Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-18

Hoppet om demokratiska val i Egypten nästan ute


Inför den egyptiska premiärministerns besök i Vita Huset idag skriver Washington Post att det kommande "valet" i Egypten kommer att bli en bluff. Förhoppningarna som väcktes när diktatorn Hosni Mubarak lovade att egyptierna skulle få fler än en person att rösta på håller nu på att släckas helt:

Få egyptier förväntade sig att Mubarak verkligen skulle tillåta helt fria val i år, men även regeringens mest tama motståndare känner sig förolämpade av det förslag till förändring av landets konstitution som det styrande partiet presenterade i förra veckan. Det föreskriver en begränsning av antalet oppositionskandidater till de mestadels små och halvdöda partier som har godkänts officiellt av regeringen. Oberoende krafter måste samla ihop 250 namnunderskrifter från de nu sittande parlamentsledamöterna och lokala styrelserna av vilka nästan alla är medlemmar i Mubaraks parti.
Därmed finns det bara en egentlig motkandidat: den liberale Ayman Nour som nyligen släpptes från fängelset efter påtryckningar från Washington, men som fortfarande trakasseras, skriver tidningen.