Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-18

Svensk muslim: så rekryteras potentiella
terrorister i svenska moskéer


En läsare gjorde mig uppmärksam på ett mycket viktigt reportage i Studio 24 om hur ungdomar i svenska moskéer rekryteras till radikala islamistiska sekter såsom Hizb-ut-Tahrir och andra. Programmet presenterar en modig ung svensk muslim som berättar öppet om ett allvarligt och mycket långt gånget problem i svenska moskéer och församlingar. Han varnar för den undanskymda roll som de traditionella muslimska ledarna (mainstream) nu har, till förmån för saudiskinspirerade fundamentalister. Det är känt att dessa arbetar på att ta över moskéerna, med hjälp av wahabiska resurser från utlandet.

Den svenske kulturskribenten och poeten Mohamed Omar bor i Gottsunda utanför Uppsala. Han beskriver i sändningen hur svenska moskéer, som generellt sett leds av ganska frånvarande utländska imamer utan särskilt stort inflytande eller svenskakunskaper, infiltreras av islamistiska fundamentalister med fokus på ungdomarna. Dessa hjärntvättas sedan i flera steg i mer privata "studiecirklar", där de får lära sig att det förs ett "krig mot islam" och att de måste ta avstånd från och hata det svenska majoritetssamhället. De allra mest utsatta är ungdomar utan en stark tidigare förankring inom religionen. Dessa fångas omedelbart upp av islamisterna som i praktiken dominerar livet vid moskén. En stor del av kontakterna sker sedan via emaillistor och diskussionsforum.

Omar beskriver att detta sker i nästan varje moské, och att det finns ett stort antal islamistiska grupper i Sverige. Han menar att det enda sättet att bromsa utvecklingen är att ge de traditionella (mainstream-) muslimerna mer inflytande. Man behöver organisera ett veritabelt föreningsliv och mainstreamaktiviteter i moskéerna, samt ordna med svensk imamutbildning. Inslaget om London-attackerna börjar 18 min 40 sek in i måndagssändningen, och intervjun med Mohamed Omar börjar 28 min in.
Se måndagssändningen här (tillgänglig i en vecka).

För att läsa några av de artiklar han har skrivit rekommenderas:
"Muslimer? Nej, bara terrorister":
"Rädda islam från islamisterna"
"Usama bin Ladin är deras idol"
"Islam för förtyckta och förtryckare"


3 Comments:

Blogger Alexander skrev...

Det borde ligga i svenska muslimers egenintresse att själva mota bort extremisterna från sina moskéer.

5:35 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Om svenska muslimer tror att de kan tiga ihjäl extremisterna -- "låt oss låtsas de inte existerar, så försvinner de nog av sig själva" -- tar de gruvligt fel.

Och om islamisterna skulle få för sig att toleransen i Sverige är så stor att det är OK att terrorbomba också där -- utan konsekvenser -- tar de mycket, mycket fel.

1:23 em  
Blogger Alicio skrev...

testar

2:22 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan