Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-15

TT tystar ned civila dödsoffer
i interna palestinska strider


Reuters rapporterar att de värsta interna striderna bland palestinier sedan mitten av 1990-talet utspelade sig idag. Striderna inleddes efter att palestinska terrorister skjutit en raket in i Israel som dödade en israelisk kvinna. Här är en översättning från Reuters original: "Two Palestinians killed in Gaza internal fighting".

Två palestinska åskådare dödades och fler än ett dussin människor skadades på fredagen under strider mellan de palestinska säkerhetsstyrkorna och militanta grupper, rapporterar sjukhuskällor. [...]

De sade att de två döda var obeväpnade tonåriga pojkar.

Sjukhuskällorna sade att sex av de skadade var palestinska säkerhetsmän och resten civila, av vilka några hamnade mitt i korselden i det tätt befolkade området.

Striderna var de värsta bland palestinier sedan mitten på 1990-talet, då palestinsk polis dödade fler än ett dussin stenkastare i protester utanför en Hamas-kontrollerad moské.

Så hur rapporterar då TT denna händelse till svenska nyhetskonsumenter i sitt "TT-Reuters"-telegram idag? Vad trodde ni? De fokuserar naturligtvis i 6 stycken och 116 ord på Israels räd mot Hamas, som inte vållade några personskador, i en reaktion på den ovannämnda raketattacken. Ovanstående historiskt hårda strider mellan palestinier, i vilka palestinsk polis skjöt ihjäl två civila pojkar behandlades i en mening. Lägg också märke till att TT:s rubrik inte avslöjar att pojkarna dödades av palestinier: "Två dödade i strider i Gaza". Om det motsatta förhållandet hade rådit, hade rubriken lydit "Två palestinska pojkar dödade av israeliska soldater".

Så ser de
"trovärdiga nyheterna" ut från Sveriges monopolliknande "nyhetsbyrå". Nedan är Reuters bild på en av de överlevande:


UPPDATERING 15/7 kl. 19.00

Som svar på Hamas raketbombning av Israel, i vilken en 22-årig israelisk kvinna mördades när hon satt på sin altan, trots att terroristerna utlyst en falsk "vapenvila", lyckades Israel senare eliminera flera islamistiska terrorister från palestinska Hamas. Bl.a. genom en riktad attack mot en bil med fyra Hamas-medlemmar fullproppad med raketer. Inga andra människor än de islamistiska terroristerna skadades. Hamas, som svurit att utplåna Israel, är omåttligt populära bland palestinierna, och har vunnit lokalvalen i flera städer. TT lyckas än en gång förfalska nyheten, genom att vända på händelsernas kronologiska ordning. Och Yvonne Ruwaida från det svenska miljöpartiet fördömer idag Israel för att ha slagit ut massmördarna, men hade ingenting att tillägga om Hamas raketmord, eller faktumet att två palestinska civila dödades av palestinier idag (se ovan). TT:s målsättning med förfalskningarna har därmed lyckats.


UPPDATERING 15/7 kl. 20.36

TT-kritik kommenterar hur den s.k. "nyhetsbyrån" valde att uppmärksamma Yvonne Ruwaidas bisarra fördömande av Israel, medan Carin Jämtins biståndsplaner till folkmordsgruppen Hamas, och de politiska protester det orsakade, fullständigt censurerades av TT (ingen av länkarna går till TT-telegram). Det är nu dags för svenska folket och övriga media att ställa sig frågan om Tidningarnas Telegrambyrås utrikesavdelning arbetar på ett sätt som är förenligt med kraven på fri press i en demokrati. Om det ser ut så här om Mellanöstern - hur ser det då inte ut på andra nyhetsområden?


11 Comments:

Blogger Sebastian Weil skrev...

TT har tappat all sin trovärdighet i svenska liberala kretsar. Frågan är när detta sprider sig till en mer allmän borgerlighet och sedan det socialistiska Sverige.

Bara för att en tokliberal Ninjaekonom inte gillar TT så lär inte TT ändra sig. =)

2:09 em  
Anonymous SSU:aren skrev...

Inte bara i liberala kretsar, tro mig.

6:38 em  
Anonymous Arthur skrev...

Verkar det inte vara så att Miljöpartiet har mer än sin andel av israelhat och terroristapologeter?

8:08 em  
Blogger Alicio skrev...

Arthur, ja Per Gahrton och några andra israelhatare gör onekligen vad de kan för att göra miljöpartiet - om möjligt - än mer irrelevant och regeringsodugligt.

8:54 em  
Anonymous Dag skrev...

Förhoppningen är väl att ledarskapet på TT bara är för svagt för att orka ta tag i sekten på "utriket". Arbetsmiljön på TT har vad jag har hört varit dålig i många år. En annan dimension är min väninna servitrisens berättelse om hur det var att servera och plocka glas på TT:s personalfest. Det var tydligen det värsta hon varit med om i form av tafsanden och fylla och då kan hon jämföra med bygg- och it-firmor. Dessa människor sätter alltså an tonen i vår världsbild. Jag befarar till och med att deras skeva rapportering i slutändan ökar hatet i Mellanöstern.

9:43 em  
Blogger Alicio skrev...

TT har nu uppdaterat ett av sina telegram (det som tidigare hade rubriken "Två döda i Gaza"). Några av lögnerna är nu borta, medan andra har tillförts.

Dag, jag håller med. TT:s ledning verkar inte bry sig. Och det är precis som du säger att TT:s sympatier med terroristerna i förlängningen ökar terrorrisken i Sverige (genom att hitta ursäkter för den) och också bidrar till att dem som kämpar för demokrati och mot terror i Mellanöstern marginaliseras ytterligare.

10:18 em  
Anonymous Anonym skrev...

Jag har rest i Afrika, Asien, Sydamerika i långa tider, och mitt bestående intryck är att TT aldrig får det rätt, någonstans. Deras "metod" tycks vara att lyfta ut den mest skruvade konspirationsteorin från tidningen längst till vänster och sedan skruva ytterligare något varv. Resultatet är tragiskt vinklat.

2:14 fm  
Blogger Daniel, subjektiv.se skrev...

När det gäller Ruwaidas uttalande om Israel blev jag också djupt äcklad. Inte så att jag tycker det är okej med den typen av avrättningar, men av samma anledningar som du skriver - att hon inte fördömmer de Palestinska attackerna på Israel, eller "uppgörelsena" inom Palestina. Eller för den delen de senaste veckornas tragiska bomber i London eller Irak, där mängder av barn dog. Men nu när Israel attackerar vad man kan benämna som legitima mål (om nu personerna var terrorister knutna till Hamas vill säga) så gapar hon om fördömmande. Det är tydligen bara när Israel och USA (möjligen också UK) som ska fördömmas när de gör nåt. Äckligt.

2:21 fm  
Blogger Alicio skrev...

Daniel, jag upplevde också Ruwaidas hyckleri som motbjudande och i grunden omoraliskt.

2:44 em  
Anonymous stettiner skrev...

För några år sedan skrev jag en insändare i Sydsvenskan, där jag ifrågasatte TT:s trovärdighet. Jag ställde precis samma fråga som Alicio gör: om TT ljuger om Mellanöstern, hur kan man lita på att de skriver sanning om andra delar av världen? Dåvarande chefredaktören Jan Wifstrand svarade, mycket uppbragd, att TT är en "ansedd" nyhetsförmedlare och det finns ingen som helst orsak att tvivla på deras professionalitet. Sedan dess har inte en enda av mina TT:kritiska insändare införts i Sydsvenskan. Och den gode Jan gick vidare till chefsstolen på DN.

2:54 em  
Blogger Alicio skrev...

Stettiner, intressant och tragiskt. De tidningar och media som publicerar TT:s propaganda utan att korrigera den är medlöpare i urholkningen av fri svensk press.

2:58 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan