Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-24

Fler förfalskningar från TT
(är det någon som räknar?)


Idag sände TT ut ett telegram som var baserat på en rapport från AFP kallat "Sharon skeptisk mot avtal med araber". Både TT:s och AFP:s rubrik gör gällande att Ariel Sharon, till den israeliska tidningen Yedioth Aharonot ska ha sagt att avtal med "araber" är värdelösa, och inte ens värda pappret de är skrivna på. Men sedan upphör alla likheter mellan originalets och TT:s text.

Redan i den första paragrafen preciserar AFP att Sharon talade om "arabledare". Inte om "araber" i största allmänhet, som AFP-rubriken hade förkortats till. Men TT tror sig ha hittat ett sätt att klämma åt den israeliska premiärministern som allmänt fördomsfull på, och fortsätter att skriva:

Israels premiärminister Ariel Sharon hävdar att avtal med araber är totalt värdelösa, rapporterar en israelisk tidning.

Inte nog med att AFP sade något helt annat. En snabb kontroll av den israeliska tidningens originalversion visar omfattningen av TT:s bedrägeri: "Can't Trust Arab Leaders"

Jämför citat från TT och AFP hos TT-kritik.

UPPDATERING 24/5 kl. 19.24

Lägg märke till att TT:s egenhändiga historieskrivning i telegrammet också är felaktig. Tydligen känner inte åsiktsbyrån till att Israel även vann Sinai-halvön i sexdagarskriget. På sin websida påstår TT att man är en källa till "trovärdiga nyheter". När ska svenska nyhetskonsumenter kräva just detta?

UPPDATERING 24/5 kl. 21.43

TT korrigerade till sist sitt fel sent ikväll. Nu står det "arabledare" istället. Däremot har man fortfarande inte hittat Sinai-halvön på kartan.


6 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Så om man skriver att det vore bra med ett "fredsavtal mellan israeler och palestinier", då menar man att man önskar att medborgarna i dessa länder upprättar individuella fredsavtal?

Om man avser ett fredsavtal som ett resultat av förhandlingar mellan Abbas och Sharon, då måste man skriva "fredsavtal mellan israeliska och palestinska ledare"?

6:59 em  
Blogger Alicio skrev...

Apopå ingenting: lägg märke till TT:s obefintliga historiakunskaper.

I TT-telegrammet har skribenten självmant (och utan att det fanns i AFP:s text) skrivit:

"Israel ansattes då hårt av arabländer, men genom överraskningsangrepp erövrade israelerna Västbanken från Jordanien, Gazaremsan från Egypten och Golanhöjderna från Syrien."

1. Israel blev mer än bara "ansatt"
2. Israel vann även Sinai-halvön från Egypten.

När ska TT anställa professionella journalister som vet vad de skriver om?

7:16 em  
Blogger Pierre Andersson skrev...

Jisses vilka hårklyverier... I det direkta citatet i den israeliska tidningen talar ju dessutom Sharon om att det är "arabvärlden" man inte kan lite på.

“Without hurting the Arab world, it must be established that their agreements, declarations, and speeches are not worth the paper they were printed on,” he said. “It’s safer to sign agreements with President Bush than with the Arab world.”

Så... förfalskning är att ta i va?

7:38 em  
Blogger Alicio skrev...

Pierre,

Arabvärlden kan liknas med "Latinamerika", vilket inte betyder "latinamerikaner". Eller hur?

7:46 em  
Anonymous pontus skrev...

otroligt. jag bytte ut ordet "arab" med "jude" for att visa hur smaklost uttalandet av Sharon var. Men vi kan ta "zigenare" istallet. Eller "turk" eller nagonting annat som har en dalig klang nufortiden. skon kanske klammer mindre da?

1:19 em  
Anonymous Anonym skrev...

Pontus: På vilket sätt skulle det vara osmakligt att påstå att arabledare inte är att lita på?

Sharon har inte kallat dem opålitliga för att de är araber. Han har däremot goda insikter i arabländernas politik: De är diktaturer, som behöver Israel som fiende för att avleda det interna missnöjet. Sålunda kommer de inte att avsluta någon konflikt så länge de är diktaturer. Och därmed torde varje påstående om motsatsen vara värt viss skepsis. (Och, ja, det är en generalisering, men den har en del med verkligheten att göra.)

Kom ihåg att det inte handlar om araber i gemen, utan om tjugotvå stycken identifierade regeringschefer.

Motsvarande kan inte sägas om turkledare. Två av tre turkledare är hyffsat goda demokrater.

6:19 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan