Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-19

Freivalds kritiseras; TT-aktivisterna censurerar


Sveriges största parti riktar nu svidande kritik mot Laila Freivalds. Det gäller hennes utfall mot Israels försök att stoppa Hamas blodiga raketbeskjutning. Aktivisterna på TT:s utrikesredaktion väljer dock att ignorera kritiken fullständigt. Detta i motsats till deras heltäckande rapportering av både Freivalds och det lilla miljöpartiets riksdagsledamot Yvonne Ruwaidas utspel häromdagen.

Än en gång trovärdighet och balans.

UPPDATERING 20/7 kl. 22.20

När vår monopolliknande svenska åsiktsbyrå lägger locket på gällande kritik mot den förda politiken mot Israel och terrorismen, kan vi skatta oss lyckliga över relativt seriösa nyhetsbyråer som Reuters. Idag intervjuades exempelvis folkpartiets
Cecilia Wikström, suppleant i utrikesutskottet, om beredskapen mot terror:

"I think that everything will change within Europe after the London bombings. Madrid was seen as a one-off, but now we see this is happening again," said Cecilia Wikstrom, a Swedish liberal member of parliament who even before the London attacks was arguing that EU anti-terrorism cooperation had stalled."Within the European Union we have to cooperate. We have to have the same kind of terrorism laws." [...]

"[The restrictions on security cameras] must change," said Wikstrom, the Swedish MP. "It's out of the question we can go on pretending we're a sort of neutral zone for terrorism. We're not any more."


15 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Det är bra med bloggar, din i synnerhet, så man får lite balans på skiten! Jag har inte varit uppmärksam på detta tidigare. Har väl sköljt och svalt TT:s "sanningar" som de flesta andra. Det har blivit ändring på det nu!

Vad som är lite otroligt är hur detta kan fortgå utan att t ex POLITIKER med annan uppfattning än TT:s reagerar. Och framför allt: GÖR nåt.

Eva

9:12 em  
Blogger Per Stromsjo skrev...

En annan bra metod är att ta del av nyheter från utlandet. Numera har många av oss tillgång till en nyhetsförmedling som inte passerat nationella filter.

10:19 em  
Blogger Alicio skrev...

Exakt Per. Men detta visar kanske också att det finns en viss obalans även i rapporteringen om inrikesaffärer.

10:29 em  
Blogger Dico skrev...

Det du kallar "sveriges största parti" tror att man kommer på TT om man skriver ett pressmeddelande.

Bådar gott för framtiden tycker jag. Kul.

7:01 fm  
Blogger Alicio skrev...

Dico, med tanke på att TT tyckte att det var viktigt att rapportera vad riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida sade (som gick på ungefär samma linje som Freivalds - vilket också rapporterades), så hade det inte varit för mycket begärt att också presentera vad riksdagsledamoten från moderaterna sade. Även om det gick stick i stäv med TT:s egen åsikt.

9:52 fm  
Blogger Dico skrev...

Men frågan är om moderaternas kommentar vat intressant. Det var den inte, de gnäller ju bara. Dessutom är avsändaren helt okänd.

Freivalds är utrikesminister. Vem är Ewa Björling?

Jag tror att det är en myt att TT inte skulle vara objektiva.

11:10 fm  
Blogger Alicio skrev...

Dico, det är klart att hon för vissa kan uppfattas som "okänd" när TT aldrig bevakar oppositionen annat än sporadiskt och ytligt!

Och vad spelar det för rol att du inte känner till henne? Hon representerar Sveriges största parti, och hon avslöjar ihåligheten i Freivalds reaktion med konkreta fakta.

Den sista raden i din kommentar kan betraktas som ett försök till flame war på den här bloggen :)

11:15 fm  
Blogger Tor skrev...

Vi noterar dagens datum då Dico anser att en representant från det största oppositionspartiet ej ska få höras angående aktuell händelse vilken den sittande regeringen bemött. Kan vara bra att ta fram efter valet 2006.

1:12 em  
Blogger Dico skrev...

Vadå flame war? Menar du att du inte håller med om TT:s objektivitet?

Föresten har jag hittat en bild av Ewa Björling på nätet och kan konstatera att jag aldrig varken hört talas om eller sätt människan. Det fanns en kille för några år sedan som hette Jussi, men Ewa, nä. Om inte jag hört talas om henne kanske inte TT gjort det heller.

Kan det inte vara så att hon helt enkelt saknar nyhetsvärde?

1:51 em  
Blogger Tor skrev...

Ewa Björling är ledamot i utrikesutskottet, hennes åsikt är högst intressant.

1:58 em  
Blogger TT-kritik skrev...

Dico, Yvonne Ruwaida representerar parti med 5,4% i de senaste valbarometer, och hennes åsikt anses vara intressant och värdefull. Ewa Bjorling representerar parti med bred folklig stöp på hela 31,7% och sitter dessutom i utrikesutskottet. Hennes åsikt anses av TT vara ointressant. Var är logiken? Mitt svar är: TT bedriver egen politisk agenda och lyfter fram åsikter som passar just dem. Det är absolut inte första gånger då TT ger företräde still israelkritiska åsikter och ”tiger ihjäl” all kritik mot palestinska terrorister.

5:46 em  
Blogger Per Stromsjo skrev...

Regimen (regering plus stödpartier i Sveriges fall) är per definition lite intressantare än oppositionen eftersom det för ögonblicket är den som bestämmer. Men självklart ska oppositionen få ett betydande utrymme, särskilt det största partiet och i synnerhet när vi går mot valtider.

7:49 em  
Anonymous Guardian skrev...

Kan bara hålla med Per Strömsjö

Det är sådana här briljanta kommentarer som gör att bloggen TT-kritik, inte verkar vara speciellt saklig eller seriös själv, samtidigt som skribenten anklagar TT för att inte vara det.

12:15 fm  
Blogger Alicio skrev...

Guardian,
Konstigt, det var inte så jag uppfattade Pers kommentar.

TT-kritik är f.ö. en av de mest oumbärliga bloggarna i Sverige.

12:38 fm  
Blogger Per Stromsjo skrev...

Min kommentar var tydligen inte så briljant eftersom Guardian lyckades missförstå den men jag gör ett nytt försök.

Vad regimen gör och säger har ett särskilt intresse. Därför behöver media bevaka allehanda stolligheter från exempelvis miljöpartisternas sida. Detta är dock ingen ursäkt för att förtiga oppositionen. Sånt pysslar man med på annat håll.

8:48 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan