Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-03-21

När TV-sminket torkats bort:
- internet-debatt med Ali Esbati


Efter Dick Erixons debatt med Ali Esbati i SVT24 angående utvecklingen i Irak, verkar den senare självmant ha korat sig som vinnare: " - Tror att det hela talar för sig själv", kommenterar Esbati debatten.

Jag har roat mig med att göra en transkribering av nästan allt som Esbati sade. Jag har sedan försökt att bemöta det han framförde, och kan visa att han kommit med upprepade faktafel. Av meningsutbytet att döma erkänner Esbati att åtminstone två avgörande "argument" som han framförde i sändningen var felaktiga, även om det naturligtvis gäller nästan allt han framförde.

Media-savvy, höjd röst, halsbrytande "jämförelser" och avvikelser från ämnet gör inte hans argument mer överensstämmande med fakta, som ju finns tillgängliga för alla. Vid en närmare granskning visar det sig att han kanske utropat seger lite för tidigt.


Läs debatten på Ali Esbatis blogg en bit ned i diskussionstråden.


18 Comments:

Blogger simulev skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

1:42 em  
Blogger Ali Esbati skrev...

Jag tror väl även att ovanstående kommentar så att säga talar för sig själv. Men några humbla påpekanden:
1) Jag har inte korat mig till någon segrare. Men jag tror - obs, tror - att en majoritet skulle se Erixon som en förlorare i multipla bemärkelser.
2) Mitt "erkännande" av "lögner" finns endast i ditt huvudet.

1:57 em  
Blogger Ali Esbati skrev...

Men, som sagt, tack för transkriptionen. Kan man anlita dig mer frekvent?

1:57 em  
Blogger Alicio skrev...

1. Med mindre än att du kräver att FN drar tillbaka resolution 1546 så är det fastlagt att Irak inte är ockuperat längre enligt folkrätten (vilket gör väpnat "motstånd" olagligt, samt att suveräniteten övergått till den irakiska regeringen.

2. Du hävdade att USA blockerat en FN-resolution mot Irak (1988), och det är osant.

Du har inte kunnat motbevisa detta, varför jag tolkar det som ett erkännande av fel. Men du kanske vill att jag ska kalla det "vilseledande lögn i TV" istället?

2:03 em  
Blogger Pierre Andersson skrev...

Snälla Alicio. Resolution 1546 förändrar inte verkligheten. Resolutionen gör knappast Irak till ett land som är fritt och oberoende av USA, eller hur? Om du verkligen tror det är du naivare än jag trodde.

Oavsett vad man väljer att kalla situationen så kvarstår faktum:
1. USA kontrollerar Irakiskt territorium med vapenmakt. Flera hundratusen soldater från främmande makt finns på plats - soldater som regelbundet dödar oskyldiga civila.
2. USAs besättning av Irak är allt annat än tillfällig.
3. USA har fortfarande övertagit vissa av den Irakiska statens uppgifter.

Tillsammans utgör ju detta själva definitionen av ordet "ockupation". Visst har man officiellt lämnat över makten till Irak, men detta gjordes ju förra året till en regering utsedd av just ockupationsmakten. Det är också denna "marionettregering" som i resolutionen uttrycker önskemål om att USA ska stanna.

Självklart kan man (starkt) ifrågasätta värdet av val som genomförs under sådana förhållanden, och det är precis vad Ali gjorde.

3:08 em  
Blogger Oscar Löfroth skrev...

Imponerande Alicio! Du har alla argument på din sida och det är intressant att se hur Esbati trasslar in sig mer och mer för var kommentar. Han har låst sig vid att USA är en ockupationsmakt och bortser från att de nu agerar folkrättsligt korrekt. Antagligen betyder den inget nu när den går emot hans egen uppfattning om vad rätt är. Du har på ett förtjänstfullt sätt tuggat sönder hans argumentation och blottlagt lögnerna den bygger på. Synd att han inte själv ser det.
Mvh Oscar

4:01 em  
Anonymous Anonym skrev...

Om Ali Esbati och det han kallar "självklar solidaritet", från hans blogg, om protesten mot "ockupationen" i Irak:

Så tragiskt att tala om "solidaritet" med gäng som terroriserar irakierna nu. Så ytterst tragiskt att denna "solidaritet" skulle vara "självklar".

Talande och i sann karaktär för en som inte bara ursäktar terrorister men stödjer dem.

Han kan inte lämna sin solidaritet med sin föreskrivna agenda och ta avstånd från dem som bombar irakierna nu. Inte minsta kritik från Ali mot de vidrigheter de utför mot folket. Han går ett steg längre och tar sida med dem. Men det är ju hans stil och tro, att sida med terrorister. Hans verklighet är förvrängd. Så tragiskt. Hoppas han kommer till sina sinnen.

A-K Roth

4:33 em  
Blogger Tor skrev...

Underbart!

Alltid intressant när vänstern använder folkrätten som argument men vägrar acceptera den när den används mot sig själva!

Sen åkte Ali dit dirket under sin första replik då han gjorde en jämförelse med nazisterna. Godwins lag! Game over!

4:37 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag väntar fortfarande på att Ali Esbati ska bekräfta om han tycker att det går att "tala om demokrati" i länder som (Väst)Tyskland och Sydkorea, som varit besatta av amerikanska soldater i ca. 50 år. Är dessa länder demokratier eller inte, Ali? Är väpnat "motstånd" lagligt i dessa länder.

6:03 em  
Blogger maxelson skrev...

Alicio: Dina jämförelser med Sydkorea och Tyskland är ju helt bisarra.

Situationen i dagens Irak är ju överhuvudtaget inte jämförbar med situationen i dagens Sydkorea/Tyskland.

Den militära närvaron i Irak är en del av den amerikanska de facto-ockupationen (och låtsas inte som om ockupationen inte ägt rum - där är du motbevisade både tre och fyra gånger). Närvaron i Tysland/Sydkorea motiveras av helt andra skäl.

Så därför är Sydkorea och Tyskland västerländska demokratier, men Irak är det inte.

7:47 em  
Blogger Magnus skrev...

Bra argumentering, Ali ligger rejält på defensiven...

Kanske kan ett tips (om de är värt något) vara att renodla argumenten, du har mer än nog för att klämma dit han utan att sväva iväg i tveksamheter som ali sen kan argumentera mot för att slippa huvud argumentet...

11:11 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Just nu kom jag på en fråga som jag behöver hjälp med att få svar på:
Kan man säga att dom länder där FN gått in och militärt tagit över kontrollen är ockuperade av FN? Är Cypern för närvarande ockuperat av FN? Är fria val möjliga på Cypern?

12:56 fm  
Blogger Alicio skrev...

Bra Roland :) Frågan är legitim.

1:20 fm  
Blogger Tor skrev...

Glöm inte Japan. Amerikansk trupp är fortfarande där.

Roland: Även Kosovo styrs med FN-mandat och som vi alla vet så befriades Kosovo utan att man gick till FN. Det hela genomfördes på egen hand av NATO. Hur många protesterade den gången? Noam Chomsky.

1:21 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Mattias Axelsson skriver :
"Situationen i dagens Irak är ju överhuvudtaget inte jämförbar med situationen i dagens Sydkorea/Tyskland.
…………………………
Så därför är Sydkorea och Tyskland västerländska demokratier, men Irak är det inte."

Måste vara bästa skämtet. Har MA hört om 2:a världskriget, Korea kriget, eller har världshistorien börjat med befrielse av Irak?
Att störta en diktatur är ett problem. Att utveckla fungerande demokratiska institutioner är oftast mycket svårare. För Västtyskland tog det ca 5-6 år, för Japan 8-10 och för Östtyskland 45år. Två länder som har troligen väldsrekord i efterkrigshistoria är Vietnam och Nordkorea. De startade sin befrielse strax efter 2:a världskriget och än idag tillhör de hårdaste diktaturerna i världen. Detta trots (tack vare?) hjälpen från (S)verige.
Lubbe Ferrysson

10:51 fm  
Blogger maxelson skrev...

Lubbe: Svårt att läsa innantill?

Min åsikt är att dagens Irak skiljer på ett flertal punkter från dagens Tyskland och dagens Sydkorea. Därför är frågan som Alicio ställde till Ali ganska poänglös.

5:34 em  
Anonymous Pontus skrev...

Jo, men en gang i tiden blev tyskland ockuperat av USA och de har fortfarande militarbaser i landet. Eftersom dessa baser alltid har funnits i landet under tysklands "fria" val sa ar liknelsen ratt bra. Enligt Ali skulle detta innebara att tyskland leds av en marionettregering under ameriknarnas kontroll -- undra hur manga tyskar som haller med?

8:19 em  
Blogger Thaumiel skrev...

"Mattias Axelsson skrev...
Alicio: Dina jämförelser med Sydkorea och Tyskland är ju helt bisarra.

Situationen i dagens Irak är ju överhuvudtaget inte jämförbar med situationen i dagens Sydkorea/Tyskland."

Min spontana fråga är: tycker du att Ali Esbatis jämförelse med nazi-Tyskland är relevant i det fallet?

9:51 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan