Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-06-29

"Skål för Mugabe!"


Det officiella Sveriges flathet mot diktaturer och terrorister har blivit så vanligt förekommande att det knappast förvånar längre. Här är ambassadören i Zimbabwe, fd socialdemokratiska riksdagsledamoten Kristina Svensson, vid en bjudning i Harare på Sveriges nationaldag:

“Finally I ask you to join me in a toast to the President of Zimbabwe, His Excellency Robert Gabriel Mugabe”.Både Zimbabwe-ambassadören och Carin "Biståndsmiljoner till Hamas" Jämtin kritiserades skarpt i tre insändare i SvD
(pdf) under tisdagen.

12 Comments:

Anonymous Olaus Petri skrev...

Jag har alltid fascinerats av vänsterkvinnors panegyrik över män med makt, helst förklarar de förstås sin kärlek till män i uniform. Jag antar att uniformen symboliserar både frihet och demokrati. :-) Eller är det kanske formen på cigarren som subliminalt leder deras tankar till himmelriket?

5:27 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Ja, diplomatisk ton föreskriver väl at man ska bete sig på detta sätt. Jag tror säkert det har utropats skålar för Uzbekistans Karimov såväl som för krigsförbrytare Sharon på de svenska ambassaderna.

8:37 em  
Anonymous Olaus Petri skrev...

Det glädjer mig att du håller med Massa Bultha!

Inte visste jag att du kunde vara så kritisk till vänsterkvinns! Blivit nekad (en dans menar jag förstås :-))?

9:30 em  
Blogger Magnus A skrev...

Att regeringen myser med Mugabe påm det sätt som citatet visar är ju i klass med att mysa med nån av förra seklets ickedemokratiska massmördare. Bulten i Bos jämställande av Mugabe med Sharon är ju bara ytrterligare ett exempel på socialisters totala vilsenhet.

12:00 fm  
Blogger Alicio skrev...

Magnus, jag skulle precis säga samma sak. Det är ofattbart hur svårt Bulten har att se skillnad på demokrati och diktatur. Och faktiskt ganska skrämmande.

12:41 fm  
Blogger ForestRidge skrev...

Hmmm.

Bulten i Bo är en figur i Vilhelm Mobergs roman "Raskens".

Bulten i Bo var en dräng, med alla de fasoner man ibland förknippar med ordet "dräng".

Sitt klena förstånd försökte han kompensera med att vara aggressiv mot alla i sin omgivning, och översitteri var hans specialitet.

12:07 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack ForestRidge. I min okunnighet visste jag inte var namnet kom ifrån, men nu inser jag hur väl det passar vår vän.

12:15 em  
Blogger Johan A skrev...

Det motbjudande är väl att vi inte har kallat hem vår ambassadör, inte att hon iakttar det diplomatiska protokollet när hon väl är där. Alla diplomater beter sig så här i det land där de är ackrediterade, oavsett politisk färg. Det måste ni väl rimligen veta?

3:44 em  
Blogger Alicio skrev...

Johan, jag har svårt att tro att protokollet stipulerar en skål till landets president. Och det borde inte ha varit svårt att förbigå det.

Att dra tillbaka ambassadören är värt att överväga, tycker jag också. Åtminstone om hennes närvaro där inte används för att sätta hård press på regimen, istället för att duscha den med hyllningsceremoni.

4:10 em  
Blogger Niklas Lindgren skrev...

Jag tycker att Johan har en poang. Det finns en skillnad mellan det sa kallade diplomatiska sed och bruk, och direkt ogenererat stod. Det tidigare ar det har skalandet for Mugabe sakerligen ett exempel pa, eller nar regeringar overskoljer ledare och dignitarer med allehanda ordnar, som tex nar en tidigare svensk regering gav serafimerordern till en synnerligen blodbesudlad rumansk diktator.
Detta skall inte jamstallas med det senare som tex det djupa sammarbetet VPK hade med allehanda kommunistiska diktaturer. Men det gor inte den har diplomatiska koden mer ratt, eller mer moraliskt forsvarbar. jag tycker att vi bor kunna krava mer av bade diplomater eller var regering. Diplomatisk kod far inte bli ett nigande och bugande for en massa skurkar. Det undergraver naturligtvis en utrikespolitisk agenda for demokrati mot tyranni.

6:27 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Det är inte ofta man håller med Niklas Lindgren, men någon gång måste ju bli den första. Just det där exemplet med Ceaucescu (stavas det så) tänkte jag också nämna, vill minnas att det blåa laget hade hand om taburetterna när detta begav sig.

I övrigt så jämställer jag ju även Sharon med Uzbekistans exkommunist Karimov, men det verkar märkligt nog inte uppröra likhud-högern här. Märkligt!

Alicio, Sharon är demokratiskt tillsatt men är likt f-t en krigsförbrytare. Det förkommer faktiskt att sådan kan vinna demokratiska val!

7:31 em  
Anonymous Anonym skrev...

Bulten i Bo fortsätter med att spamma sidan med sina totalt intelligensbefriade inlägg. Den fullständiga oförmågan att skilja på demokrati och diktatur lyser igenom. Brunvänstern i ett nötskal. Alicio, jag föreslår att du ignorerar Bultens och hans gelikars inlägg. Det går inte att resonera med idioter.
Jag

9:13 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan