Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-14

USA, Sverige och Uzbekistan


Uzbekistan spelar en betydelsefull roll i kriget mot terrorismen, men är inte en demokrati. Om det är det amerikanska utrikesministeriet tydlig, både på sin websida, mot Uzbekistan och i de uttalanden som nu görs i samband med oroligheterna i landet, rapporterar CNN:

USA har haft goda relationer med den uzbekiska regeringen under senare år, men talar samtidigt klarspråk när det gäller landets politiska system och människorättssituationen där.

"[...] men tyvärr ser verkligheten inte vacker ut [där]", sade utrikesministeriets talesman Richard Boucher.
Utrikesministeriet beskriver förhållandet så här:

Uzbekistan har varit en stark partner till USA när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik i frågor som Irak och Kuba, till nukleära icke-spridningsfrågor och narkotikasmuggling och 'ger helhjärtat stöd till amerikanska militära insatser i Afghanistan och Irak och i det globala kriget mot terrorn'.

Man poängterar också att Uzbekistan använder tortyr, samt att situationen på landets fängelser är undermålig:

Uzbekistan är inte en demokrati och har ingen fri press. Flera framstående motståndare till regeringen har flytt medan andra har gripits. Regeringen slår ner hårt mot dem som den misstänker för islamisk extremism - särskilt dem som misstänks vara medlemmar i det förbjudna Hizb ut-Tahrir.

USA (och Sverige/EU) borde ställa långt hårdare krav på sina allierade. President Islam Karimov är en diktator som har anklagats för att brännmärka all demokratisk opposition som islamisk terror. Det är viktigt att västvärlden står på rätt sida i omvälvningarna i den förra sovjetrepubliken, även om våld inte kan accepteras från endera parten.

Lägg märke till att något liknande inte finns uttalat från vår svenska regering. Utrikesinstitutet skriver ingenting om ovanstående problem, och på UD:s hemsida handlar en artikel från 2001 om ett avtal mellan Sverige och Uzbekistan "om främjande och ömsesidigt skydd av investeringar". Och Sverige och EU arbetar fortfarande enligt ett beslut som togs efter den 11 september 2001 att öka samarbetet och dialogen med bl.a. Uzbekistan, samt "uppmärksamma" frågor om demokrati och mänskliga rättigheter med länderna i Centralasien.

8 Comments:

Blogger Peter Jönsson skrev...

"For too long, many nations, including my own, tolerated, even excused, oppression in the Middle East in the name of stability. Oppression became common, but stability never arrived. We must take a different approach. We must help the reformers of the Middle East as they work for freedom, and strive to build a community of peaceful, democratic nations."

George W. Bush, Speech to UN General Assembly, September 21, 2004

Man kan hoppas att detta även gäller centralasien.

3:43 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Sverige har väl i alla fall inga tortyrplan som landar där?

Den där Karimov måste väl vara en av de där som Munkhammar och kompani lyckades lura upp på läktaren och köpa korv! Han anslöt sig till "coalition of the willing" som enligt Alicio handlade om att avsätta diktaturer. Vilken blåsning!

Alicio, tycker du att Uzbekistan ska invaderas?

7:16 em  
Blogger Alicio skrev...

Bulten, nej, inte ännu självklart.

Har jag någonsin gjort gällande att en situation som den i Uzbekistan är i just nu vore skäl för invasion?

Jag förespråkar först hårda internationella diplomatiska påtryckningar (hårdare än dem som ev görs idag) och kritiserar USA:s och EU:s/Sveriges flathet.

7:19 em  
Anonymous Anonym skrev...

****Den där Karimov måste väl vara en av de där som Munkhammar och kompani lyckades****


Måste upplysa att kamrat Karimov tillhör kommunistpack som Bulten själv. Till skillnad från de kinesiska kommunisslaktarna fick han inte tillstånd till massaker av Jan Mydal. Han är troligen inte tillräckligt brun.

Lubbe Ferrysson - en bultexpert.

7:37 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Alicio tycker alltså att diktator Karimov ska få sitta kvar. Kan det ha och göra med att han är USA:s och Englands licensierade torterare.

Till Lubbe, javisst är det fascinerande att en gammal kommunist ansluter sig till "coalition of the willing" och åtar sig att tortera de fångar som USA/UK skickar dit!

7:48 em  
Anonymous Anonym skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

8:04 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

8:07 em  
Anonymous Lubbe Ferrysson skrev...

[Modererad kommentar nedan / Alicio]


****Till Lubbe, javisst är det fascinerande att en gammal kommunist ansluter sig till "coalition of the willing" och åtar sig att tortera de fångar som USA/UK skickar dit!***

Javisst det är fascinerande att [modererat] Myrdal och hans Gun inte gjorde en analys där de uttalar sitt stöd för Karimov.

” Att det blodiga och smärtsamma ingripandet med starkt statsvåld därför faktiskt till slut blev nödvändigt. För Uzbekistans skull men också för de omgivande ländernas”.

Lubbe Ferrysson

8:17 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan