Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-18

Galloway kan åka dit för mened inför senatskommitté


"Jag har aldrig sett, eller ägt, köpt eller sålt ett enda oljefat, och det har inte heller någon annan gjort på mitt uppdrag ", skrek den brittiske parlamentarikern George Galloway vid förhören inför en senatskommitté igår under ed.

David Frum (
scrolla ned) berättar dock att snaran runt Galloways nacke kan komma att dras åt. Detta trots hans fradgande utspel i vilket han avvisade anklagelserna om att ha fått köpa 20 miljoner fat olja från Saddam Hussein för att sälja vidare med vinst.

Påståendet att "det har inte heller någon annan gjort på mitt uppdrag" motsägs i irakiska dokument, där det framgår att Galloways affärspartners och välgörenhetsorganisationer fått 20 miljoner fat tilldelade.

När den brittiska tidningen The Telegraph hänvisade till samma uppgifter stämdes den av Galloway och förlorade, då tidningen inte kunde bevisa att dokumenten var äkta. Frum säger att Galloway kan åtalas för mened i USA om dokumenten nu bevisas vara autentiska. Låt oss hoppas att det görs inom kort!


UPPDATERING 18/5 kl. 16.34

Och idag rapporterar BBC också att en av de välgörenhetsorganisationer som Galloway arbetade med har kontaktat de amerikanska utredarna för att hjälpa till. Organisationen säger att räkenskaperna inte har kunnat analyseras fullständigt, eftersom organisationens dåvarande jordanske ordförande har tagt med sig delar av räkenskaperna och lämnat Storbritannien.

5 Comments:

Blogger Joseph skrev...

Synd bara att dessa uppgifter inte kom fram tidigare, då hade kanske Oona King fortfarande haft sin parlamentesplats kvar.

4:44 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Frum säger att Galloway kan åtalas för mened i USA om dokumenten nu bevisas vara autentiska. Låt oss hoppas att det görs inom kort!

En mer rimlig kommentar (dvs om man inte vore personligt "biased" i fallet) vore väl, typ : "Låt oss hoppas att sanningen kommer fram i fallet"

Eller hur?

6:29 em  
Anonymous Marcus F skrev...

Det är inte ofta jag håller med bulten i bo, men här gör jag det. Oavsett Galloways politiska hållning så förtjänar han att räknas som oskyldig till motsatsen bevisats.

Personligen tyckte jag hela förhöret var ganska roande, det märktes tydligt vem som var den vassaste talaren i församlingen. Den tydliga skillnaden mellan brittisk och amerikansk politikerkultur var också klart roande.

Problemet jänkarna har med den här typen av anklagelser mot icke-amerikaner, är att misslyckanden innebär att de drar ner byxorna på sig själva.

Mer konstruktivt skulle vara att begränsa granskningarna till de egna leden - åtminstone till en början. Bevismaterialet finns ju kvar och kan antingen förmedlas vidare till lämpliga regeringar eller tas tag i senare. Det skulle öka kredibiliteten för processen och kanske till och med inspirera andra att följa efter.

12:30 em  
Anonymous Anonym skrev...

Det kan bli intressant fall. Den fradgatuggande, lätt hysteriske, saddamslickare Galloway är faktiskt ganska underhållande. Hans hysteriska utfall mot Bush (och hemma mot Blair) påminner om en viss haverist som härjade på svenska debattsidor. Jag är inte förvånad att han är så poppis hos brittiska muhammedaner. Likhet mellan hans uppträdande och protesterande hjärntvättade muslimska ”studenter” är påfallande. Synd att avslöjande om hans suspekta förehavande inte kom ut tidigare. Här finns lite intressanta detaljer :
http://www.frontpagemag.com/Articles/ReadArticle.asp?ID=7665

Lubbe Ferrysson

4:33 em  
Anonymous Anonym skrev...

*****En mer rimlig kommentar (dvs om man inte vore personligt "biased" i fallet) vore väl, typ : "Låt oss hoppas att sanningen kommer fram i fallet" ***

Är Bulten på väg att skriva bloggar åt andra bloggare? I så fall hoppas jag att han blir mera framgångsrik än med sitt eget skräp.

Lubbe Ferrysson

4:35 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan