Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-09

När ska TT börja skriva på svenska?


Både Stockholm Spectator (här och här) och TT-kritik har gått igenom dagens skörd av åsikter och förvrängningar från TT. Både om den israelisk-palestinska konflikten och om Irak.

Måndagens text illustrerar hur nyhetsbyrån alltid envisas med att ge ut sina telegram på arabiska. Det som på svenska heter Tempelberget, och inget annat, översätts ständigt av Tidningarnas Telegrambyrå till Haram al-Sharif, men aldrig till Har ha-Bayit, som judendomens heligaste plats heter på hebreiska. I AFP-originalet hittas varken arabiska eller hebreiska.

Frågan som återstår är när TT tänker översätta nytillkomna och främmande beteckningar på platser som är av betydelse för det judiska folket. Såsom det nyuppfunna jordanska annekteringsnamnet "Västbanken" på det som sedan 3000 år är känt som Judéen-Samarien (Yahuda-Shomron på hebreiska)? Eller "Nablus", som är en arabisering av det romerska kolonialnamnet Neapolis, till stadens riktiga namn Sikem (Shechem)?


11 Comments:

Blogger Bengt skrev...

Varför inte kalla det för parkeringsplats så blir alla nöjda och vi har mindre bråk?

12:43 fm  
Blogger Alicio skrev...

He, he.
Jag glömde fråga TT det :)

12:48 fm  
Blogger Bengt skrev...

Det här bråket har pågått i sekler. När ska det ta slut? När ska männskor respektera varandras olikheter.

Om vi ska överleva oss själva så är det nog bra om vi börjar samarbeta. Miljön har börjat kräva tillbaka sin skuld. Klimatet kräver många offer varje dag.

Vore det inte bättre att samlas mot en enad fiende, oss själva?

1:42 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Paradox66, fred baseras på sanning. Därför är TT:s verksamhet så skadlig för alla.

1:50 fm  
Blogger Johan L skrev...

och TT framstår bara som mer och mer orimliga.

9:53 fm  
Anonymous Olaus Petri skrev...

TT-är har en betydligt högre högre halt av politiskt bias än vad som är lagligt. I Sverige ligger väl gränsen runt 3, 7% men TT har 96,3 %. Klart man blir illamående.

När man brygger apolitiskt vänsterpilsner kör man med det patenterade 911-receptet: nio delar antiamerikanism, en del antisemitism och en del vigtigpettrighet.

Klart att de som dricker av den brygden får för sig att Brittney Spears-musik och McDonaldshamburgare våldtar äkta och rena kulturer. Lika klart framstår då också att de som spränger oskyldiga människor i luften, är offer under ett ensidigt amerikansk-sionistisk förtryck.

Bojkotta TT och nyktra till!

12:38 em  
Anonymous ASO skrev...

Paradox,

I Sverige har vi nästan glömt det, men det finns en essentiell skillnad mellan lögn och sanning.

Precis som inför all terror är sympatierna för PLO, Fatah eller Hamas beroende av propaganda. Propaganda kan bara fungera där man - oemotsagd - kan förvrida eller utesluta fakta.

2:00 em  
Anonymous pontus skrev...

"Precis som inför all terror är sympatierna för PLO, Fatah eller Hamas beroende av propaganda. Propaganda kan bara fungera där man - oemotsagd - kan förvrida eller utesluta fakta."

Och det dar var inte propagande eller?

I allafall fungerar den inte nu langre eftersom den numer inte uppfyller ditt nodvandiga villkor: oemotsagdhet.

2:31 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

Vad vill Pontus med detta inlägg? Gratuleras för att han drar likhetstecken mellan terrorister och dem som tvingas försvara sig mot terrorister?

Duttit, Pontus!

3:43 em  
Anonymous ASO skrev...

TT:s läsart är endast ett exempel av otaliga. Den som följt de senaste årens europeiska nyhetsbevakning vet att den arabiska historieskrivningen nu anger tonen över stora delar av Västeuropa.

Hur kunde det bli så?

Det är inte enbart frågan om gammal vanlig antikapitalism, antiamerikanism eller antisemitism (omskriven till engagemang för palestiniernas kamp, Iraks folk eller andra plakatmässiga slogans). Inte heller drömmen om en eurabisk "motvikt" till USA/Stora Satan. Eller för den delen sekulariseringens växande likgiltighet inför det judisk-kristna arvet.

Kombination av rädsla, förakt och snikenhet väger minst lika tungt. Att anpassa sig till det ena absurda villkoret efter den andra är ett sätt att köpa sig lugn och ro. Att fika efter "samhörighet" genom ren och skär historieförfalskning är ett sätt att befästa en rad ekonomiska potentialer som med tiden skulle kunna utvecklas. Dessutom behöver Europa arbetskraft. Européerna har ju slutat reproducera sig (i rak motsats till befolkningen i Nordafrika och Mellanöstern).

Sedan början av 2000-talet står det klart att Europa är villigt att offra Israel för att försöka skapa "försoning" med arabvärlden. I ett sådant sammanhang betyder inte Israels demokrati, samhällsliv eller historia ett dyft.

Naturligtvis kommer denna strategi att misslyckas - precis som den misslyckades på 30-talet då man skamlöst sålde Tjeckoslovakien. Kanske kan den garantera Europa "fred" under ytterligare någon generation. Men knappast längre.

I slutändan är det alltså frågan hur mycket Europa själv kommer att få blöda. Om Madrid och Amsterdam skall sätta tonen för vad som komma skall tycks framtiden bedrövlig. Engagemanget för Mellanösterns terrorister är - bokstavligen - ett självmordsuppdrag.

4:22 em  
Anonymous Snöfallet skrev...

"I allafall fungerar den inte nu langre eftersom den numer inte uppfyller ditt nodvandiga villkor: oemotsagdhet."

jaha. då måste jag ha missat när du redovisade dina invändningar...

3:50 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan