Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-04-24

Irakierna börjar ifrågasätta gamla 'sanningar'


Dick Erixon hänvisar idag till en mycket insiktsfull betraktelse, skriven av bloggaren Ali i Bagdad. Jag läste honom regelbundet när han tidigare bloggade tillsammans med sina två bröder på den omtalade Iraq The Model.

Ali berättar nu på sin egen blogg om hur han märker att irakiernas mentalitet håller på att förändras. Under decennierna av brutalt och auktoritärt styre vande folket sig vid att aldrig ifrågasätta något. Traditionen och det religiösa arvet spelar också in, säger han. Stamsamhällen och en religion vars profet är "allvetande" hämmar initiativtagande, individualism och ifrågasättande av dogmen. Dagens vetenskapliga framsteg förklaras som redan förutspådda i koranen.

Alltsedan Saddams katastrofala invasion av Kuwait, det shiitiska upproret som följde samt den USA-ledda befrielsen för två år sedan har irakierna alltmer kommit till insikt om att USA, till skillnad från vad de förväntade sig, inte är en ny "god" tyrann. USA tänker inte ersätta den "onda" tyrannen Saddam Hussein, vilket många irakier hade föreställt sig. USA har givit irakierna själva möjligheten att organisera och påverka sina liv och landets framtid genom att ta en aktiv roll och att våga ifrågasätta och utmana.

Läs hela inlägget, som är ett varmt och hoppfullt dokument över hur frihet förändrar människor, och ta en titt på kommentarerna. Apropå vikten av att ständigt våga ifrågasätta, citerar en av
kommentatorerna Thomas Jefferson, som sade: "The price of freedom is eternal vigilance."


4 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Alicio, du vet väl om Herr Hauptbahnhof Dick Erixon påstår att man inte får nämna dessa bröder vid namn? Om inte, läs mer här

7:19 em  
Blogger Alicio skrev...

Ali kallar sig Ali på sin blogg, och de övriga brödernas namn (eller noms de plume) står på deras sajt.

7:25 em  
Blogger Bulten i Bo skrev...

Ja, och det gjorde det redan på den tiden som Dick blev upprörd över att "vrickade vänsterjournalister" på New York Times "publicerar...en uppmaning att döda" bröderna.

Verkar som att du Alcio håller med mig att Dick måste ha dragit för många halsbloss på cigarren den dagen han skrev detta.

8:21 em  
Anonymous Anonym skrev...

Jag undrar om demokratins framsteg i Irak får vänstervridna haverister att tappa humöret.

Lubbe Ferrysson

8:37 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan