Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-14

Lägg ned hatorganet 'Mana'


Jag har tidigare i korthet skrivit om "världens bästa antirasistiska tidskrift", som tidskriften Mana lögnaktigt beskriver sig själv. Jag hörde talas om den för första gången för ca. ett år sedan, då jag hade det tvivelaktiga nöjet och chocken att diskutera med en av dess tidigare "chefredaktörer".

Dick Erixon skriver idag om idéhistorikern Henrik Bachners SvD-artikel, som äntligen riktar strålkastarna mot denna extrema publikation. Mana grundades av ett antal vänsterradikala svensk-iranier och ägs av det mystiska Iransk-Svenska Solidaritetsförbundet med ett otydligt förhållande till regimen i Iran. På sin hemsida påstås att man bevakar vad som händer "på antirasism- och feminismfronten". Men allt pekar på att Mana är antirasismens och feminismens raka motsats.

Tidningen skakas nu av flera avhopp efter att den kvinnliga delen av redaktionen behandlats illa. Men än mer oroväckande är faktumet att skribenterna på Mana verkar ha exakt samma "fiender" som den antisemitiska mullaregimen i Teheran. Tro inte att detta är en exiltidning. Det finns nästan ingen kritik alls mot den islamiska fascistregimen, medan det däremot är lätt att hitta artiklar såsom "Hata Israel" eller "Judestaten och palestinierna". Där förringas Förintelsen, jämförs israeler med nazister och motarbetas en tvåstatslösning (precis som Iran gör). Bachner skriver:

Antisemitism påstås betyda judars hat mot araber och Förintelsen sägs beteckna en israelisk förbrytelse mot palestinier [...]

Även förnekandet av Förintelsen ges en ny innebörd: "Genom att förneka Förintelsen och endast prata om judisk förintelse skymfar vi Förintelsens offer." [Chefredaktören] Rahimi antyder att förståelsen av begreppet Förintelsen som folkmordet på Europas judar är sionistisk propaganda syftande till att möjliggöra "Förintelsen" av palestinierna: "Det absurda är att även standardversionen av Förintelsen - den sionistiska versionen - används för att hålla Förintelsens hjul rullande." [...]

Att det är röster ur vänstern som mest ogenerat sjunger den "progressiva" judefientlighetens lov är inte helt förvånande. Werner Bergmann, professor vid Centrum för antisemitismforskning vid Berlins tekniska universitet, har pekat på en viktig förklaring: "Utmärkande för den 'antirasistiska antisemitismen' är dess rena samvete och en självbild som säger att antisemitismen är principiellt oförenlig med en vänsteråskådning."

Läs hela artikeln. Det här hatorganet borde stängas ned, och de ansvariga utgivarna borde ställas inför rätta. Jag kanske kommer att återkomma till exakt vad den tidigare chefredaktören för Mana har för åsikter, men vill finna rätt former för att göra det med hänsyn till vad konsekvenserna för individen skulle kunna bli.3 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Att extremvänstern ofta går hand i hand med islamister är väl inget som kan påpekas ofta nog. Fler och fler borde få upp ögonen för detta faktum. I mina ögon är antirasisters hets mot USA och Israel lika med nazisters hets mot judar. Samma skrot och korn. Lösningen? Ingen aning, hat är svårt att utplåna.

11:43 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Den extrema vänstern verkar onekligen exkludera judar ur ekvationen när det gäller rasism. Kollegor med förflutet i den autonoma rörelsen berättar utan omsvep för mig om en grasserande antisemitism. Jag har ingen anledning att tvivla på deras uppgifter.
Samtidigt bör vi inte glömma att några av de intressantaste analyserna av de senaste årens händelser kommer från skribenter på vänsterkanten. Den extrema vänstern ser numera de här personerna som ondskan personifierad. Inte minst därför bör liberaler ta till sig Christopher Hitchens (http://users.rcn.com/peterk.enteract/), Johann Hari (http://www.johannhari.com/archive/article.php?id=98) och Paul Berman (http://www.prospect.org/print/V12/18/berman-p.html.
I Bermans fall är det en klar fördel att läsa boken Terror and Liberalism och inte bara essän i The American Prospect. Kommer tydligen i svensk översättning i vår.

Och Alicio - blås hårt i visslan vad gäller den fd chefredaktören. Det är egentligen inte svårt att hitta hans sort i svensk media. Problemet är att de har tillgång till så många "safe houses".

Niclas
Journalist, Stockholm

5:31 em  
Blogger Alicio skrev...

Niclas, tack för bra länkar och slutsatser. Jag funderar för tillfället på hur jag ska göra med "chefredaktören"...

Mvh
Alicio

5:19 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan