Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-20

Homosexuella i Iran
tvingas till könsbyte


Dick Erixon skriver idag om hur två tonårskillar avrättades genom hängning av den islamiska regimen i Iran igår, pga att de var homosexuella.

Den enda räddningen för homosexuella i Iran idag för att undgå risken att dömas till döden är antingen att dölja sin livsstil, eller att byta kön. Det senare är nämligen tillåtet. Ayatollah Khomeni gav ut en fatwa som tillät könsbyte, och den islamiska republiken sponsrar en del av ingreppet. Det görs fler än sju gånger så många könsbyten i Iran som i Europa.

Den arabiska nyhetskanalen Al-Arabyia framställer denna allt vanligare desperata "lösning" för homosexuella som något positivt i ett reportage med engelsk text (alternativ länk här). För alla dem - majoriteten - som inte är transsexuella måste det vara ett fruktansvärt val mellan pest och kolera.13 Comments:

Blogger Alicio skrev...

Länkarna till videoklippet ovan kan tidvis vara överbelastade.

11:00 em  
Blogger Monica skrev...

Oj... Det var mycket att ta in på en och samma gång. Hade ingen aning om detta. Jo, om dödsstraff för homosexualitet, men inte resten. Och att producera något som nästan framstår som en reklamfilm om det hela... Jag känner mig lite matt.

Det är ju fint att de tillåter könsbyten, men när det är enda alternativet för att slippa dömas till döden för en homosexuell, ter det sig inte särskilt humant längre. To say the least.

Det är bra för de transsexuella naturligtvis. Men om operationerna är sju gånger vanligare i Iran än i andra länder förstår man ju att det inte bara är transsexuella som opererar sig.

Pest eller kolera. Bara att välja. *fult ord*

11:09 em  
Blogger Alicio skrev...

Själva reportaget handlar om en transexuell person, men i en intervju förklaras att homosexuella tar till den här metoden för att slippa risken att dödas om de lever sin livsstil.

11:13 em  
Anonymous Annika skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

7:01 fm  
Anonymous Anonym skrev...

404.

2:30 em  
Anonymous Annika skrev...

[Inlägget ovan postas om med korrigerad hyperlänk nedan / Alicio]

För Kiann hjälpte det inte att könsbytesoperationer är "tillåtna".

Länk

2:38 em  
Anonymous Louise skrev...

Ja, det är naturligtvis otäckt det hela. Men de här personerna hängdes inte för att de var homosexuella utan för att de sades ha våldtagit en trettonårig pojke.

Jag förstår dock att det inte var poängen här.

Nu är iofs inte Iran känt för sin tolerans gentemot homosexuella, och de tillika kända för att hitta på domar till sina straff så det är ingen garanti att det är sant.

Det som är det upprörande - bortsett från att dödstraff är upprörande - är att en av pojkarna var 16 år vid brottet och minderåriga bör inte dömas till döden.

Länk

7:16 em  
Blogger Alicio skrev...

Louise,
Dicks länk gick till Andrew Sullivan som hade en länk till en tidning på persiska, varför det var svårt att kontrollera (jag hittade ingenting hos nyhetsbyråerna igår kväll). Däremot menar den här artikeln att i många iranska nyhetsrapporter nämndes inga anklagelser om våldtäkt, så det är svårt att bedöma:

Another report, by Iran In Focus -- reportedly based on the original ISNA story -- claimed the two were hanged not for engaging in gay sex but for sexually assaulting a 13-year-old boy. Neither the ISNA report nor a report from the National Council of Resistance of Iran reported this information, OutRage! said.

"The allegation of sexual assault may either be a trumped-up charge to undermine public sympathy for the youths -- a frequent tactic by the Islamist regime in Iran -- or it may be that the 13-year-old was a willing participant but that Iranian law ... deems that no person of that age is capable of sexual consent and that therefore any sexual contact is automatically deemed in law to be a sex assault," said OutRage!'s Peter Tatchell, who broke the story in the English-language media.

Fler bilder här strax innan den barbariska avrättningen.

9:48 em  
Anonymous Louise skrev...

Det är inte ovanligt att Iranska myndigheter fabricerar brott för domar. De mest vanliga domarna som rör dödstraff var tidigare 'knarkbrott' - i många fall var de fabricerade.

10:14 em  
Blogger Tor skrev...

Att giftasåldern för flickor är nio år i Iran verkar inte var något problem för de iranska myndigheterna!

1:39 em  
Anonymous Anonym skrev...

Tor: Det är klart att det inte är ett problem för de iranska myndigheterna! Det står ju i Koranen och Muhammed själv hade en hustru på nio år.

"or it may be that the 13-year-old was a willing participant but that Iranian law ... deems that no person of that age is capable of sexual consent and that therefore any sexual contact is automatically deemed in law to be a sex assault,"

Så är det faktiskt i Sverige också. Sex med 13-åring ses som våldtäkt. En 13-åring anses inte kunna ge något medgivande eller förstå konsekvenserna av ett sådant.

Eva

1:56 em  
Blogger Tor skrev...

Eva, med en skillnad för Iran. Ålder spelar ingen roll om man har ingått äktenskap. Nio år för flickor och fjorton år för pojkar gäller för äktenskap i Iran.

Kan tänka mig att myndigheterna taktiskt valde påstående om övergrepp på en trettonårig pojke så att det aldrig kan räknas som lagligt, gift eller inte.

2:04 em  
Anonymous Louise skrev...

Nio år för flickor gäller även när det gäller dödstraff. Gränsen för pojkar ligger på 15 år.

Också rätt talande.

Stening, spöstraff och hängning är inte ovanliga som straff för föräktenskapliga eller utomäktenskapliga 'brott'. Döden brukar vara regel för flickor/kvinnor emedan pojkar/män kan 'klara' sig med spöstraff.

Det beror på uppfattningen om kvinnan som ägodel och garanti för familjehedern i samhället.

2:31 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan