

Seems like Per Garhton on crack.

7:29 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

För att återgå till ämnet så har jag tittat på videoklippet som Alicio länkar till. Det är att rekommendera. När jag såg det så undrade jag om någon av Sveriges politiskt korrekta journalister skulle våga visa upp ett sådant rättspatos gentemot någon av den svenska brunvänsterns rasistiska demagoger.
När man hör den brittiske journalisten får man hopp om att Europa åtminstone i UK har ett land som vågar utmana brunvänstern och islamo-fascismen. Är det enda landet?

11:23 em  
Anonymous Anonym skrev...

Alicio, du missade den mest grundliga nedgörningen av Galloway. Hälften av påståendena i detta är överdrivna till oigenkännlighet, men den andra hälften räcker långt för att förpassa Galloway ur rumsrent sällskap.

Men det måste sägas att målet är litet väl enkelt? Inte ens vänsterbloggare gör annat än rynkar på näsan; t.ex., på crookedtimber finns en lång mängd inlägg av folk som inget har till övers till Galloway men som också var kritiska till invasionen av Irak.

11:24 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack för alla engagerade kommentarer!

För att hålla diskussionen på en intressant nivå har jag tagit bort de sidospår som fanns.

Mvh - Alicio

11:27 em  
Blogger Alicio skrev...

Melanie Phillips har mer intressant läsning om Galloways parti.

1:49 em  
Anonymous ASO skrev...

Alicio, utmärkt sammanställning!

George Galloway är det perfekta exemplet på den sortens politiska demagogi som man även sett inom både den svenska extremvänstern och extremvänstern (inklusive Gudrun Schymans utfall mot män). Såg även att Stephen Pollard kommenterade de engelska förhållandena här: http://www.stephenpollard.net/002125.html

1:54 em  
Anonymous ASO skrev...

Jag menar naturligtvis "både den svenska extremhögern och extremvänstern"...

1:57 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack för intressant länk (den refereras också i M Phillips artikel ovan). Jag läste också Pollards länk till Oliver Kamm, som har intressanta reflektioner här, och som också visar att Oona King har bisarra åsikter i många frågor.

3:39 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan