Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-03

Ännu en -ism


Som jag tidigare har givit exempel på här och här så betyder det uppblåsta och bedrägliga namnet "International Solidarity Movement" (ISM) i själva verket ingenting annat än Solidaritet Mot Israel.

Hur ska man annars tolka frånvaron av hjärntvättade "mänskliga sköldar" här?


UPPDATERING 3/2 kl. 19.46

Som jag skrev i kommentarerna så tror jag att ISM och vissa andra oseriösa "NGO:s" har gjort mer skada än nytta när de uppmuntrat den palestinska myndighetens, och i ISM:s fall terroristernas, krigspolitik. Detta istället för att arbeta för fred med Israel, och därmed jobb, skola och sjukvård för befolkningen. Redaktören för NGO Monitor (se min länklista) har en viktig artikel på det här temat som ursprungligen publicerades i Wall Street Journal: Det är dags att befria palestinierna från NGO:erna.


5 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Läste just ISMs hemsida. Jag känner mig både äcklad och skrämd. Kan inte begripa hur Israels ockupation ens kan betraktas som olaglig. Arabländerna startade kriget och Israel har tydligt deklarerat att de vill lämna tillbaks ockuperat land i utbyte mot varaktig fred och säkra gränser. (Nu kan man i och för sig tycka synd om palestinierna då de utnyttjas som brickor av arabländerna eftersom ledarna där behöver en yttre fiende som ursäkt för att kunna fortsätta att kuva sin egen befolkning.) Israel har också visat handling att de är villiga att byta land mot fred genom att återlämna Sinai till Egypten. Det talas ofta om att ockupationen är olaglig. Finns det några belägg för detta påstående?

Ska snart skaffa ett eget konto så jag slipper uttala mig anonymt.

6:43 em  
Blogger Alicio skrev...

Visst finns det palestinier som har det svårt och behöver hjälp. Hjälp att klara sig i en miljö där den palestinska myndigheten har valt att prioritera krig istället för att fred och därmed jobb, skola, välfärd etc. Som nyttiga idioter har ISM varit ett verktyg för denna suicidära politik, och för terrorgrupperna, och därmed bidragit till att förvärra situationen för palestinierna.

Och nej, Israels administration har aldrig klassats som olaglig officiellt (dvs utanför FN:s Generalförsamling). FN:s resolution 242 erkänner Israels rätt att administrera områdena tills arabvärlden erkänner och sluter fred med Israel. Detsamma kan utläsas ur principen "land mot fred". Israel har därefter rätt att behålla alla områden som är nödvändiga för att skapa "säkra gränser", vilket alltså utesluter ett tillbakadragande till vapenstilleståndsgränserna från 1949 (som invaderades 1967 av arabstaterna).

Mvh - Alicio

7:45 em  
Anonymous Anonym skrev...

Ett relaterat inlägg om ISM (som dock, tror jag, i 90 % av fallen består av godtrogna ungdomar som verkligen inte har en tanke på konsekvenserna av vad de gör):

http://olivlunden.blogspot.com/2004/10/hur-antisemitiskt-ressentiment-blir.htmlViktigt är nog faktiskt (särskilt om man vill rycka undan rekryteringsbasen för rörelser som ISM) att just peka på hur det de sysslar med är anti-solidaritet med araber, stöd till korrupta regimer som de själva inte vill sammanblandas med.

10:49 em  
Anonymous Anonym skrev...

Hej Alicio och tack för en väldigt bra blog!

Jag skall fatta mig kort (men hoppas jag hinner återkomma med material och länkar om det finns intresse):

Redan efter ockupationen av Födelsekyrkan i Betlehem 2002 (där ISM-medlemmar var inblandade) borde svenska medier ha granskat den här organisationen. Naturligtvis teg man. Det svenska tigandet är som du själv visar genomgående när fakta inte passar den förhärskande agendan (som varit patologiskt anti-israelisk).

Frågan är emellertid om ISM överhuvudtaget skall betraktas som en NGO. Organisationen grundades ju direkt under Arafat-regimens överhöghet med den uppenbara och medvetna avsikten att utnyttja västerländska ungdomar som ett separat kompani av exklusivt ljushyllta propagandister (vilket dessa i sin tur gladeligen accepterat - även i fall då de själva stått för utgifterna).

Jag uppmanar alla att läsa den manual / instruktionsbok (pdf.) som åtminstone tidigare fanns att hämta på ISM:s hemsida. Där får man lära sig att både ljuga inför israeliska myndigheter och tala nyspråk i kontakt med världens journalister.

I detta mycket intressanta dokument märks att Arafat-regimen haft nära kontakter med KGB.

ISM har flera gånger beblandat sig med terrorister - något som rapporterats av flera större internationella nyhetsförmedlare (bl. a i samband med en attacken mot Mike's Place i Tel Aviv 2003). Trots detta fortsätter många att kalla medlemmarna för "fredaktivister".

Precis som i en bok av George Orwell.

/A Swedish Observer

12:59 fm  
Anonymous Anonym skrev...

...i samband med attacken mot Mike's place (som ju genomfördes av två brittiskföda islamister med pakistansk bakgrund) redogjorde till och med pro-palestinska BBC och Guardian om ISM:s kontakter med förövarna (maj 2003). Svenska medier var däremot ytterst restriktiva.

1:16 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan