Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-01

LO får Reinfeldts öra


Moderatledaren Fredrik Reinfeldt uppvisar pragmatism och öppenhet när han på DN Debatt tar till sig LO:s rekommendationer kring sänkningen av arbetsgivaravgifterna för anställda med låga löner samt arbetslösa: "Vi tar till oss LO:s kritik om risk för sänkta löner".

Däremot tycker jag att motståndet mot en arbetstidsförkortning är synd. Jag har själv sett detta på nära håll i Frankrike, där arbetsveckan är förkortad till 35 timmar i genomsnitt över året. Ingen anställd i Frankrike skulle på allvar vilja avskaffa denna reform, inkl. tjänstemännen. Däremot höjs nu krav på en mer flexibel arbetstidslagstiftning, så att låginkomsttagare kan arbeta mer än 35 timmar i genomsnitt om de så vill för att tjäna mer pengar, samt en särskild anpassning av lagen i olika branscher. Sverige borde kunna lära av detta och ta till sig de senaste och förbättrade aspekterna av denna reform.

UPPDATERING 1/2 kl. 12.04

Det dröjde inte länge förrän regeringen kom med ett ytterligt krystat fördömande av Reinfeldts förslag om sänkta arbetsgivaravgifter med bibehållen lön: "Hans Karlsson sågar Reinfeldts LO-utspel":

- Reinfeldts senaste utspel är ytterligare en svängning för att mörka det han egentligen vill uppnå, det vill säga att otrygga och rädda människor jobbar bättre och mer.

- Fredrik Reinfeldt kan liknas vid en propeller som vispar runt med någon slags utspelspolitik. Axeln till propellern är dock genuin löntagarfientlig högerpolitik, säger [arbetslivsminister] Hans Karlsson.

Om inte Karlsson vill att "otrygga och rädda människor jobbar bättre och mer" kan man verkligen fråga sig vad hans egen agenda är. Att dessa människor förblir arbetslösa?

UPPDATERING 1/2 kl. 23.40

Ibland kan en sak vara vettig även om den presenteras av en organisaton som annars har en agenda som inte överensstämmer med den egna. Därför tycker jag att Reinfeldt hade rätt om arbetsgivaravgifterna i ovanstående. Om det sedan innebär taktiska fördelar (inför valet) att erkänna att opponenten (LO) har delvis rätt på just denna punkt - genom att det borgerliga alternativet ges ett mer "humant" ansikte hos låginkomsttagare och arbetslösa, så ser jag inget fel i det. Mathias Sundin verkar ha samma syn, medan PJ Linder uttrycker motsatt uppfattning. Han överensstämmer i sak om arbetsgivaravgifterna men ogillar den taktiska gesten till LO (och därtill allierade väljare).