Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-24

Åsikter om partiledardebatten


Personligen tyckte jag att Göran Persson, som är en oerhört god talare, lyckades bäst i kvällens partiledardebatt i SVT. Om man endast ska bedöma hur effektivt de kommunicerade. Fredrik Reinfeldt hade dock det bästa och mest konkreta slutanförandet, och hans politiska förslag är vettigare. Tyvärr var han dock alltför försiktig och tog för många smockor, medan Persson fick dominera. Generellt sett var debatten alldeles för repetitiv och den politiska sakdebatten fastnade ofta i floskler istället för i konkret idéopposition.

UPPDATERING 24/5 kl. 21.55

Johan Norberg tycker också att Göran Persson vann, tack vare att debatten blev en diskussion om fördelningspolitik:
"Det hade kunnat vara ett SSU-möte"

Var kommer pengarna ifrån? Vem är det som skapar alla resurser som de båda herrarna lovar bort? [...] Under den gångna timmen fick vi knappt höra ett ord om skapande, entreprenörskap, företagande eller om globaliseringens möjligheter och utmaningar. [Reinfeldt] lyckades inte på något sätt lansera ett alternativ till socialdemokratins paradigm.


17 Comments:

Blogger Magnus skrev...

Håller med dig i det mesta, dock inte om slutanförandet. Jag tyckte bådas slutanföranden sög, faktiskt. Mycket repititivt, säkert beroende på att politiker börjar bli lite för vältränade för sitt eget bästa. Mina övriga reflektioner här.

9:28 em  
Anonymous Anonym skrev...

Jag är ju partisk så det dånar men var det inte rekord i snömos av kejsaren?

9:29 em  
Blogger paradox55 skrev...

Samma gamla utan visioner. Börjar inte folk få nog av politik utan visioner...

Sedan talar man skatter där som vanligt moderaterna alltid förlorar röster. Lär de sig aldrig?

Dessutom så var dt den vanliga pajkasntningen. Svartmåla svartmåla...

Jag såg inte hela debatten, men halva...det räckte..

9:29 em  
Anonymous Anonym skrev...

Fredrik Reinfeldt såg alldeles för bekymrad och nedstämd ut för att gå hem i stugorna. Göran Perssons skrämselpropaganda hade en del framgång tack vare hans pondus.

9:32 em  
Blogger Alicio skrev...

Ankdammen utrycker det bra: "Debatten mellan landsfader Persson och landsfader Reinfeldt"

10:04 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag tänkte också på det helt felaktiga svaret som Reinfeldt gav på frågan om statsministerskapet. Stockhom Spectator: "Reinfeldt also made a crucial mistake when asked by the moderator, Lars Adaktusson, to talk about the potential downsides of being prime minister. Instead of seizing the initiative to talk about the upsides, Reinfeldt mentioned possible threats to personal safety."

11:00 em  
Blogger Alicio skrev...

Förresten, vad har hänt med alla dem som hävdade att Lars Adaktusson skulle vara partisk i debatten?

Dico...?

12:14 fm  
Blogger Alicio skrev...

Peder gör en jämförelse med presidentvalskampanjerna i USA: "Sverige och USA är skilda planeter".

1:18 fm  
Blogger Alicio skrev...

Jag fyller på med en länk till. Expressens PM Nilsson har en mycket bra onsdagsledare, med tips till Reinfeldt.

1:54 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Socialismen vann.

De två största partierna debatterade om hur man ska finslipa parametrarna i sossemaskineriet. Om nån tidigare har funderat på mera liberala lösningar så sopades de tankarna bort från dagordningen idag. 65% eller 80% i de statliga systemen. Det är alternativen för Svensson.

Persson lyckades också flytta fram sin position. Nu anses mikroskopiska skattesänkningar på 40-45 miljarder på en mandatperiod som extrema. För några år sedan var det 130 miljarder. När ska Moderaterna inse att alla deras skattesänkningar kommer ses som jättestora oavsett hur små de än är. Det är ingen mening att retirera ner till 1 miljard. Det medför bara att alla andra partier flyttar efter.

Moderaterna borde kräva skattesänkningar på 4-500 miljarder på en mandatperiod. Då kanske tom. sossarna skulle våga säga att de vill ha 40-50 miljarder i skattesänkningar.

Socialism - Liberalism
2 - 0

2:18 fm  
Blogger Magnus skrev...

Fredrik vann... Håller med Sifo, den ende någolunda objektiva källan. Debatten var jämn.

Men som jag skrev på bloggen tror jag Fredrik Tjänade mest på denna debatt i längden...

8:07 fm  
Blogger Tor skrev...

Idisslande redan efter 10 minuter. Bah!

Och vad hände med rättsväsendet? Det totala förfall Persson och hans lärjunge Bodström skapat på detta område verkar inte vara intressant nog att diskutera.

För några år sedan så var favoritämnet för många socialdemokrater och andra vänstersympatisörer att peka finger på det utbredda våldet i det amerikanska samhället. Är inte ni socialdemokrater och vänstersympatiöser förbannade på Göran Persson för att han fråntagit er det nöjet?

9:56 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Mitt intryck var att Persson roffade åt sig betydligt mer än halva den avsatta tiden. Kan det stämma? Eller var det en illusion för att det är så plågsamt att lyssna på honom? Någon som vet?

10:29 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Jag tycke det verkade som GP talade större delen av tiden.

GP bröt också in flera gånger när Reinfeldt talade och Adaktusson verkade ställa mer frågor till Fredrik medan Persson fick tala mer fritt. Persson har jag för mig fick avsluta(?) och GP fick fler möjligheter av producenten att titta direkt in i kameran till tittarna. Studion var också ovanligt röd.

Här finns statistik att ta fram för en grävande bloggare.

10:56 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Äsch ... nu gnäller ni lite väl mycket på Reinfeldt:

Skåpet står idag sollit i sosse-landet, ganska långt i öster. Dessutom med ett par kivande snorvalpar klängades och springandes i knähöjd som försöker välta över det åt vänster.

Om man vill att skåpet skall stå nån helt annanstans får man faktiskt göra sig omaket och hämta det. Och man skall inte vänta sig idel ryggdunkande medans man gör det.

Jag tror faktiskt att Reinfeldts något gråtmilda uppsyn, och hans tal om de 'små människorna' går hem där detta behövs. För 'hem-gåendet' behövs! Ingen med solitt övertygade liberala värderingar har något som helst med valkampen att göra, ha det alldeles klart för er!
(Jo ja, det skulle vara valskolk i protest då)

Själv tyckte att GP såg lätt (ans)trängd ut inledningsvis, darrade lite på rösten. Men han fick mer självförtroende allteftersom. Blåste upp sig lite och lät den smådryga godsägaren/patron lysa igenom igen. Jag tror att där är han som mest sårbar, jag vet inte om Reinfeldt lyckas locka honom dit framöver. Men där finns helt klart en potentiell svaghet att exploatera:

En uppblåst balong är både räddare för nålen och måste parera mer, samtidigt som den smäller högre när sticket väl träffar.

12:52 em  
Blogger Niklas Frykman skrev...

Persson vann bland de osäkra väljarna enligt Sifo, vilket väl måste anses som en objektiv seger. Sedan slapp han i stort diskutera sin egen politik utan de ägnade sig mest åt att diskutera moderaternas. Något underligt eftersom det är sossarna som styr.

Göran är på väg tillbaka.

3:38 em  
Anonymous Anonym skrev...

"Persson vann bland de osäkra väljarna enligt Sifo"

Sifo: "Sa vem anser du vann"
Osaker valjare: "eeh, jag vet inte riktigt om jag vill ta stallning till nagot sadant"
Sifo: "Men det ar anonymt"
Osaker valjare: "jaha, ok. Persson da."
Sifo: "Och bara for statistikens skull; hur ar det med sjalvkanslan?"

;)

5:27 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan