Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-04-20

Sverige hjälplöst vid terrorattack


Det här kom inte precis som någon överraskning:

Sverige skulle inte kunna hantera ett större terroristdåd, enligt en rapport från Försvarets forskningsinstitut. Polisen saknar både personal och utrustning för att möta tungt beväpnade terrorister, säger rapportförfattaren Magnus Norell till Ekoredaktionen.

Men lyckligtvis finns det en möjlig lösning, enligt rapporten:

Lösningen är att använda militär personal, t.ex. elitsoldater från den särskilda skyddsgruppen SSG.

Så vad är problemet?

... det kräver en lagändring och är politiskt extremt känsligt, enligt Norell.

För vem? Det eller de partier som bromsar upp åtgärder för att skydda landet mot terrorister borde göra sin position känd i god tid till valet. Det är inte precis för tidigt att börja agera.


34 Comments:

Blogger Patrick skrev...

Det känsliga är svensk militär som agerar inom landets gränser.
Ta exempelvis jakten på Tony Olsson i somras. Då användes militär (SSG?) i sökandet, men de bar inte sin egna uniform utan dansk NATO-uniform.

12:28 em  
Blogger Alicio skrev...

Viktiga punkter. Därför är det väl på sin plats att man gör de lagändringar som krävs, så att situationen är klar. Alternativt ge polisen (SÄPO) större befogenheter. Dagens problem, precis som 11-septemberkommissionen slog fast, är ju att en myndighet får "äga" en viss fråga, vilket, enligt rapporten, förhindrar effektivt samarbete över myndighetsgränserna. Kommissionen rekommenderade att detta ändras.

I många andra länder finns det ett flertal militära och halvmilitära styrkor som deltar i sådant här arbete, och ibland i vanligt polisarbete, utan problem.

12:50 em  
Anonymous Anonym skrev...

Känsligt är även att beröra vad som är terrorns verkliga drivkraft: den islamistiska ideologin.

I Sverige håller vi ju oss med en alternativ förklaringsmodell där det alltid är offren som bär skulden (i synnerhet om de är amerikaner eller israeler).

Efter den 11 september är det lätt att minnas vilka svenska opinionsbildare som försvarat Jihad. De är många... Och somliga av dem skulle tveklöst göra sitt yttersta för att även "förstå" ett heligt krig i Sverige.

/ASO

12:51 em  
Blogger jinge skrev...

Användes verkligen militär personal vid den rymningen Patrick!? Det skulle väl i.s.f. röra sig om helikoptertransporter då..? Nu greps de dessutom nära ett par topphemliga militära anläggningar varav FOA är den enda offentliga, så blev de inte bara inblandade för att någon flyktbil var slängd så att man misstänkte att de fanns inne på militärt område?

Annars har jag stor förståelse för att landets militär inte tillåts hjälpa polisen hur som helst. Den lagen kom ju till efter Ådalen. Man kan oxo fråga sig vilka behov vi har. Polisens särskilda insatsstyrka ska utökas till 100 man har jag för mig att jag läst. Och de har tillgång till alla vapen som kan tänkas behövas.

1:04 em  
Anonymous Pontus skrev...

"Känsligt är även att beröra vad som är terrorns verkliga drivkraft: den islamistiska ideologin."

Na ASO det har ar inte terrorns verkliga drivkraft. Hur forklarar du exempelvis da nordirland eller baskien?

Du visar aterigen prov pa ditt inneboende hat mot muslimer. Om du vill ha en serios debatt nagon gang sa far du allt lara dig att dolja det lite battre. Fy skams.

Var jag antisemitisk nu?

1:16 em  
Blogger Patrick skrev...

Jinge, du har rätt - minnet spelade ett spratt.

Det var Nationella insatsstyrkan som deltog i sökandet, bärande danska camo.

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?p=231049

1:20 em  
Blogger Alicio skrev...

Pontus, att säga att den islamistiska ideolgin (dvs den som talibanerna, al-Qaida och andra bär) är grunden till den terrorism som vi ser från islamiska fundamentalister är inte "hat mot muslimer". De flesta muslimer, som inte ansluter sig till den ideologin, räknas själva som måltavlor för terroristerna. Och muslimer beskriver själva att islamismen uppmuntrar terrorism.

På Nordirland och i Baskien är terrorn grundad i religiösa och nationella motsättningar, och är inte tillnärmelsevis så utbredd som den som ASO talar om.

1:22 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

ASO, jag tror tyvärr att du har rätt.

Om Sverige utsätts för ett terroristattentat så kommer dom flesta svenskar att inta den spanska attityden vilket innebär att dom rannsakar sig själva och undrar vad vi själva gjort för fel som orsakat denna vrede hos terroristerna.

Istället borde vi naturligtvis inta den amerikanska attityden och visa att vi inte går att kuva utan att vi tänker jaga rätt på terroristerna och ställa dem och deras uppdragsgivare inför rätta.

1:30 em  
Blogger simulev skrev...

"Och muslimer beskriver själva att islamismen uppmuntrar terrorism.

Here ya go...Written in Swedish, the 20-page full-colour publication is entitled "Terrorns ansikte" (The Face of Terror). It deals with the shady alliance between Saudi Arabia, Iran, Syria and the Hizbullah terror organisation; the way this affiliation obtains its inspiration, training, logistics and operational assistance; and the dedication with which this unholy alliance undermines Lebanon's independence, deliberately obstructs Palestinian interests and targets Israel's security, throwing the entire region into continued turmoil.

The publication contains operational details, names and photographs, offering an insight into the smallest details and setting them in a broader regional perspective.

It is not intended as an exhaustive study of the subject, but serves rather as an appetizer, providing an easy-to-read overview of the issue. It is thus particularly useful for those for whom the subject of Middle East terror is relatively unfamiliar. Read it, and spread it to others.

Terrorns ansikte

1:37 em  
Blogger Alicio skrev...

I SvD: TV-kanalen Al-Arabiya:s chefredaktör: Varför kommer nästan alla terrorister från arabvärlden?

Moammar Khadaffi om islamistisk terrorism (clip 613).

Saudisk journalist: "Vi exporterar terrorister" (clip 607 i länken ovan)

1:49 em  
Anonymous Pontus skrev...

Alicio

"att säga att den islamistiska ideolgin (dvs den som talibanerna, al-Qaida och andra bär) är grunden till den terrorism som vi ser från islamiska fundamentalister är inte 'hat mot muslimer'."

Instammer. Men det var inte det som ASO sa. Om vi nu anvander terrorism med dess gangse betydelse sa ar det helt felaktigt att se islam som minsta gemensamma namnare. Faktum ar att 'ockupation' kanns valdigt mycket narmare.

Daremot har du formodligen ratt i sak; det som driver de terrorister du namner ar formodligen muslimsk fundamentalism.

2:54 em  
Blogger Tor skrev...

Problemet ligger i stor del att socialdemokratin motarbetat alla former av elitpolis och liknande.

NI var motarbetad i flera år. Först la man NI under Stockholm vilket gjorde att andra polisområden fick hyra in NI vid behov. Få gjorde detta eftersom det kostade för mycket pengar. Ett smart sätt att med byråkratins hjälp hindra demokratiska beslut. Socialdemokraternas paradgren.

Som tur är ligger NI numera under Rikspolisstyrelsen och kan användas "fritt".

Angående någon form av antiterroriststyrka av militär karaktär kommer nog vi inte få se något sådant föräns bomberna briserar i Hötorgsskrapan.

Estonia lärde vi oss ingenting av och förmodligen inte tsunamin helller. Att då förvänta sig att vi ska ta lärdom av 911 eller Madrid är att överskatta svenska staten.

3:18 em  
Blogger jinge skrev...

Jag tänkte väl det Patrick.. Det lät väldigt konstigt. Och med nuvarande lagstiftning är det NI som får ta sig an ett terrorangrepp. Jag kan inte påstå att jag känner till deras kapacitet, men jag har sett dem i arbete på nära håll. Mycket imponerande..

Och 100 välutrustade poliser varav ett 20-tal i tjänst alltid. Man kan, i händelse av behov, plocka in merparten av personalen.

Men avser man en terrorattack typ WTC så är alla länder handfallna. Nu löper vi knappast ngn större risk i vårt lilla hörn av världen.

6:05 em  
Anonymous Anonym skrev...

Pontus,

En förkrossande andel av alla terrorattentat - från USA via Mellanöstern till Sydostasien - begås av islamistiska terrorgrupper. Dessa dåd är alla influerade av den våldsamma och djupt totalitära ideologi som formulerats av Muslimska Brödraskapet (grundat i Egypten 1928, d v s 20 år före Israels bildande), Sayyid Qutb, Ayman al-Zawahiri och många andra. Det är ett obestridligt faktum - därtill fullt tillgängligt via en rad offentliga rapporter publicerade av exempelvis 11-september-komissionen, holländska AIVD, Freedom House och här i Skandinavien av både norska FFI och Danska justitiedepartementet.

Att förneka detta är inte bara kontraproduktivt. Det är också att göra världens 1.2 miljarder muslimer en STOR björntjänst.

Eftersom den islamistiska ideologin propagerar för Jihad, Sharia och en underordnad Dhimmi-status för judar och kristna (icke-muslimer skall vi inte tala om) - och dessutom ser den muslimska världen som utsatt för en konspiration av sionister, frimurare, "korsfarare" med flera - anser de att massmord på "otrogna" är en "religiös plikt". Därav massmorden i både Amerika, Afrika och Asien.

Som exempelvis framkom i dokumentären om en al-Qaida-cell i Paris (producerad av en algerisk mullvad och visad i bland annat SVT hösten 2003) anser islamisterna det nödvändigt att hålla Jihad levande. På så sätt påminner de om 1900-talets resande revolutionärer (eller bigotta rasteoretiker). Så länge det finns konflikter i världen är det med andra ord möjligt att exploatera dem för "Islams räkning" (något som nämnda islamister mycket riktigt påpekade).

Militant Islam betraktar stora delar av världen som "ockuperad" av de "otrogna" ungefär på samma sätt som VAM anser att västvärlden är ockuperad av ZOG. Detta gäller även de flesta arabiska nationer (som alltså inte betraktas som "rena" islamiska områden) - till och med Saudiarabien vilket de senaste årens attentat vittnar om...

Om du anser något annat är du dåligt underrättad. Du borde lyssna på vad islamisterna själva säger istället för att låta dig påverkas av en knippe "antiimperialistiska" vänsterjournalister i lilla Sverige.

/ASO

6:26 em  
Anonymous Anonym skrev...

PS

"icke-muslimer skall vi inte tala om"

Mad det menar jag människor som inte ens tillhör "bokens folk" (= kristna och judar). Med andra ord hinduer, buddhister, animister etc.

/ASO

6:56 em  
Anonymous Snöfallet skrev...

att ha Ådalen som främsta argument mot att ge militären befogenheter på eget territorium i fredstid är enbart sentimentalt och verklighetsfrånvänt. en stark och tydlig reglering, gärna i grundlagen, funkar som nämnts tidigare utmärkt i andra länder. USA med sina National Guard och Homeland Security är bra exempel på att rigorösa regelverk är betydligt bättre än konspirationsteoribaserad nolltolerans.

vi har dessutom ett lysande tillfälle nu, som Henrik Alexandersson belyser:

http://www.henrik-alexandersson.se/#050416b

8:00 em  
Blogger Simon Petrus skrev...

Jinge,
Om inte militären ska hjälpa polisen mot terrorattacker, vad ska den då användas till? Vi har ju inte längre något invasionsförsvar. När vi nu har valt den modellen kanske det är dags att slå ihop dessa organisationer?

8:17 em  
Blogger jinge skrev...

Mja, slå ihop militär och polis låter ju festligt men det är knappast vettigt. Ådalen drog jag upp därför att den nuvarande skrivningen i lagen tillkom efter Ådalen.

När det gäller militären så är deras uppgift att försvara landet mot yttre fiender. Skulle militären i vårt land få samma uppgifter som i vissa diktaturstater skulle nog merparten av innevånarna här bli mörkrädda, ja kanske t.o.m. börja tillverka bomber.. :)

Däremot kan man nog vara för att polisen får de resurser de behöver för uppgiften. Nationella Insatsstyrkan har redan resurser, man kan oxo tänka sig att man utökar den och har delavdelningar i olika län. Som utöver sin ordinarie tjänst får specialutbildning/träning.

Troligen är polisen själva bäst skickade att berätta vad de behöver resurs- och utbildningsmässigt.

10:06 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Är det någon som kan ge ett konkret exempel på hur man i Sverige skulle kunna ha nytta av militärer i terroristbekämpningen? Något realistiskt scenario?

10:16 em  
Blogger Alicio skrev...

Som ett exempel skulle man väl kunna nämna hur det fungerar i Frankrike. Man ser ofta tungt beväpnad militär patrullera lugnt och fryntligt på vissa utsatta platser, turistattraktioner och gator, samt på flygplatserna. Däremot säger lagen i Frankrike att de måste ackompanjeras av en polisman, vilket troligen är ett tecken på att man vill att det "civila" ska ha sista ordet. Detsamma gäller när soldaterna skall bussas till sina regementen i militärfordon. De följer alltid med en polibil.

Efter terrorattentaten i mitten på 90-talet i Paris (av vilka jag bevittnade sprängningen av ett pendeltåg vid Notre Dame utan att skadas vid ett besök) genomfört av den algeriska terrorgruppen "FIS", har Frankrike infört något som kallas "Vigipirate". Det är ett anti-terrorprogram som återaktiverades efter 11/9 2001, som innebär ökad patrullering, ID-koll (ganska sällan) samt mer proaktiv terrorbekämpning.

11:00 em  
Blogger Tor skrev...

Som alla vet har polisen inte tillgång till stridsflygplan och stridspiloter. Försök stoppa en jumbojet med en Sig Sauer.

1:08 fm  
Blogger jinge skrev...

Bultas skrev "Något realistiskt scenario" Tor. Vad var det du inte förstod?

Menar du att det är ett realistiskt scenario att det kommer en Jumbojet från utlandet för att krocka ner Drottningholms slott eller statshuset?

Tänk det tycker inte jag. Vi har haft ett antal terrordåd i vårt lilla land, och dessutom politikermord. Men Västtyska ambassaden är fortfarande det värsta.

Och en situation där man måste sätta in pansartrupperna eller fallskärmsjägarna faller på sin egen orimlighet.

Dessutom så HAR faktiskt militär bistått polis. Vid Anna Lindhs begravning så använde man Viggenplan för att avvisa civilflyg som kommit fel. Jag blev själv vittne på marken till hur ett par Viggar nästan fick motorstopp pga att de var tvugna hålla jämn fart med en Piper Cherokee 6.. :-)

Och visst man man ändra lagen så att flyget får använda skarpa vapen i ett sådant läge. Men beväpningen av NI räcker, om inte så får man komplettera den..

10:58 fm  
Blogger Tor skrev...

"Bultas skrev "Något realistiskt scenario" Tor. Vad var det du inte förstod?"

Innan 911 var inte det ett "realistiskt scenario" att kapade jumbojets skulle användas som missiler. Ingen var förberedd för det. Terrorister använder inte planer som du kan förutse framför din dator.

"Menar du att det är ett realistiskt scenario att det kommer en Jumbojet från utlandet för att krocka ner Drottningholms slott eller statshuset?"

Jag säger inte att det kommer hända i Sverige, förmodligen väldigt liten chans, men varför ta risken?

"Tänk det tycker inte jag. Vi har haft ett antal terrordåd i vårt lilla land, och dessutom politikermord. Men Västtyska ambassaden är fortfarande det värsta."

Så därför kommer det förbli det värsta eller vad?

"Och en situation där man måste sätta in pansartrupperna eller fallskärmsjägarna faller på sin egen orimlighet."

Tur att du inte ska försvara min frihet. Tack för det.

"Dessutom så HAR faktiskt militär bistått polis. Vid Anna Lindhs begravning så använde man Viggenplan för att avvisa civilflyg som kommit fel. Jag blev själv vittne på marken till hur ett par Viggar nästan fick motorstopp pga att de var tvugna hålla jämn fart med en Piper Cherokee 6.. :-)"

Om inte jag missminner mig så var det JAS 39 Gripen som bevakade Anna Lindhs begravning, MEN dom hade ingen laglig rätt att skjuta ner Cherokeen om det skulle behövts och ingen hade befogenheter att beordra en nerskjutning. Den piloten som gjorde hade ställts inför rätta.

"Och visst man man ändra lagen så att flyget får använda skarpa vapen i ett sådant läge. Men beväpningen av NI räcker, om inte så får man komplettera den..

Återigen missar du hela poängen. Militär personal har en kunskap som inte polisen har, tunga vapen.

Saken är den att militären får bara användas mot andra länder, det är där problemet är.

2:43 em  
Blogger Tor skrev...

"Bultas skrev "Något realistiskt scenario" Tor. Vad var det du inte förstod?"

I fortsättningen kommer terrorister fråga Jinge om lov angående deras terroraktioner mot Sverige. Tur att vi har Jinge.

2:48 em  
Anonymous Snöfallet skrev...

"Och en situation där man måste sätta in pansartrupperna eller fallskärmsjägarna faller på sin egen orimlighet"

varför? efter det påståendet och efter Tors motiveringar till svaret på Bultens fråga ligger bevisbördan hos dig, jinge.

6:25 em  
Anonymous Anonym skrev...

Patrick: Det var inte SSG som hjälpte till i rånarjakten, utan polisen i form av NI klädda i gröna kläder. SSG används endast utomlands, (Afghanistan, Kongo mm).
Problemet i Sverige är det revirtänkande och de vattentäta skott som finns mellan olika myndigheter. Ofta beror det på att personkemin mellan olika befattningshavare inte stämmer. Det faktum att personalen på SÄPO är poliser och har anmälningsplikt och inte kan agera i coveridentitet spelar nog in också.

8:56 em  
Blogger Tor skrev...

Eftersom det tydligen sattes krav på att jag skulle presentera ett realistiskt scenario så får väl jag göra det då.

Ett av de betydande mc-gängen bestämmer sig för att ta bort hindret för deras största inkomstbringande verksamhet, beskyddarverksamheten. Hindret består av den centrala polisstationen i en större sydsvensk ort. Aktionen går helt enkelt ut på att slå ut polisstationen och därmed skapa ett kaos, ett laglöst land, under en kortare period och därmed utöka beskyddarverksamheten. Man bestämmer sig även för att under ett dygn råna ett antal banker och då den lokala polisstyrkan är utslagen.

Finansieringen av operationen är inga problem då mc-gänget redan nu har stora inkomster samt vida kontakter i internationellt. Personal rekryteras lokalt och även från utlandet, framförallt tyskar och danskar. Tillgång till vapen är inga som helst problem då den svenska svarta marknaden är överfull med svenskt försvarsmateriel. Följande vapen och annan utrustning inhandlas i tillräckligt antal för att genomföra operationen.

Automatkarbin AK4
Kulspruta KSP58
Handgranat Spränggranat m/58
Pansarskott AT-4
Granatgevär m/48
Dynamit
Landminor
Spikmattor
Spanska ryttare

Inget av ovanstående är inte speciellt svårt att få tag på.

Lämpliga fordon vid operation kan vara

Personbilar
Lastbilar
Frontlastare

Truppstyrka 30 man.

För att inte väcka misstankar samlas inte truppen förrän på samma dag som operationen ska genomföras. Varje enskild kombattant reser enskilt till samlingsplatsen där han utrustas på plats. Operationen påbörjas redan en timme efter samling.


Mot detta har då den lokala polisen

Sig Sauer
Tårgas
Batong
Handfängsel


Polisbil SAAB 9-5 och Volvo V70

50 poliser till antalet


Förutom det initiala överraskningsmomentet så kan inte den lokala polisen sätt emot speciellt mycket. Fienden slår ut den centrala polisstationen relativt snabbt. Att ta sig förbi första skyddsbarriären går relativt enkelt då man har tillgång till både dynamit samt granatgevär.
Upprensning i polisstationen sker ganska snabbt med tanke på att de flesta poliser endast bär tjänstevapen som beväpning. Sambandscentralen som finns i den centrala polisstationen sprängs i bitar för att totalt slå ut regionens kommunikation. Nu famlar polisen i blindo.
Även den tyngre utrustning som polisen har tillgång till, t ex Kpist, förvaras centralt på stationen, utrustningen är nu utom räckhåll för övriga poliser i området.

Samtidigt som detta sker ställer en del av truppen upp ett försvar runt kvarteret. Vaktposter, minering, spikmattor etc. ser till att hålla förstärkning borta.

De poliser som kommit undan eller kommer från annan station i området har lite att sätta emot. Man anfaller inte kulspruteposteringar med en pistol, så enkelt är det. Sen finns det ingen anledning för enskild polisman att genomföra några hjälteaktioner, bättre att vänta på förstärkning.

Då när polisen är utslagen påbörjas del två av operationen: sno åt sig så mycket byte man kan. Här kan bara polisen handfallet se på. Eventuella försök till motvärn resulterar endast i att deras polisfordon lätt slås ut och att ännu fler poliser dödas. Polisen har inga kunniga befäl på plats som vet hur man för större strid i tätort och inte heller har man tillgång till någon fungerande sambandscentral. Man har fullt upp med att ta hand om skadade och på alla sätt få fram förstärkningar. Rapporter om döda och sårade civila strömmar in.

Nationella insatsstyrkan avreser från huvudstaden så snabbt de fått larm och är redo. De är på plats 8 timmar efter det att operationen inleddes. Nationella insatsstyrkan huvudbeväpning är följande

Sig Sauer
Kpist MP5
Krypskyttegevär PSG90

Piketbussar eller liknande

50 till antalet

Undertiden har fienden byggt upp ett försvar kring en mindre del av stadskärnan.
Frontlastare kör upp högvis med bröte för att försvåra all form av framkomlighet för polisen
Flertalet bilar används som hinder och minering är en självklarhet. Bank efter bank rensas på pengar.

Nationella insatsstyrkan sätts in så fort som möjligt vid framkomst. Detta är det bästa polisen kan frambringa, vältränade poliser och hög disciplin. Men problemen blir uppenbara väldigt snabbt, NI är tränad för att storma hus, gisslandrama, slå ut en lätt beväpnad fiende eller eliminera en mindre grupp. Här möts man istället av regelrätt strid mot en fiende stor till antalet och den är även tungt beväpnad. Minering och spikmattor gör framkomligheten svår. Intensiv beskjutning framför allt från kulsprutor gör det svårt att på sätt säkert sätt avancera mellan byggnaderna. Ett stort problem är krypskyttar som fienden placerat ut. Att använda olika fordon är inte tal på eftersom terroristerna innehar pansarskott och granatgevär och kan lätt slå ut vilket fordon som helst som närmar sig. Stillestånd inrättar sig alltså.

När terroristerna är färdiga flyr en del via det enklaste sättet, via luften. Flera helikoptrar hämtar upp ett en del av terroristerna och hela bytet. NI har inga som helst vapen att slå ut helikoptrar. Helikoptrarna flyger ut mot öppet hav och är då helt utom räckhåll för allt vad NI heter. De kvarvarande terroristerna infiltrerar sig med befolkningen på plats.

Efter slaget så råder det som sagt totalt kaos. Man har ingen uppfattning hur många sårade och döda och den lokala polisen är uträknad för ett bra tag framöver. NI har fullt upp att avancera och få kontroll över stadskärnan, mindre strider utbryter mot kvarvarande terrorister, de slås ut.

Från huvudstaden kommer då direktiv att man måste kraftsamla i den drabbade staden och skapa lugn och ordning. Detta tar då bort polisens uppmärksamhet från andra delar av regionen, alltså fritt fram för mc-gänget att skaffa sig nya kunder.

Ja, så här kan det gå till. Det största problemet är väl motiveringen, att motivera fram en sådan här aktion. Sen att de skulle råna en massa banker vet jag inte, la in det som extra krydda!
Men vapen är det inte svårt att få tillgång till.

Jag kan se två lösningar på detta problem

Väl fungerande underrättelsetjänst som förhindrar detta

Personal som har utbildning att slå ut tungt beväpnad fiende

Snodde ihop detta ganska fritt ur huvudet så det kan finnas en del luckor. Fritt fram att såga scenariot.

11:12 em  
Anonymous Anonym skrev...

Ett hyfsat filmmanus Tor, gärna med Chuck Norris i huvudrollen. Eller kanske utkast till ett datorspel för de yngre tonåringarna. Men som exempel på terrordåd som kan drabba Sverige??

Återkom gärna med något mer realistiskt!

CP

3:22 em  
Blogger Tor skrev...

Som sagt det var inte tänkt som realistiskt utan snarare olika saker som kan inträffa, användanden av tunga vapen, det NI inte har träning mot.

Jag kunde inte förutse 911 och inte heller något terrordåd i Sverige. Kan du?

Kan nämnas att tex Norge har en militär insatsstyrka som används.

9:12 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag tycker det var ett realistiskt och skrämmande scenario. Tor verkar kunnig om sådant här. Tur att han står på rätt sida! :)

9:16 em  
Blogger Tor skrev...

Hehe, förbannad tur att jag står på rätt sida :-)

Det jag skrev ska inte tas bokstavligt och kommer definitivt inte hända imorgon, se snarare fem, tio år fram i tiden och förmodligen inte i den omfattningen, men vapnen de kan definitivt finnas där.

Visst är mitt scenario orealististik, rent av på gränsen till löjligt i våra svenska ögon, precis som att kapa ett jumbojet fullastad med glada resenärer och köra det rakt in i en skyskrapa, löjligt eller hur?

Så vad vet vi egentligen?

Försvarets forskningsinstitut har kommit fram till att Sverige inte klarar en terrorattack.

Hur kom dom fram till det?

Genom att utvärdera ett antal olika scenarion och bedömma Sveriges försvarsförmåga.

Känner jag till dessa scenarion?

Självklart inte, jag kan bara spekulera och ha vilda gissningslekar. Stora gisslandraman,spängning av T-banan, förgiftning av vattenförsörjningen, slå ut elproduktionen osv. MEN det är uppenbart att det finns realistiska scenarion bara det att vi här inte känner till dom. För hur skulle man annars komma fram till att vi inte klarar en terrorattack?

Så att kräva att jag ska producera ett fullt realistiskt scenario för att motivera mina argument att tillåta militär personal vid terroristbekämpning är att sätta ribban väldigt högt.

10:38 em  
Blogger Tor skrev...

Okej ett mer realistiskt scenario.

Orkanen Gudrun visade på ett enkelt sätt vad som kan göra mest skada i Sverige, kraftiga störningar i elnätet.

Ett terroristcell i Sverige bestämmer sig därmed att orsaka så stort strömbortfall som möjligt. Enklast är då att helt enkelt fälla kraftledningar genom dynamitsprängning. En tämligen enkel operation, även på större kraftgator.

Så ska då polisen patrullera Sveriges samtliga ledningsgator tills man slagit ut terroristcellen eller ska man överlåta bevakningen till militären?

11:31 em  
Anonymous Pontus skrev...

Jag tror att Tor spelar for mycket rollspel.

4:53 em  
Blogger Tor skrev...

Pontus:
Vad du tror är ointressant, försök motvbevisa det jag säger istället,
tex följande

"MEN det är uppenbart att det finns realistiska scenarion bara det att vi här inte känner till dom. För hur skulle man annars komma fram till att vi inte klarar en terrorattack?"

3:09 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan