Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-03

Hedersmord på operan och i verkligheten


Kungliga Operan i Stockholm kommer att göra en uppsättning om hedersmord nästa år, som kommer att utgå ifrån problematiken med en överdrivet "patriarkalisk" kultur.

Många flickor behöver inte gå på operan för att få en inblick i denna fasa. De lever i en vardag av rädsla för den närmaste familjen. Igår rapporterades det om två hårresande hedersmord som återigen illustrerar att detta inte är specifikt för någon enskild religion:


En ung palestinsk kvinna klubbades ihjäl av sin far på Västbanken i helgen. Hennes brott: att som kristen ha gift sig med en muslim. [Vittnen] hittade henne med krossad skalle på en säng. Bredvid stod fadern, med järnröret i hand.

Det andra så kallade hedersmordet ska ha inträffat på måndagen i en palestinsk förort till Jerusalem, rapporterade israeliska medier. Två systrar, 20 och 27 år gamla, hittades av sin far, strypta. Misstankarna föll på deras bror, som flydde hemmet.

3 Comments:

Blogger Roland Pettersson skrev...

Om man läser artikeln som du länkar till Alicio så kan man läsa att Palestinska Myndigheten gav fadern permission så att han kunde vara med på sitt mordoffers begravning.

Är detta att ge den mördade ett hedervärt sista avsked? Vad tänkte dom andra begravningsgästerna om att mördaren stod vid sitt offers kista?

Palestinska Myndigheten har en bit kvar innan man kan anse att dom tillhör den civiliserade världen.

1:02 em  
Anonymous Anonym skrev...

Det finns ett gammalt djungelordspråk som alltid är till hjälp, när man inte kan förstå varför folk gör saker som verkar irrationella eller ondskefulla:

"Follow the money."

Alltså: var ligger profitmotivet?

För fattiga människor i "traditionella" (läs=efterblivna) kulturer har man ofta arkaiska idéer om Hur Man Tjänar Pengar. För en illiterat bonde eller daglönare i Orienten, Asien eller Sydamerika finns det i princip bara två sätt att Kamma In Stålar:

1. Förvärva egendom (läs: åkermark, betesmark, boskap) genom byteshandel (läs: arrangerade äktenskap mellan klaner/släktingar).

2. Stjäl egendom (riskabelt).

3. Hyr ut/sälj din avkomma till prostitution, arrende, eller annat slavarbete.

I detta sammanhang är kvinnor bara klanens ekonomiska egendom, som används t.ex. i byteshandeln mellan klaner och släktingar.

Man fattar helt enkelt inte koncept som "intellektuellt kapital", att kunskaper på sikt är värdefullare än mark, och att utbildning för kvinnor är en vettig investering.

Kort sagt, ett pre-kapitalistiskt system. Boten är inte att moralisera, men att lära dessa kulturer att det finns andra sätt att Tjäna Pengar än att gifta bort sina döttrar till ockerpriser.

Så vari ligger profitmotivet i hedersmordet -- sett från mördarens synvinkel?

Svar: Den potentiella "förlusten" i att ens dotter gifter sig med en annan klan som INTE kan erbjuda den feta hemgift(läs: betalning) man hoppats kunna förhandla sig till.

Att en dotter gifter sig med "fel" man innebär, ur hennes klans synvinkel, en misslyckad investering.

"Heder" i detta sammanhang betyder helt enkelt: Rikedom i form av egendom.

Follow the money...

12:22 em  
Anonymous Anonym skrev...

Sorry, det var 3 sätt, inte 2...
:)

12:24 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan