Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-04-23

Krigsmotståndare anfallen av extremister


Den brittiske parlamentsledamoten George Galloway, som enligt nyhetsbyrån AFP hade nära relationer med den störtade irakiske diktatorn Saddam Hussein, blev anfallen av islamiska extremister och dödshotad när han kampanjade tillsammans med den vänsterradikala gruppen Respect i tidags.

40 extremister stormade in på ett kampanjmöte och låste dörrarna bakom sig. De anklagade Galloway för att vara "en falsk profet" och sade att straffet för det är döden.

Hela händelsen påminner om den brittiska vänsterjournalisten och motståndaren mot krigen i Afghanistan och Irak, Robert Fisk, som slutligen blev
misshandlad av en afghansk folkmassa och med nöd och näppe klarade livhanken.


2 Comments:

Anonymous Louise skrev...

Nej, jag håller inte med om att händelsen liknar den händelse som Robert Fisk råkade ut för. Fisk råkade ut för en folksamling av flyktingar vars bakgrund och utsatthet kan förklara att det hela urartade och fick karaktären av mobbeteende.

När det gäller Galloway är det frågan om medvetna och politiskt/ideologiskt förankrade handlingar av just extremister.

Flyktingar i en svår situation är inte extremister.

9:32 em  
Blogger Alicio skrev...

Louise, det stämmer att Robert Fisks antagonister var flyktingar. Jag skrev inte att de var extremister.

Med detta sagt så är jag en motståndare av sådant våld, och tycker att folkmassan inte hade någon som helst rätt att använda våld. Som tur var räddades Fisk av en muslimsk ledare som ingrep.

Däremot gjorde Fisk sitt typiska fel att efteråt ursäkta våldet som han drabbades av, då det kunde antas att våldsmännen var "frustrerade" eller "arga" osv. Det resonemanget för han även i konflikter som den i Mellanöstern.

Parallellen till Galloway ligger just i detta faktum. Genom sina handlingar och resonemang ursäktade han Saddams tyranni med att - som han ansåg - att västvärlden skulle vara ännu värre, och att tredje världen exploateras av Väst. Och i båda fallen drabbades dessa herrar av det våld som de gör allt för att förstå och att skylla på någon annan än den som utför det.

Det är en intressant diskussion. Tack för din kommentar!

4:01 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan