Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-21

"Laila Freivalds kan tänka om"


Sydsvenskan har en välskriven ledarartikel angående utrikesministerns senaste utspel om valen i den palestinska myndigheten, där hon förespråkade ett deltagande av ett reformerat Hamas:

I lördagsintervjun pressades utrikesministern med några självklara följdfrågor. Hur skall EU till exempel hantera om en Hamaskandidat vinner valet men inte tar avstånd från våld? Freivalds svarade att hon "utgår ifrån att om Hamas bestämmer sig för att delta i valet så innebär det att man ändå har bestämt sig för att medverka i en demokratisk process". Det uttalandet präglas snarare av önsketänkande än av strikt analys. Uppenbarligen är det fortfarande litet si och så med Freivalds politiska fingertoppskänsla.

Frågor har tydligen väckts också om Freivalds hantering av EU-frågorna, efter att hon gjort märkliga analyser av läget. Men Freivalds är också kapabel att ändra sig, skriver Sydsvenskan:

Det är nog ingen tillfällighet att Persson flyttat ansvaret för EU-frågorna från utrikesdepartementet till statsrådsberedningen. Utrikesministern har svajat i viktiga frågor förut. Men ibland svajar hon åt rätt håll: Freivalds har tänkt om angående irakiska terrorister. Det kan hon med fördel göra också när det gäller palestinska.