Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-27

Sverker Lenas är i farten igen (III)


Tyvärr finns DN-skribenten Sverker Lenas senaste artikel (fredag 26/11) — denna gång om det sovjetiska Gulag-systemet — inte publicerad online. Den handlar bl.a. om den amerikanska historikern och journalisten Anne Appelbaums bok ”Gulag - A history of the Soviet camps” som har fått väldigt bra recensioner (se ex. Expressen).

Men i Sverker Lenas händer blir Gulag inte främst ett definierande drag i stalinismen och kommunismen. Tidningen Barometern kommenterar Sverker Lenas försök att istället göra jämförelser till USA och hans resonemang runt argumentet att vi i väst är så snabba med att fördöma Gulagsystemet. Enligt tidningen kommer Lenas med ett av de mest sorgliga tyckanden som setts i svensk dagspress i de senaste veckornas debatt om kommunismen, Gulag och dess förnekare”.


Sverker Lenas borde nog ta kontakt och tala [...] med Francesco Kovac i Umeå, den enda överlevaren från Gulag som åker runt och föreläser i Sverige. Det blir så att säga svårare att kokettera med sin distans då. ”Varför står det inget i våra historieböcker om det som hände” undrar Kovac. Kan det vara för att många svenska intellektuella reagerar precis som Sverker Lenas?

Jag har kommenterat Sverker Lenas tidigare.4 Comments:

Blogger Gudmundson skrev...

Ja, jag blev helt stum när jag läste hans idiotiska jämförelser. Vem är killen?

5:07 em  
Blogger Alicio skrev...

Han arbetar på DN:s Kulturredaktion. Han har varit redaktionssekreterare där och är/var redaktör för K2 och nu recensent och kulturskribent på DN Kultur.

5:24 em  
Anonymous Anonym skrev...

Sitter här utan tillgång till gårdagens DN men av Sverker Lenas tidigare brott mot rimligheten att döma så är det nog riktigt korkat.

Paul O'Mahony

9:45 em  
Anonymous Anonym skrev...

DN Kultur är anledningen till att jag slutade prenumerera på DN. Och till att jag aldrig mer kommer att göra det.

11:03 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan