Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-11-02

Hur stor roll spelar valutgången för Europa?


Spelar det en avgörande roll för Europa vem som blir nästa amerikanska president?

SvD:s ledarredaktion har rätt i att skillnaderna mellan de båda kandidaterna ofta är mindre än vad man skulle kunna tro om man tolkade pro-Kerry-hysterin i Europa. Samt att dessa skillnader därför inte kommer att ha en avgörande betydelse för oss.

Och även om DN:s ledarsida talar om ett "val med konsekvenser" så rör det sig mest om inrikespolitiska konsekvenser för USA. Men om John Kerry, som fortfarande tror på existensen av fransk och europeisk beslutsamhet och samarbetsförmåga vinner, kommer det att ställas nya och stora krav på oss, inte minst på försvarsområdet, i samordningen av diplomatin och åtgärderna mot länder som Iran, Syrien, Sudan samt i FN (Tidningen BILD skrev nyligen om detta). Jag tror att de stora länderna i Europa, efter år av opposition mot USA:s utrikespolitik, förväntar sig att Kerry ska alignera USA till Europas politik i många vitala frågor, vilket inte kommer att hända i den utsträckning många européer skulle önska med Kerry.

Jag tror att samarbetet efter en "smekmånad" mellan Europa och USA, i händelse av en seger för Kerry, kommer att fortsätta att se ut som det gör idag, dvs byggt på allianser med enskilda länder av god vilja. Den som tror att vi kommer att få se en återvändo till efterkrigstidens demonstrativa allians över Atlanten har missat vad som hänt i de amerikansk-europeiska relationerna på djupet.

Bara min maggropskänsla...