Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-13

"Detta är islam"


Många muslimer och icke-muslimer hoppas på en reformering av islam och en mer liberal tolkning av religionen. Målet är att bättre anpassa den till dagens samhälle och att förebygga religiös fanatism och terror. Man vill att doktrinen får en roll som underordnas ett demokratiskt samhälle, där kvinnor och minoriteter har en jämlik roll, och där mänskliga och medborgerliga rättigheter garanteras.

Den islamistiska organisationen Islam Academy tycker dock att bilden av islam är ensidig, och har satt ihop en flashpresentation för att bemöta kritiken: This is Islam (via LGF).21 Comments:

Anonymous Johnny skrev...

Vilken oerhört mesfjantig låt det var i presentationen.

5:36 em  
Anonymous Anonym skrev...

När ska ni förstå att terrorattentat och islam inte har något gemensamt? Jag kan lova dig, hade vi blivit ockuperade, ockupanterna dödat hundra tusentals civila, när som hels tkan störta in i mitt hus och hämta mina nära och kära till fängelsen där man torterar folk, genomför skenavrättningar utför sexuell förnedring och våldtäkter... Då hade jag också protesterat och då förmodligen inte enbart genom insändare i lokaltidningen.

Den här muslimhetsen börjar bli äckligt lik hetsen emot judarna innan andra världskriget.

5:38 em  
Anonymous Anonym skrev...

"Målet är att bättre anpassa den till dagens samhälle och att förebygga religiös fanatism och terror."
Då verkar man kommit längre än den kristna amerikanska tokhögern och dess motsvarigheter bland judarna!
Hoppas att de följer efter nu när islamisterna har visat vägen.. för ett bättre, jämlikare, rättvisare samhälle för oss alla oavsett religion, färg, kön eller åsikt!

5:47 em  
Blogger simulev skrev...

"Den här muslimhetsen börjar bli äckligt lik hetsen emot judarna innan andra världskriget."

You seem to have zero clue of history or reality.
Patriotism and Jihad.

5:57 em  
Anonymous Anonym skrev...

Mattias Hamberg, förök att debattera sakligt, även om du är ung. Var det något som du störde dig på i den islamistiska organisationens videopresentation?

6:11 em  
Anonymous Xtra skrev...

Religion of Peace? Snarare Religion of Pieces.

6:20 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Ingen med någorlunda koll på nyhetsflödet kan undgå att se sambandet mellan islam och merparten av den blodiga terrorism som världen drabbas av idag.

Obestridbara fakta är också att denna islamistiska terrorism har sin rot i oberoende muslimska länder som Saudi Arabien och Iran, länder som knappast är ockuperade av ”ondskefulla judar och kristna”. Alla politiskt medvetna förstår att islamisternas terrorism inte är någon nobel frihetskamp utan ett hänsynslöst mordiskt försök att påtvinga oss en religion.

Kan inte islam inordna sig i 2000-talet med våra självklara ideal, exempelvis jämställdhet mellan könen och demokrati, om islam istället ser det arabiska 600-talets ojämlika samhälle med slavar och annat elände som sitt ideal - ja då kommer islams samspel med den moderna upplysta världen att bli svårt.

7:19 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

Mattias Hamberg, jag undrar om du inte har hört om de terrorattentat som utförts i islams namn de senaste åren? Varför skulle det med tanke på det inte vara bra för fredsälskande muslimer att tala ut? Har du någon åsikt alls om videon annat än att skälla på folk som är emot terrorism?

För oss som tycker det är orättvist att associera terrorn med mainstream islam kommer videon som en frisk fläkt, även om somliga inte tål melodien. Jag tror det behövs mer sån information för att undervisa allmänheten. Tyvärr är det så att en militant människorättsvidrig kolonialistisk grupp gangsters som kallar sig muslimer har kapat religionen, samma kriminella som terroriserar på många platser i Mellanöstern. Videon var ett steg att ta tillbaka religionen från extremister. Det borde du väl kunna respektera?

Vidare låter det som om du ger licens till terroristerna i Irak? Det i sig självt är fördomsfullt mot muslimer. Att du själv kan tänka dig att bli terrorist är störande men förklarar åtminstone din intoleranta attityd. Du är i tanke en av dom? Du kan alltså tänka dig att spränga en buss med oskyldiga mönniskor för att någon annan har gjort en oförrätt? Bevare oss!

Det låter som om du inte har fattat att terroristerna för ett terrorkrig mot ett ordnat demokratiskt samhälle i Irak.

Om du associerar protester mot militant islam, den man kallar islamism eller islamofascism, med muslimhets har du hamnat helt på avvägar. Du har helt enkelt inte fattat vad som skrivits. Men det är väl inte förvånande heller.

Hetsen mot judarna av den typ som kom innan WWII, den fortsätter, inte minst bland islamisterna som förklarat krig mot världens judar. Antisemitismen i dess mest vulgära form lever, odlas och frodas i många länder, inte bara i arabländerna.

Varför ursäktar du det som inte går att ursäkta?

8:09 em  
Anonymous Anonym skrev...

Mattias, det finns en fråga du ska ställa dig om du tror att lidande berättigar, eller förklarar, våld mot oskyldiga:

Var är de tibetanska självmordsbombarna?

Och fortsätt gärna med att fråga dig: Varför sprängde ester, letter och litauer inte ihjäl skolbarn under den ryska ockupationen?
Var är historierna om danskt våld mot tyska civila under nazisternas ockupation av Danmark?
Varför massakrerade inte de svarta medborgarrättskämparna i 60-talets USA tusentals vita?

Kan det ha någet med kulturen och religionen att göra? Vad tror du?

Är alla kulturer och religioner likvärdiga?

Eller finns det rätt och fel?

Vänligen,
Narnia

PS: Att jämföra islamkritik med judehets är så ogenomtänkt att man baxnar. Undvik det om du vill framstå som seriös.

8:17 em  
Anonymous A-K Roth skrev...

5:47 pm:

" Anonymous said...

...Då verkar man kommit längre än den kristna amerikanska tokhögern och dess motsvarigheter bland judarna!
Hoppas att de följer efter nu när islamisterna har visat vägen.. för ett bättre, jämlikare, rättvisare samhälle för oss alla oavsett religion, färg, kön eller åsikt! "

Lite svårt veta vad du menar? Menar du att "islamisterna" har visat vägen, de som mördat tusentals oskyldiga. På ett sätt har de väl varit jämlika, "equal opportunity terrorists" i att de inte brytt sig om vilka de sprängt i slamsor? män, kvinnor, unga gamla, smabarn, kristna, muslimer, judar, buddister, alla är offer för islamisternas onda dåd.

Det är nu bara, enligt dig, för kristna och judar att ta efter och börja spränga glassbarer, pizzarestauranger,köra in i skyskrapor och mörda skolbarn instängda i skolor?

Ville du bara få in en pik mot kristna och judar? Det gick dåligt i så fall då dessa inte sysslar med terrorism. De mest extrema i dessa religioner verkar inte ha massmord av oskyldiga civila på hjärnan. Kanske de hålls tillbaka av budet att inte mörda?

Eller har du blandat ihop ordet "islam" med ordet "islamism"? Eller ville du bara vara ironisk? Dålig humor i så fall.

8:27 em  
Blogger Humle och Dumle skrev...

Oerhört glädjande att så många reagerade på Hambergs uttalande. Dessutom på ett konkret och sakligt sätt, där hans formuleringar och argument fullständigt massakrerades. Undrar om Mattias kan gå i svaromål på ett sakligt sätt, eller om de svepande omdömena tagit slut. Håller för övrigt med många övriga att media behöver ställa om fokus från de muslimer som inte kan ta kritik utan att börja hota att döda folk till de muslimer som värnar yttandefriheten och rätten att diskutera ALLT. Även när den värsta runarhetsen rådde fanns det trots allt artiklar som beskrev muslimer som demostrerade mot mullarnas tolkningsföreträde och försök till censur.

10:46 fm  
Blogger Fredrik Lindholm skrev...

Slöjorna hjälper inte att övertyga mig.

"Familj och välgörenhet" kul. Och vad är det familjerna skall leva på och ge bort till andra om man inte har girigheten som motor? Först produktion, sedan omfördelning, va?

P.S Såg ni sikherna?

11:45 fm  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Nadja, ditt inlägg sätter fingret på en viktig skillnad mellan islamismen och andra rörelser. Islamismen saknar empati.

Att avsiktligt döda oskyldiga barn är inget som islamismen ryggar tillbaka för. Islamismens ondska är därför historiskt unik.

2:49 em  
Anonymous JohannaV skrev...

Mattias Hambergs kommentar var så obehaglig och hatisk att jag inte ids svara. Det har andra här gjort bättre.

Vad gäller Islam Academys film kan jag inte säga annat än att den är lika förljugen och visar en lika snedbild bild av islam som de gör som hävdar att islam bara handlar om terrorism och rasism mot icke-muslimer.

Med tanke på att majoriteten av muslimska kvinnor inte bär slöja var det också motbjudande att romantisera just den arabiska extrema varianten av islamsk kvinnoklädsel som visades här.

Islam är fred, hävdar Islam Academy. För alltför många av islams offer är det nog snarare gravens fred man syftar på.


(Alicio, jag vill också påminna om att Secular Islam drivs till största delen av ex-muslimer ej av troende muslimer vilket man kan få intrycket av utifrån din post.)

3:25 em  
Blogger Alicio skrev...

Ja, Johanna, det har du rätt i, åtminstone till sin majoritet. Någon som har en bra alternativ länk utöver Secular Islam?

Under tiden kan jag rekommendera Irshad Manji, som har intervjuats i flera program på BBC under de senaste dagarna, och är praktiserande muslim. Hon uppmanar till en reformering av islam, och har många riktigt bra argument:
- BBC
- Irshad Manjis egen internetsajt.

3:40 em  
Blogger maxelson skrev...

När jag läser kommentarerna till den här posten blir jag mörkrädd. Jag trodde inte att islamafobin var så utbredd.

Islam är inte mer krigisk eller mer terroristisk än andra religioner. När amerikanska kristna soldater dödar civila irakier säger vi inte att de gör det pga att de är kristna. När israeliska judiska soldater dödar civila palestinier säger vi inte att de gör det pga att de är judar. Men när en muslim dödar en civil israel då är det pga att han är muslim. Smaka på den logiken!

Islam är varken mer eller mindre krigisk än andra religioner. All religion har potential att vara hatisk, mordisk och totalitär. Det handlar bara om att skapa rätt förutsättningar.

5:25 fm  
Blogger simulev skrev...

Can you separate right from wrong?

"När israeliska judiska soldater dödar civila palestinier säger vi inte att de gör det pga att de är judar."

Some do, but okay, why does the Israelis “soldiers kill civilian palestinians"? For fun and sports? The sheer joy of blowing away people? Yes, some anti-Semites will gladly try to nurture such demonizing fairytales. It's in the rest of the world called and known as legal self-defense. Then again, no one would be shoot if the Arabs laid down their arms, instead of forcing Israelis to return fire.

"Men när en muslim dödar en civil israel då är det pga att han är muslim. Smaka på den logiken!"

Are you implying that the Muslims when screaming Allah Akbar just before detonating their homemade clusterbombs, in these ongoing cases of serial targeted mass murder against Jewish civilians where a majority of the victims seems to be unarmed women and children, are lying about their own motives? That the afterward celebrations and glorification of the shahida martyrs in Allahs name is something else? Do you know the incitement?

6:09 fm  
Blogger Alicio skrev...

Mattias Axelsson, vilka kommentarer är det du tänker på? Ingen islamofobi är tillåten på denna blog.

Islamistisk terrorism görs i islams namn, och de terroristerna fördöms. Något annat vore absurt. Det har ingenting att göra med fobi för islam eller muslimer generellt.

Läs gärna också domen mot de två irakiska terrormedhjälparna som har dömts i svensk domstol. Där talar man om den islamistiska terrorism som nu har blvit världsomspännande, där extremister i många länder har planerat eller deltagit i terrorn. Är domstolen islamofobisk?

10:22 fm  
Anonymous Olaus Petri skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12:46 em  
Anonymous Olaus Petri skrev...

[Modererad kommentar nedan / Alicio]

Mattias A!

Var har du fått denna islamofobiska känsla ifrån? Frågan är retorisk så du behöver inte bry dig om att svara. Jag vet redan svaret. Du är besatt av tanken att du är analytisk och humanistisk när du kan påvisa/påhitta att någon inte är medmänsklig. Denna sjuka grassera i kretsar som inte gärna vändrar ut unken luft i tron att det finns någon miasmatisk kapitalistisk "Judengeist" i luften utanför. Givietvis är denna ande iklädd både stjärnor och ränder mot en bakgrund av rött , blått och vitt.

När någon åberopar Islam för att legitimera illdåd bör man då inte betona att detta är fel? Något annat sägs väl inte här? Men din egen medmänsklighetshybris kan bara få livsluft om någon annan inte är inkännande. Detta bevisas, gärna på ett diskursivt plan, djupt inbäddat i röda moln högt upp i det blå, utifrån en svartvit tolkningsmatris, som inte lämnar utrymme för "andra" färgkonstellationer.

[Modererat] Din toleranta självbild blänker enbart på grund av att du definierar ut andra som intoleranta. Fy för den lede. Om muslimer dödade oskyldiga utan att åberopa Islam skulle din "anal-ys" ha fog för sig Mattias. Så är dock inte fallet.

Vänstern [modererat] är det största hotet mot all form av integration. I det här fallet Islams (i den västerländska kultursfären).

1:06 em  
Anonymous Olaus petri skrev...

Ber Alicio om ursäkt om jag i affekt skrivit något otillbörligt. Jag kommer inte ihåg exat vad jag skrev men jag litar på ditt goda omdöme.

6:28 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan