Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-04-30

Misstänkt islamist skadar svensk i terrorattentat


En egyptisk gärningsman skadade, enligt nyhetsbyrån AP, en svensk, två israeler, en italienare, en ryss och flera egyptier genom att hoppa ned i folkmassan från en bro vid Egyptiska Muséet i Kairo, med den sprängladdning han bar med sig.


Mannen, som dog i fallet, jagades av polisen och misstänktes för inblandning i terrorattentatet i Kairo den 7 april, då tre västerlänningar mördades av de "Islamiska Stolthetsbrigaderna".

Nästan samtidigt som attacken vid muséet öppnade plötsligt två beslöjade kvinnor eld mot en turistbuss i södra Kairo, och skadade tre personer, däribland en kvinna.

Terrorattentaten, som allihop riktade sig mot turistande västerlänningar, kommer sannolikt att sätta ännu en spik i den egyptiska turistnäringens kista.

Vid hemkomsten kommer den svenske mannen sorgligt nog att förvånas av rapporteringen i Sverige. För enligt
TT:s utrikesredaktion har han inte utsatts för ett terrorattentat.

UPPDATERING 30/4 kl. 22.00

I en senare uppdatering av TT-telegrammet kan man hitta ordet "terrordåd" 1 gång om man vadar igenom drygt 300 ord ned till 11:e och näst sista paragrafen. Det framkommer också att svensken, enligt UD, arbetade för Läkare Utan Gränser, och att de två kvinnliga terroristerna var den förste gärningsmannens syster respektive 19-åriga fästmö. Två islamistiska terrorgrupper tog på sig ansvaret för attentaten.

UPPDATERING 1/5 kl. 15.39

SVT skriver att de egyptiska myndigheterna gör allt för att tona ned händelsen. Efter attentatet den 7 april sade dem att det var en "isolerad incident". Detta är nu den andra terrorattacken denna månad som riktar sig mot västerländska turister. Och Utrikes- "Var ligger Khao Lak?" -Departementet rekommenderar fortsatta svenska resor till Egypten i en intervju, medan researrangören Ving har ställt in sina flygningar till Kairo. Exempelvis har det brittiska UD och det danska UD gått ut med en terrorvarning för Egypten, men utan att uttryckligen avråda resande. Franska UD varnar resande för att gå nära stora folksamlingar pga terrorrisken.


5 Comments:

Blogger moje skrev...

Dubbelt attentat - låter som al-Qaida (eller inspirerat av al-Qaida).

Minns Mombasa (Kenya),
ambassadattackerna 1998 i Tanzania och Kenya, bombattackerna i Spanien. ALLA dessa al-Qaida-attacker, och alla "dubbelattacker" (dvs flera attacker samtidigt).

8:28 em  
Blogger Alicio skrev...

Ja, jag läste att en av kvinnorna kunde vara den manliga terroristens hustru.

9:02 em  
Blogger jinge skrev...

Var skriver DN/TT att det inte var något terroristattentat?

Det är vad du påstår i din text.

9:45 em  
Blogger Alicio skrev...

Det står ingenstans att det är det heller. Tydligen är det inte motiverat att ta fram det ordet när en bomb sprängs bland turister, eller när en turistbuss blir beskjuten.

9:56 em  
Blogger simulev skrev...

Finland Foreign Ministry and News warns travelers also

1:46 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan