Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-09

Omröstning om medias trovärdighet


Tidningen Dagens PS har en intressant omröstning just nu (se i tidningens vänstermarginal):

Litar du på vad som står i tidningarna och på webben? Och på vad som sägs i radio och TV?

När detta skrivs har 73% av de som lagt sin röst svarat nekande på den frågan. Även om det är lätt att förstå varför resultatet ser ut som det gör så borde redaktionerna oroas. Men frågan är om de bryr sig överhuvudtaget.


2 Comments:

Blogger Håkan skrev...

Som tidningsanställd kan jag svara att ena halvan av mig oroas. Den andra undrar varför folk på en webbfråga på en webbtidning kan svara att de inte litar på det som skrivs på webben eller i tidningar. Varför slösar de då bort sin tid med att läsa tidningar - dessutom på webben?

Lite grand som när folk säger att det bara står skit i kvällstidningarna. Om det nu gör det, varför läsa dem? Och om man inte läser dem (för att det bara står skit i dem), hur vet man då att det bara står skit i kvällstidningarna?

12:20 fm  
Blogger Alicio skrev...

Bra svar, men å andra sidan betyder inte en bestående läsarkrets att tidningen har trovärdighet i deras ögon. Jfr skvallertidningar eller tabloider såsom The Sun i Storbritannien exempelvis.

Det som borde oroa är ju själva bristen i trovärdighet och i den minskande respekt folk uppenbarligen har för journalisternas arbete och roll.

4:19 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan