Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-21

Ingen "förödmjukelse" vid palestinska vägspärrar


Ordföranden för den palestinska myndigheten Mahmoud Abbas, mer känd under sitt krigsnamn Abu Mazen, har beslutat att ställa ut sina polismän vid gränsen till Israel för att begränsa det palestinska bombardemanget med Kassam-raketer.

Flera unga civila israeler har dödats av de palestinska bombningarna under de senaste dagarna, bl.a. en 15-åring och en 17-åring, vilket TT har undvikit att rapportera.

BILD: Kassam-raketerna som TT kallar "primitiva"

Konstigt nog har det varit helt tyst i svenska media om den "förödmjukelse" som det tydligen innebär med vägspärrar, nu när det är
palestinierna som har infört metoden. Kanske beror det på att vägspärrarna mest är för syns skull, och inte avsedda att stoppa terroristerna. Reuters rapporterar vad en palestinsk officer erkände:

"Våra order är tydliga: att kontrollera de här områdena och att stoppa attacker", sade Ismail al-Dahdouh, en senior palestinsk officer, efter att ha briefat en grupp på 100 säkerhetsmän.

Men på frågan om vad som skulle hända om hans män stötte på militanta palestinier på väg att attackera israeler svarade Dahdou till Reuters: "Vi kommer att undvika konfrontationer med dem och kommer att tala till dem på ett positivt sätt".

Wow. Nu känner sig nog israelerna mycket säkrare!

Samtidigt i regionen
förbereder palestinier för festen Eid al-Adha (BILD), och det är för en gångs skull i ett positivt sammanhang som blodet flyter i Gaza (BILD).

UPPDATERING 22/1 kl. 11.04

Nu har bilderna på de fasansfulla övergreppen äntligen släppts:Palestinian security forces search a car in Beit Lahia in the Gaza Strip.
Palestinian security forces took up positions across the northern
Gaza Strip with orders to prevent attacks by militants against Israel.