Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-07-07

DN Kultur rekryterar sin andra ISM-aktivist


Stockholm Spectator noterade idag att grundaren av den palestinskledda kampgruppen ISM:s svenska cell, Andreas Malm, har börjat skriva på DN:s kultursidor. Han återfinner där sin namne - den fd. ISM-aktivisten Rasmus Malm - så ingen behöver längre förvånas över det perspektiv som kommer att dominera tidningens "kulturbevakning".

Redan igår fick vi ett smakprov. I notisen "Friheten i Irak snart fulländad" (ej online) ironiserar Andreas Malm om demokratiseringen i Irak, och skriver:

Där finns nu friheten att köpa porr på Bagdads gator, friheten att köpa tobak som importerats direkt utan några prishöjande tullar, friheten att köpa amerikanskt ris i stället för att odla sitt eget och med friheten att köpa kommer också friheten att sälja, att bjuda ut sin kropp till knulltörstiga GI:s, att lämna ifrån sig hundra procent av sitt företag till en utländsk investerare mot en låg penning, att operera ut en njure och saluföra på den blomstrande organmarknaden och där finns likaledes friheten att söka jobb på en öppen marknad: som rättslös arbetare i en privatiserad fabrik, som soldat med uppgift att skjuta landsmän eller som polis på vilken bombhotad polisstation som helst.

Lustigt nog ingår varken yttrandefrihet, pressfrihet, rösträtt och mötesfrihet i det som Malm definierar som friheter för irakier. Att Dagens Nyheter upplåter plats åt en person som till svenska media ljög om en icke-existerande "Jeninmassaker", och som har beskrivit Hamas terrorattacker som "beundransvärda" är en tragedi för svensk kulturdebatt. Här är en läsvärd debattartikel i Expressen: "DN längtar efter Saddam".


8 Comments:

Blogger moje skrev...

Bra skrivet...

MVH

11:40 em  
Blogger Johan L skrev...

Dn Kultur sjunker allt djupare in i sin egen snäva extremvänster-världsbild, där det anses "radikalt", "tufft" och anti-etablissemang" att ha dylika åsikter likt Malm. Stefan Jonsson har fått en ny kompis...

3:56 fm  
Blogger Sosse STHML skrev...

Det är tragiskt att en tidining som DN fortsätter att gå ner sig i skändlighter som dessa.

Men samtidigt visar det att det ingalunda enbart är socialdemokratin och Aftonbladet som har att hantera sina hatpropagandister och fascismapologeter. För DN var väl "oberoende liberal"?

10:03 fm  
Blogger Sebastian Weil skrev...

Är någon förvånad?

12:24 em  
Blogger Coriander skrev...

Bra att fler och fler uppmärksammar och kommenterar vänsterdominansen på DN:s kultursidor. Är sedan många år DN-prenumerant, och blir alltmer bestört över DN kulturs många vänsterextrema skribenter. Citat DANIEL SCHECHNER på Expressen debatt som alicio länkade till: "Kulturdelen står långt ifrån de liberala ideal som DN säger sig stå för och försvara."
Kan bara hålla med Daniel. Kanske dags för mig att säga upp min DN-prenumeration?

12:57 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Våren 2002 deltog Andreas Malm tillsammans med likasinnade ISM-are i en manifestation mot en Israelvänlig demonstration i Stockholm. Omkringstående kunde tydligt höra arabiska och svenska slagord blandas om vart andra, bland annat ropen "död åt judarna". Andreas Malm fortsatte dock att deltaga i rasistdemonstrationen och har vad jag vet inte tagit avstånd från "incidenten".

Det är sådana rassar som DN väljer till skribenter...

4:13 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack Johanna för att du påminde om det! Det är minst sagt skandal. Om någon förresten har bilder på händelsen så får ni gärna maila mig.

4:19 em  
Anonymous Carl T skrev...

Visst är kulturdelen i DN långt ut åt vänster, men det var väl inget nytt. Ledarsidan och urvalet av nyheter gör väl den värste Per Ahlmark glad i hågen. Det är väl vettigt att Sveriges största dagstidning inte bara pumpar ut ett budskap utan faktiskt allt som oftast verkar hålla sig lite bredare.

10:30 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan