Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-13

Islamistisk terrorcell i Sverige dömd
- men flera frågor kvarstår


Två irakier bosatta i Sverige har dömts för förberedelse till terroristbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och ska därefter utvisas på livstid. Terrorkollaboratörerna har bl.a. kommunicerat med och skickat drygt 1 miljon kronor till gruppen Ansar al-Islam i Irak.

Detta är den första domen i sitt slag i Sverige. Men trots att fallet blottlägger att en otäck islamistisk rekrytering, uppvigling och resursinsamling till terror äger rum i Sverige, har media varit skrämmande tysta. Även nu när domen har fallit kan man konstatera att fler frågor än svar kvarstår, och
Dick Erixon tar upp några av de viktigaste:

En av de dömda har agerat ledare kring moskéer i Sverige. Hur ser imamerna i dessa moskéer på demokrati, religion, terror och brottslighet? Vad predikas på arabiska i fredagsbönerna? Har man i predikningar uppmanat till ekonomiskt stöd till Ansar al-Islam? Och var är mediernas intervjuer med männens närmaste vänner? Hur ser de på demokrati, religion, terror och brottslighet?

Tänker de etablerade media visa att de fortfarande arbetar i allmänintressets tjänst, eller måste dessa frågor utredas av internetskribenter?


13 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Hmmm... err... hur gick det mer den liberala synen på pengars fria flöde och allt det där?

Det är en jäkligt skrämmande utveckling där man kan få fängelse i en jäkla massa år för att man stött en organisation som regeringen för tillfället inte gillar.

Passa dig så du inte hamnar på fel sida i frihetsdebatten, my son...

6:24 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

I Sverige regerar vänstern i form av en koalition av sossar, vänsterpartister och miljöpartister. Om jag förstått dessa partier rätt så anser dom att terrorismen i Irak en förståelig och berömvärd frihetskamp som skall stödjas.

Hur ser då regimen på domen mot terroristfinansiäreren och imamen Berzengi? Hur ser regimen på domen mot den andre, göteborgaren och falafel-försäljaren som även tjänade som terrorismens penningkurir?

Kommer regimen och Aftonbladet att ställa krav på att dessa ”frihetskämpar” friges?

7:14 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Och var är mediernas intervjuer med männens närmaste vänner?

Tja, dom som blev frikända (icke åtalade) i denna härva har redan intervjuats i TV. Missade du och mannen med cigarren och flugan det?

7:45 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Förresten Alico, vad är det för "uppvigling" dom blev dömda för? Det har jag inte läst något om!

7:59 em  
Anonymous Anonym skrev...

Hamberg, oseriöst! Det är klart att man ska få fängelse för att ha stött en terrororganisation. En organisation som dödar oskyldiga människor. En organisation som spränger oskyldiga människor i luften.

2:16 fm  
Blogger simulev skrev...

Cant really blame the Arabs in this case, they must have thought it was okay, since the Swedish goverment, as a leading role modell, yearly pisses away the Swedish tax-payers money to mideast terrorists.

7:12 fm  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Anonym ovan, den nya terroristlagen sänker beviskravet för denna typ av brottslighet. Det räcker med att ha visat att man skickat pengar till en svarlistad organisation för att dömas till "förberedelse till terroristbrott".

Är organisationen inte svartlistad måste åklagaren ställa utom allt rimligt tvivel att den person somutfört en penningtransaktion verkligen haft som uppsåt att betala en specifik terrorhändelse.

Med lite andra ploitiska majoriteter kan kanske snart alla de som skickar välgörenhetsgåvor till stater som bryter mot FN-resolutioner dömas till "förberedelse till terrorbrott", vem vet?

8:36 fm  
Blogger Humle och Dumle skrev...

Även bulten i bo vet att bara för att TV gör en intervju betyder det inte att skarpa relevanta frågor ställs, tvärtom är motsatsen vanligast i detta land. Men bulten kanske kan redogöra för vilka frågor som ställdes och svaret på dessa? Att sedan läsa att vissa människor här inte tar avstånd från folk/rörelser som anser det rätt att mörda oskyldiga civila känns obehagligt. Kanske man är rätt att stämlas som islamofob? Bättre då att klappa medhårs.

10:28 fm  
Anonymous A-K Roth skrev...

BiB: "...Med lite andra ploitiska majoriteter kan kanske snart alla de som skickar välgörenhetsgåvor till stater som bryter mot FN-resolutioner dömas till "förberedelse till terrorbrott", vem vet?..."

Ja, med dom politiska majoriteter som med mobbningsfasoner fiffar till resolutioner mot mellanösterns enda och största trädplanterarland medan de ignorerar dem som planterar bomber och faktiskt står för terrorn, vem vet?

Ett träd i din ära.

12:57 em  
Anonymous Olaus Petri skrev...

Trädklättrings- och bananätninggenen är fortfarande stark förenade – sammanbultade – hos intoleransvänstern. Kanske kan den förmås att även klättra upp i kunskapsträdet?

Vi får hoppas på det bästa A-K.

1:16 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

BiB i kunskapens träd??

Har han inte redan förätit sig på frukten? Något måste ha hänt.

6:07 em  
Anonymous Olaus Petri skrev...

Förvisso A-K, men de hade han funnit på marken. De hade också legat där väldigt länge. Bulten och griseknoen gillar ju jästa produkter.

Nej, jag tänkte mig mer att han skulle klättra upp och sträcka sig efter medmänsklighetens sköna frukter.

En nåd att stilla bedja om.

7:55 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Ojdå, alla kommentatorsgroupies tog visst på sig att svara åt Alicio. Och då fick jag inte svar på mina frågor.

Så kan det gå!

9:49 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan