Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-04

SVT:s bombvänster


Den fria public service-kanalen SVT gjorde idag ett försök att beskriva de sunniarabiska bombattentaten mot civila i Irak som i högsta grad naturliga. Varför då? Jo, sunniterna är, enligt Aktuellt-reportern, "klart underrepresenterade [i regeringen] i förhållande till den sunnimuslimska andelen av befolkningen".

Klart som korvspad!

Men bloggen
Sømnløsa nætter visar i en genomgång att påståendet för det första är sakligt felaktigt, och för det andra ett besynnerligt försök att rationalisera våldet. SVT kan inte ha en särskilt hög tanke om sunniter.

UPPDATERING 4/5 kl. 20.56

Det går inte att komma fram till ovannämnda blogg just nu. Den verkar nämligen ha hackats av pakistanska extremister som skriver om "tortyr" utförd av indiska soldater:

UPPDATERING 4/5 kl. 22.12

Bloggen Sömnlösa Nätter har lyckats jaga iväg de pakistanska cyberpiraterna, och fungerar nu återigen. Skribenten meddelar dock att innan hålen i skutan är helt lagade, så kan det vara lite skvalpigt under de närmaste timmarna.

18 Comments:

Blogger Pierre Andersson skrev...

Såg inte Aktuelltinslaget, men på vilket sätt menar du att sunniterna är representerade i parlamentet?

32-37 procent av befolkningen är sunnimuslimer - andelen sunniter i parlamentet torde vara betydligt lägre än så.

9:27 em  
Blogger Alicio skrev...

Sömnlösa Nätter (just nu otillgänglig pga problem med hackare) hänvisade till information om att sunniterna utgör knappt 20% av befolkningen.

9:31 em  
Blogger Alicio skrev...

Du kan se hos Dick Erixon också:

"Sunnimuslimerna är en minoritet i Irak som utgör ungefär en femtedel, alltså är antalet ministerposter representativt."

9:33 em  
Blogger Patrick skrev...

Enligt CIA World Fact book:
Muslim 97% (Shi'a 60%-65%, Sunni 32%-37%), Christian or other 3%

9:41 em  
Blogger moje skrev...

Enligt Utrikespolitiska institutet så består Irak av:
Folkgrupper: araber 75-80 %, kurder 15-20 %, azerbajdzjaner, turkmener, assyrier, perser och övriga 5 %
----------
Iraks befolkning kan (lite svepande) delas in i araber och kurder.

Kurderna är 20%
Shiamuslimska araber är 60%
Sunnimuslimska araber är 20%

Kurderna är till övervägande delen sunnimuslimer.

Därav Pierres siffror om att 32-37% av den TOTALA befolkningen är sunnimuslimer (där ingår alltså både araber och kurder).

Andelen sunniaraber i parlamentet är underrepresenterad sett till Iraks befolkningssammansättning, men med tanke på att sunniaraberna röstskolkade i valet i januari så borde de vara nöjda med att representeras representativt i REGERINGEN, dvs 6 av 30 nånting regeringsmedlemmar är SUNNIARABER, dvs ca 20%.

MVH

9:56 em  
Blogger Alicio skrev...

Stort tack Moje.

Notera att sunniaraberna alltså är ca. 1% färre i regeringen än i befolkningen, vilket alltså inte utgör "underrepresentation" med någon enda definition av det uttrycket. Tvärtom kan man hävda att de är xtremt välrepresenterade med tanke på att de röstskolkade.
Mvh - Alicio

10:06 em  
Anonymous Anonym skrev...

Hmm, kommer Underlandet hackas härnäst månntro?

10:11 em  
Blogger rasmus skrev...

Olika siffror på antalet sunnimuslimer kanske kan bero på huruvida man dit räknar de kurder som räknas som sunnimuslimer i religiösa sammanhang (på pappret, sen är de ju ofta sekulariserade). Kurderna är ju i politiska sammanhang självklart kurder, inte sunnimuslimer.

10:25 em  
Blogger Niklas Lindgren skrev...

Ja Ekonyheterna var inte sa mycket battre...
Dar forsokte man forklara terrorangreppen med att den nya regimen inte lyckats fa med sig sunnimuslimerna...
Precis som terrorangrepp skulle fungera som SIFO-undersokningar..

10:29 em  
Blogger moje skrev...

"Precis som terrorangrepp skulle fungera som SIFO-undersokningar..."

Ger lite tyngd åt Göran Persson åsikt om att "TEMO har erkänt dålig kvalitét". :-) Typ som att "om sossarna får dåligt i opinionsundersökningarna så smäller det!"

10:37 em  
Anonymous N|. skrev...

Den där Sömnlösa-bloggen har antingen blivit hackad var och varannan dag eller så är det rätt bara instabilitet. Jag har hittills, under flera månader, inte lyckats komma dit en enda gång...

11:03 em  
Blogger Tor skrev...

N|.

Även jag har problem att komma in där. Har nu kommit på vad bloggnamnet syftar på, det är vad man får när man väntar på att få komma in där. ;-)

12:38 fm  
Blogger Frankie skrev...

De (Sunni-araberna) är ju inte underrepresenterade i sin folkgrupp men i sin politiska hemvist. En enorm majoritet av Sunni-araberna är ju Baath-sympatisörer eller del av anti-USA rörelsen och bojkottade valet. Att de är underrepresenterade är ju självfallet ett påstående utifrån att landets Sunnier inte har representanter som speglar dess åsikter.

Sedan är ju de i princip hela den aktiva (militanta) motståndsrörelsen och lär knappast genom sina terrordåd försöka få en eller ett par ytterligare regeringsmedlemmar. Den vinklingen var lite underlig till och med för en extremist som mig...

3:00 fm  
Anonymous bgan skrev...

Jag tycker många som kommenterat här har fallit i fällan, dvs. faktiskt försöker använda procentsatser för att komma fram till om det är rätt med terror eller ej. Har jag förstått det rätt talar vi om regeringen. Hur många fp-anhängare har vi i den svenska regeringen? Borde ju vara mella 10 och 20%, annars känner vi oss kränkta och får ta till andra metoder.

7:50 fm  
Anonymous Jonas N skrev...

Bgan. Där satte du huvudet på spiken. Hela argumentationskedjan är så helt uppåt väggarna att den bara kan ha kommit från nån vänsterstolle som letar efter petitesser (%-satser här) för att slippa hantera den egentliga ochj centrala frågan.

Har vi sett det förut?

:-)

Kommer vi att se det igen?

:-/

10:55 fm  
Blogger moje skrev...

Till N och Tor:

Jag ær medveten om att det ofta ær problem att komma in på min blogg. Enligt mitt webbhotell beror det på att dom håller på att fixa o trixa med "Apache-servers" eller nåt i den stilen.

Jag hoppas det blir bættre - annars får jag bara byta webhotell, det ær inte mer æn så.

Funkar det inte att komma in på sidan så førsøk lite senare.
MVH

2:11 em  
Blogger Simon Petrus skrev...

bgan, kloka ord förvisso men du har gått i en annan fälla. Din jämförelse med Folkpartiet är inte särskilt relevant. Att sammansättnigen i ett lands regering överstämmer hyggligt med befolkningssammansättningen är väl bara bra. I en sann demokrati röstar man efter sina åsikter och inte efter sitt ursprung eller religion. Att inte alla åsikter sedan ryms i regeringen får man finna sig i och hoppas på ändring i nästa val. Nu ska jag titta vidare på åiktsmaskinen Aktuellt.

6:05 em  
Blogger Alicio skrev...

Simon Petrus skrev: "I en sann demokrati röstar man efter sina åsikter och inte efter sitt ursprung eller religion."

- Mitt i prick. Iraks räddning är frigörelen från stamsamhället, som är mycket utpräglat där. Individualism och humanism är livlinan för regionen.

3:05 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan