Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-21

Läsvärt om amerikanska HD och London


Blir någon förvånad om det skulle framkomma att den svenska mediabeskrivningen av den av president Bush nominerade domaren till Högsta Domstolen, John Roberts, är tagen ur luften?

Det är i alla fall vad som framgår av
Mathias Sundins granskning, som visar att Roberts uttryckligen avstått från - och inte ansett sig ha rätt - att ta ställning mot aborter. Stockholm Spectator kommenterar också saken.

Missa inte heller Spectators rapport om vad som beskrivs som
den svenska "kopplingen" till London-attackerna: en av organisatörerna av massmordet reste 1999 till USA för att sätta upp ett träningsläger för al-Qaida. Han åkte tillsammans med en svensk man som beskrev sig själv som "torped för Osama bin Laden", och som i en intervju har sagt sig vilja mörda president Bush.


UPPDATERING 21/7 kl. 23.32

Otto Praline på vänsterbloggen Tryckfrihet inger hopp. Han kommenterar Åsa Linderborgs
påståenden att Sverige är relativt säkert från terror därför att vi inte har trupper i Irak:


Absurditeten i hennes resonemang skulle [bara] ha varit motbjudande om det inte vore för den snöpliga ironin i den nyhet som kom samma dag som hennes drapa publicerades. En brittisk tidning [Times of London] rapporterar att myndigheterna är intresserade av en svensk man av libanesiskt ursprung som kallat sig "bin Ladens torped". Han har varit inblandad i brottslighet tidigare, och har utretts för terrorkontakter under de senaste åren.

Louise P skjuter också punktering i Åsa Linderborgs inlägg.5 Comments:

Anonymous Guardian skrev...

Av lätt förståliga skäl är det omöjligt att utesluta möjligheterna att ett terroristdåd inträffar i Sverige. Man kan dock se på historien och konstatera att Sverige aldrig förut varit måltavla.
Att risken skulle öka för att ett dåd drabbar Sverige bara för att någon figur springer omkring och påstår att ”han är Bin Ladens torped” är fullständigt absurt.
Om nu denne ”torped” är så extremt farlig, varför befinner han sig inte redan på Guantanamo?

10:16 fm  
Blogger peblin skrev...

"Av lätt förståliga skäl är det omöjligt att utesluta möjligheterna att ett terroristdåd inträffar i Sverige. Man kan dock se på historien och konstatera att Sverige aldrig förut varit måltavla."

Suck... Det där är mer än tillåtet historielöst. Jag säger bara: Lägg ut, lägg UT, LÄGG UT!!

Klooney aka Clooney (nu med "riktig" identitet)

2:25 em  
Anonymous Anonym skrev...

Kerim Chatty och Oussama Kassir.
Kerim Chatty är en muhamedansk gangster som åkte fast på flygplatsen i Västerås, när han försökte kapa ett flygplan. Svenska massmedia med Aftonbladet och kommunisten Kadhammar i spetsen, beskrevs Chatty som en fredligt muslim. Pistolen var nästan ofarligt och allt berodde på olyckliga omständigheter och Chattys dåliga minne. Chatty behandlades efter detta. Misstankarna om att han skulle vilja kapa flygplan kunde inte styrkas och han dömdes bara till 4 månaders fängelse för vapenbrott. Domstolen troligen antog att pistolen i necessären är en del av muslimsk kultur. Dessutom är alla muhammedanska gangstrar fredliga och har dåligt minne, Ghezali är en annan exempel.
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,236104,00.html

Men svenska tidningar skrev inte hela sanningen om Chatty. Utländska massmedia var mycket bättre.
http://observer.guardian.co.uk/international/story/0,6903,784394,00.html
Then, in 1996, according to a friend quoted in the Swedish daily Aftonbladet, Chatty travelled to America and made his way to a flight school in Conway, South Carolina. where he paid $5000 for a basic training course. There was no sinister intent - he went because he dreamed of becoming a pilot, the friend said.

http://www.sundayherald.com/27310
Swedish intelligence sources also claimed: 'We know for sure that the plan was to crash the plane into a US embassy in Europe.' Sapo sources said they had been instructed by the government to play the incident down due to approaching elections.

Och där dök upp ett annat namn, en muslimsk fundamentalist bosatt i Sverige Oussama Kassir, då 36 år gammal.
BBC skriver helt öppet att Sverige har blivit ett hem för terrorister och att den svenska behandlingen av Chatty var fel. De pekar ut Chattys kompis Kassir som en av al Qaidas agenter.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/newsnight/archive/2290389.stm

Angående Chattays vän Kassir kommer några länkar här :
http://www.frontpagemag.com/Articles/ReadArticle.asp?ID=4173
http://seattletimes.nwsource.com/html/localnews/2001771790_kassir22m.html
http://www.cnn.com/2005/US/07/20/oregon.london/

Gissa vem 39 åringen är.

Lubbe Ferrysson.

3:53 em  
Anonymous Guardian skrev...

Klooney:
Tråden gäller terror kopplat till stöd för USA och dess krig i Irak

Jag antar att du inser diskrepansen mellan terror riktat mot Sverige som nation, och ett terrordåd riktat mot Västtyskland…

10:12 em  
Blogger Sven Holmström skrev...

Johan Norberg länkar till Åsa Linderborg artikel i dagens Aftonbladet, där hon återigen relativiserar terrorattentat och ber oss att förstå orsaken till deras handlingar. Tydligen skall vi besvara terrorn genom att gå med på deras krav. Krav som inte på sätt ens finns tydligt uttryckta, utan som Linderborg gissar sig till. Även om hon inledningsvis fördömer tunnelbanesprängningarna går det inte komma ifrån att hon verkar betrakta dem som en legitim del i en förhandling. En förhandling där ena sidan består av i princip stumma människor som spränger sig själva till döds.

För precis en vecka - dvs fredagen 15:e juli sedan satt jag hemma hos en muslimsk familj - som jag känner väl - i Istanbul och skalade bönor tillsammans med familjefadern. Ivrigt påhejade var vi av hans fru och hennes mor. TV:n rullar och han byter mellan CNN, CNN Turk och ytterligare någon turkisk nyhetskanal, som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Under ett par timmar talades det i fyra minuter om den nya Harry Potter-romanen, som släpptes till affärer just den dagen. I övrigt talades det bara om attentat, attentat utförda av muslimer. Bomberna i London, bomber och andra attentat i Turkiet och de ständiga attentaten av enorma proportioner i Irak.

Jag vet inte vad de andra i rummet tänkte, men jag blev oehört sorgsen över att detta är den mediabild de själva får från nyheter. Men det är naturligtvis det som behöver sägas. Samtidigt blev det fullständigt uppenbart hur bisarrt det vore att på något sätt relativisera handlingen att placera bomber mitt i folksamlingar.

Naturligtvis kan man ge bakgrundsförklaringar till hur spridningen av uppfattningar som stöder såna handlingar är möjliga. Precis som att varje framgång för en ideologi kan förklaras ur bakgrundsfaktorer.

Men varje person som lägger en bomb i en folksamling är en mördare och förbrytare. Det blir aldrig mer komplicerat än så. Det spelar ingen roll hur många förbrytelse USA och Israel har utfört. Att backa på grund av terrorism är som att svara på förekomst av våldtäkt med att kräva att alla kvinnor skall klä sig 'anständigt'. Det finns helt enkelt ingen ursäkt.

På en punkt håller jag dock med Linderborg (och detta har även Maud Olofsson varit inne på). Det är att det gäller att vara försiktig när det gäller att införa alltför strikt övervakning i terroristbekämpningens namn. Vi får inte låta dem ta friheten ifrån oss.

11:58 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan