Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-08

TT på plats vid valet i Danmark


TT finns på plats vid dagens val i Danmark. På de danska socialdemokraternas sida:

TT:s utsände: "Danmark gick till val på morgon, ett val som kan bjuda på överraskningar."

SvD:s utsände: "Den borgerliga regeringen i Danmark tycks gå mot en säker seger i dagens val."

TT:s utsände: "hur kommer samarbetet med det främlingsfientliga Dansk Folkeparti att se ut? Och kommer regeringen kunna hålla sina många vallöften eller blir det som socialdemokraternas ledare Mogens Lykketoft sagt, massiva nedskärningar i stat och kommun om den borgerliga valekvationen ska gå ihop?"

SvD:s utsände: "Men Socialdemokraterna, som förut uppfattades som splittrade i [invandrings-]frågan, tar nu rygg på de borgerliga och förespråkar en stram linje. Därför har invandringstemat varit tämligen svalt i årets valrörelse. Dagordningen har i stället dominerats av välfärden och jobben."

Lägg också märke till TT:s så kallade "Fakta"-ruta i högerspalten i SvD-artikeln ovan. Den borgerlige Anders Fogh Rasmussen beskrivs som "en särling i skolan" som ung, och TT tycker att det är relevant att berätta att han söps under bordet vid en skolresa.

Socialdemokraternas Mogens Lykketoft får däremot stoltsera med sina egenskaper i det jobb han utför som vuxen, även om TT tillstår att han inte är "folklig": "Lykketoft är omvittnat duktig och har finansminister- och utrikesministerposterna på meritlistan."

UPPDATERING 8/2 kl. 11.49

Danska Berlingske Tidende, samt exempelvis Reuters och vänstertidningen The Independant instämmer med SvD:s analys. The Copenhagen Post noterar dock att socialdemokraternas skrämselpropaganda om skatterna kan skapa överaskningar i slutspurten, och statsministern säger, kanske något pliktskyldigt, att valet "är långt ifrån över". AFP rapporterar att den sittande borgerliga regeringens popularitet och ledning är stor pga en välskött ekonomi och en restriktiv invandringspolitik, men att det stora antalet osäkra väljare innebär att socialisterna inte kan räknas ut i förväg.

UPPDATERING 8/2 kl. 22.57

De danska socialdemokraterna förlorade valet.


4 Comments:

Blogger Dr Demant skrev...

Vad är det som är så uppseendeväckande med att TT påpekar att den danska regeringen regerar med stöd av ett främlingsfientligt parti?

1:52 em  
Blogger Alicio skrev...

Det var inte detta jag kritiserade. Det var oförmågan att rapportera på ett balanserat och opartiskt sätt, som alla andra citerade nyhetsorganisationer.

9:02 em  
Blogger Tor skrev...

Viktigt att veta att han söps under bordet. Bra jobbat TT.

10:08 em  
Anonymous Anonym skrev...

Inte med TT att göra men tragikomiskt att höra SVTs politiske "expert" i sin jämförelse av de två länder med världens högsta skattetryck uttala sig om att det iallafall går hem med skattesänkingar hos väljarna i Danmark medan i Sverige har vi Sossar som går till val på att höja skatterna. Lite skattehöjningar och sen TT propaganda på det så har nog sossarna nästa val säkrat som vanligt.
Dags att emigrera.

Johan

12:16 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan