Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-04-27

Är feminism och liberalism ömsesidigt uteslutande?


Debatten blev intensiv mellan DN:s ledarskribent Hanne Kjöller och samhällsanalytikern och fd MUF-ordföranden Thomas Idergard i P1 Morgon idag. Frågan som diskuterades var om det går att kalla sig feminist och samtidigt vara liberal (hittad via Magnus tankar).

Personligen tror jag att den vettiga feminismen, till skillnad från dess vänsterradikala mutation, kan utgöra en del av liberalismen.


Lyssna här (klicka på ljudfilen 8.15 som är tillgänglig i en vecka).


4 Comments:

Anonymous Louise skrev...

Nej, naturligtvis utesluter inte liberalism feminism, det beror helt på innehållet av den feminism man förespråkar.

Att många tvekar inför 'feminism' beror på inslaget i dess kontemporära mainstream-form och -innehåll utesluter individualism. Det är inte konstigt att många liberaler grinar illa.

5:00 em  
Blogger Monica skrev...

Håller med Louise.

Thomas Idegard var en dryg jävel dessutom om nån frågar mig. Jag var seriöst intresserad av svaret på frågan eftersom jag länge själv funderat i samma banor. Dvs måste man vara "vänster" för att vara feminist?

Och så kommer det nån dåre och skriker om nazism...

12:35 fm  
Blogger David skrev...

Man behöver knappast vara åt vänsterkanten för att kalla sig / vara feminist. Allt bygger på vad man tolkar in i ordet feminist. Om man med ordet menar lika rätt för båda i samhället går det väl alldeles utmärkt att vara liberal och feminist. Att de skulle utesluta varandra måste vara något av det mest idiotiska på länge.

2:03 em  
Blogger Johan L skrev...

Håller med louise.
Liberalism utesluter inte feminism, men feminismen av idag utesluter liberalism.

Så, vad är det för mening i att kalla sig feminist om man är liberal?

Feminismen som begrepp är defakto kapad av grupper som Fi och andra som inte har det minsta med liberala värden, som människors lika (universella) värde.

3:49 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan