Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-12-03

Oberoende vänstern behöver sina fördomar


Den "oberoende frihetligt socialistiska" nättidningen Yelah.net är en förhållandevis bra vänstertidning (som nyligen startat bloggar) och som till skillnad från Indymedia och Uppmana.nu är befriad från de allra värsta moonbat-tendenserna.

Men ibland hemfaller även Yelah till det inom vänstern så vanligt förekommande Första Världen-komplexet, orientalism-rädslan och vardagsfördomarna om andra folk.

Om demonstrationerna i samband med APEC-konferensen i Chiles huvudstad Santiago skriver
Ida Lindgren:

Slagen på trummorna är lika intensiva som solens strålar. Det är ett folk med rytm i kroppen och det känns som att hela Santiago dansar.

Om ett seminarium kring u-hjälpens negativa effekter på människorna och kulturen i mottagarländerna framförs potentiellt berättigad kritik av Anki Bengtsson mot valet av deltagarna i panelen. Men hon kritiserar i termer av ras istället för i termer av kompetens. Slogans som är helt onödiga men som tyvärr lever kvar i de här miljöerna:

De som ska uttala sig om detta är alla vita svenskar [...] Nog finns det icke-vita svenskar i Sverige som har god kunskap om ämnet västerlandets demonisering av utvecklingsländer [...] Rädda oss från att vita svenska experter ska dominera diskussionen om dagens koloniala företeelser!

Pierre Andersson, som bloggar utifrån ett vänsterperspektiv, har gjort en intressant inventering av det som erbjuds att läsa: "Unken sektvänster – Varför blir det så fel?"