Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-27

Anna Dahlberg: Hamas och Hizb'Allah är demokrater


Ledarskribenten Anna Dahlberg på Expressen, som bl.a. gjort sig ökänd för sin åsikt att Yassir Arafat var alltför eftergiven mot Israel (vad gick han med på?), kommer idag med nästa idioti: "Räds inte islamismen".

Istället för att möjligtvis lyfta fram världens enda moderata islamistparti grundat på sekulära värderingar,
Recep Tayyip Erdoğans Rättvise- och Utvecklingsparti (AK) i Turkiet, som hålls i schack med hjälp av Turkiets hårda sekulära grundlag, så försöker hon försköna de värsta misogyna, terroristiska och rasistiska islamistgrupperna i arabvärlden:

Lika lite som det går att sätta likhetstecken mellan Baader-Meinhofligan och europeiska kommunistpartier går det att bunta ihop alla islamister och göra dem till fienden i kriget mot terrorismen.

Precis som om någon av dessa jämförelser skulle förstärka Dahlbergs vrångbild av islamister som demokrater. Och är det inte en viss skillnad mellan parlamentariska kommunister, som inte precis kräver att det kommunistiska manifestet ska vara rikets lag, och islamister, å andra sidan, som kämpar för att hela samhället ska styras av sharia, och betraktar demokrati och mänskliga rättigheter som en av människor konstruerad hädelse mot en divin lag?

Om vi väntar på att sekulära och västsinnade liberaler i kortkort ska förföra Mellanöstern kommer vi att få vänta förgäves.

Typisk Dahlbergsk "jämförelse" igen. På 60-talet gick kvinnor i Kairo och i Kabul i kortkort. Även idag visar egyptisk TV svartvita gamla egyptiska filmer där detta framgår tydligt. Den radikala islamiseringen inleddes som ett motstånd mot de auktoritära regimer som styrde den islamiska världen.

Jag har själv talat med ledande islamister inom både Hamas och Hizbollah och mitt intryck är att de faktiskt tar demokratitanken på allvar.

Man skulle kunna tro att Anna Dahlberg skriver på uppdrag av Carin Jämtin. Det är dags för PM Nilsson att tacka henne för lång och trogen tjänst, om han vill att Expressen ska förbli en tidning baserad på liberal upplysningstradition.


12 Comments:

Blogger Tor skrev...

" Det kommer att viftas med sharia-lagen, och kvinnors rättigheter och yttrandefriheten riskerar att hamna i kläm när den islamiska demokratin ska definieras."

Och är det inte just av den anledningen som vi ska vara oroliga för islamismen?

Hamas, Hizbollah och demokrati? Förvirrat.

Antar att Helle kommenterar detta i sin blogg snart. Givetvis positivt.

12:49 em  
Anonymous Anonym skrev...

Ja om du Alicio vore PM Nilsson så vet vi ju hur det hade gått för Dahlberg. PM Nilsson själv däremot bevarar den liberala traditionen med högt i tak och åsiktspluralism. Tack gudarna för det.

12:57 em  
Blogger Alicio skrev...

Exakt Tor. Jag bara väntar på ett hyllningsinlägg från Helle Klein.

1:06 em  
Blogger Peder Hyllengren skrev...

Att hon skrivit korkade krönikor tidigare var ingen nyhet, men det här tar väl ändå priset?

Hade missat den så bra att du uppmärksammade det iaf

1:23 em  
Blogger Alicio skrev...

Peder, jag det är konstant. Jag fattar inte varför PM Nilsson behåller henne. I maildiskussioner med henne har jag visat att hon ofta kommer med direkta sakfel, när hennes ledare inte är djupt intellektuellt ohederliga. Jag undrar vad de flesta muslimska kvinnor säger om Dahlbergs slogan om att vi inte ska vara rädda för islamismen!

1:37 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

Har bara kunnat ögna igenom artikeln hittills men slogs genast av en sak. Tror Anna Dahlberg att ALLA traditionella muslimska religiösa ledare är ISLAMISTER????

Var det inte Al-Sistani som bevekade folket att hålla sig från våld? Undrar vad muslimer i allmänhet tycker om fördomar som Anna Dahlbergs?

Anonymous 12:57 tackar sina gudar, vad det nu är för några, för att det är så "högt i tak" att homicida fascistiska grupper ges legitimitet???

Urless på att man använder "högt i tak" för att ursäkta det som inte går att ursäkta!

Åsiktspluralism?! Javisst! Men då mänskliga rättigheter (rätt till liv) blir offer och accepterande av brott mot mänskligheten (mordbombningar) blir slentrian? Det närmar sig hellre medlöperi och det har Sverige nog av i sin historia!!!

Tack och lov för bloggar där man kan yttrycka sig tills det kommer en artikel i Expressen som presenterar en motåsikt.

4:21 em  
Anonymous Anonym skrev...

Dahlberg låter i sina hyllningar nästan som Jan Myrdal för 30-40 år sedan när han hyllade Stalin, Hoxha, Mao och Pol-Pot. Visserligen måste hon sänka den intellektuella nivå, detta med hänsyn till Expressens läsare, men ändå.
Och vad roligt att hon inte gör några skillnader mellan traditionella muslimska ledare. Alla tillhör terroristpacket. Jag undrar om det ska gå hem hos Expressens läsare.
Ni väntar på Helle Kleins hyllning på hennes blogg, jag väntar på Bultens hyllningar av Dahlberg på Alicios blogg.

Anonymous :
*** PM Nilsson själv däremot bevarar den liberala traditionen med högt i tak och åsiktspluralism. Tack gudarna för det.***

Åsiktspluralism i en liberal tidning = hyllningar till en religiös och politisk diktatur som har sprängningar och halshuggningar av oskyldiga civila individer på sitt program. Det var faktisk nyhet för mig. Men du borde ha skrivit : ”Tack Allah för det.”

Lubbe Ferrysson.

4:47 em  
Anonymous Roland Pettersson skrev...

Anna Dahlberg skriver i sin kolumn:
"Till skillnad från jihadislamister som bin Ladin eller fredliga fundamentalister, som alla ser demokratin som ett farligt västpåhitt, signalerar dagens politiska islamister att de accepterar demokratins spelregler och vill verka i ett pluralistiskt samhälle."

Jag undrar hur hon definierar islamismen. Den vanliga definitionen av islamismen är:
”Samhället skall styras av Allahs heliga ord och inte av människornas ord.”
Därför är islamismen och demokrati (folkmakt) oförenligt.

Däremot finns det naturligtvis inget hinder mot att en regim som består av liberala och humanistiska muslimer skall kunna skapa en fullvärdig demokrati.

5:47 em  
Blogger Alicio skrev...

Roland, exakt. Det är därför jag är så förvånad över att hon framhåller terroristerna i Hamas och Hizb'Allah, istället för just det turkiska sekulära partiet som är grundat på islamistiska värderingar, men som accepterar det vi kallar demokrati och mänskliga rättigheter.

5:54 em  
Blogger simulev skrev...

Please, some one deport her to Syria along with the rest of the pro terrorist cheering crowds.

8:08 em  
Blogger Sven Holmström skrev...

Bra inlägg. Jag vill bara påpeka:

"Abdullah Guls Rättvise- och Utvecklingsparti (AK) i Turkiet"

Gül är försvarminister, partiledare och premiärminister är Recep Tayyip Erdoğan.

Partiet har såvitt jag kan förstå skött sig bra hittills, även om det blev många upprörda röster i Turkiet när Erdoğan till en utländsk journalist råkade nämna att han nog tyckte att man någon gång kunde ta bort förbudet mot slöja på statliga institutioner.

AKP har dock en orimligt stark position i förhållande till valet, på grund av tioprocentspärren i valsystemet, men hålls å andra sidan tillbaka av starka, oparlamentariska sekulära krafter.

12:31 fm  
Blogger Alicio skrev...

Tack så mycket Sven. Du har självklart rätt. En lagändring möjliggjorde för honom att bli premiärminister, efter att först ha varit spärrad.

Inlägget är nu rättat!

Mvh - Alicio

12:57 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan