Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-05-16

Debattledare à la carte för partiledarkonfrontation i SVT


Cirkusen som hittills har blockerat en politisk TV-debatt mellan moderaterna och socialdemokraterna verkar nu ha fått sin lösning. SVT, vars ordförande har varit en ledande socialdemokrat, kommer att stå för arangemanget och valet av programledare. Eftersom det har framförts krav på att det ska vara en kvinnlig debattledare tyder allt på att skjutjärnsjournalisten Lars Adaktusson har utmanövrerats, trots att debatten ska sändas i programmet Agenda (tack till Roland P):

Partierna har enats om att debatten den 24 maj ska vara allmänpolitisk, utan tidtagning, utan talarstolar och med en kvinnlig programledare. Det sistnämnda kan innebära ett visst problem eftersom debatten ska sändas i programmet Agenda, vars programledare är Lars Adaktusson.

Är det alltför vågat att gissa att detta krav kom från socialdemokratiskt håll? Får jag chansa på att det blir Elisabeth Höglund som kommer att moderera istället?

SVT har också snabbt sopat bort alla spår från sin websida, där ovanstående text är borttagen.

UPPDATERING 16/5 kl. 13.43

Som tröst kan man notera att Lars Adaktusson är utsedd till SVT:s första korrespondent i Mellanöstern. Enligt min åsikt har nämligen tidigare SVT-medarbetare där snarare agerat som PLO-korrespondenter mot Sverige (tips AndersML).

UPPDATERING 16/5 kl. 18.02

Jag tycker att moderaterna hade fel som inledningsvis insisterade på att TV-debatten skulle röra ett i förväg bestämt litet antal ämnen, istället för att vara allmänpolitisk (samma länk som ovan). Det skapar intrycket av att det är något man försöker dölja alldeles i onödan, vilket socialminister Berit Andnor spelar vidare på i sin blogg idag.


11 Comments:

Blogger Frankie skrev...

skjutjärnsjournalisten Lars Adaktusson Kan du ge några exempel på bra skjutjärnsjournalistik som denna herre medverkat i/till? Varje gång jag sett honom intervjua någon eller delta i något politiskt debattsammanhang så har jag irriterat mig på hans bristande journalistiska iver, inga följdfrågor, inga kritiska "ställa mot väggen" resonemang, ingen passion i hans arbete. Han talar bra engelska, har en speciell frisyr och verkar älska att vara kompis med alla politiker. Men den som dyker upp på Agenda kan ju i 99% av fallen bara vräka ur sig sina åsikter okritiskt bemötta utan vare sig journalistisk iver eller större debatt.
Har dålig koll på vilka sympatier han må ha politiskt, men han är ju i alla fall allt annat än "regimkritisk"...

1:28 em  
Blogger AndersML skrev...

Jag tycker att SVT kunde stått på sig lite, och haft Adaktusson att moderera. Visst finns den teoretiska möjligheten att det är ett Engqvistskt ingripande. Men å andra sidan - vilken TV-kanal vill tacka nej till partiledardebatten (i singularis) den närmsta tiden, bara för att partierna ställer krav på moderatorns kön?

Har du sett att Adaktusson blir ny Mellanösternkorre, förresten?

1:31 em  
Blogger Alicio skrev...

Mycket intressant om Adaktusson! Det hade jag missat! Förhoppningsvis kan rapporteringen, åtminstone lite grann, bli mer balanserad nu. Varken pro- eller kontra-israelisk. Det ska bli intressant att följa.

1:34 em  
Blogger Alicio skrev...

Hankins, jag tycker inte att det är särskilt tydligt hur Adaktussons privata partisympatier ser ut, även om det är relativt känt, från andra sammanhang, att han inte är socialdemokrat. Och det viktiga är väl just att man kan förhålla sig balanserad. Då spelar inte den egna övertygelsen roll. Jag tycker dessutom att han lyckas få folk att svara ordentligt, även om han har en mild framtoning. Det är färdighet.

1:39 em  
Anonymous Anonym skrev...

Hade hellre sett debatten skötas av tv4 men det lär väl aldrig ske så länge statsminstern är socialist.

2:11 em  
Anonymous Leo skrev...

"Mycket intressant om Adaktusson! Det hade jag missat! Förhoppningsvis kan rapporteringen, åtminstone lite grann, bli mer balanserad nu. Varken pro- eller kontra-israelisk."

"Hankins, jag tycker inte att det är särskilt tydligt hur Adaktussons privata partisympatier ser ut"

Då börjar jag att förstå lite mer av hur du ser på omvärlden Alicio!
Aduktusson är aktivt kristen frireligiös i alla dess delar och är därmed pro-israelisk.
A. har alltid stöd från DN.
A är i varje "tum" en bergerlig företrädare. Har Du inte sett hans program? Det lutar nog åt endera KD eller FP!
"Förhoppningsvis kan rapporteringen, åtminstone lite grann, bli mer balanserad nu. Varken pro- eller kontra-israelisk."
skriver du. Jag är övertygad att du kommer att bli nöjd..med dom flesta rapporterna men någon liten detalj kan kanske bli fel..

2:50 em  
Anonymous Olaus Petri skrev...

Jag utgår från att du menar "Debattledare à la Clarté".

4:52 em  
Blogger Alicio skrev...

Leo, jag har inte sagt att Adaktusson är socialist. Men jag tror inte för den sakens skull att hans privata politiska åsikter lyser igenom på ett ovederbörligt sätt. Om du anser det så vore det intressant med exempel. Jag kan ha fel.

Olaus: "à la Clarté"? Att debattledaren skapar klarhet, menar du?

5:13 em  
Anonymous Leo skrev...

Jag tror det är lite lönlöst med exempel.. du kommer inte att förstå alternativt inte godkääna dem.

Men Aduktusson är väl ett "klockrent" exempel på en svensk nrepresentant för amerikansk kristen tokhöger i alla dess former..

5:52 em  
Anonymous Olaus Petri skrev...

Visst, särkilt som Clarté var en gammal akademisk Marxistsekt. Fyrtiotalistkommisarna har ofta varit medlemmar där.

8:26 em  
Blogger Undraren skrev...

Nä Lars Adaktusson har kanske inte vänstersympatier men att utmåla honom som ett klockrent exempel på en svensk variant av den kristna tokhögern som Leo gör känns absurt. Tror nog att han kommer ge en hyfsad rappotering av mellanöstern. För det är knappast han själv som har utsett sig till korr. i mellanösten. I sånt fall hade väl det socialistiska SVT stoppat den utnämningen...*ironi*

Precis lika lite tror jag Engqvist har blandat sig i partiledarutfrågningen.

10:42 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan