Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-26

Friare val i Egypten
- oppositionella bryter tabun om Israel


Egyptens president Hosni Mubarak har lovat att utlysa en folkomröstning inom nio veckor, för att få godkänt för en förändring av landets konstitution som för första gången skulle göra det möjligt för oppositionspartier att delta i presidentvalen i september. Mubarak har aldrig behövt tävla med någon annan kandidat, och har aldrig fått färre än 90% av "rösterna".

Ingen tror att Mubarak och det maktfullkomliga parti som står bakom honom kommer att förlora mot de små oppositionskandidaterna, men det här steget är ändå en framgång för oppositionen som alltmer högljutt krävt demokratiska förändringar av konstitutionen.

Detta är ännu en i raden glada nyheter från Mellanöstern efter de historiska valen i Irak och i viss mån i de palestinska områdena, samt de libanesiska frihetsprotesterna mot Syrien. Enligt det här
AP-telegrammet kommer Mubaraks utspel också efter att USA pressat Egypten att släppa en gripen oppositionskandidat. Condoleezza Rice ställde in ett besök till Egypten som var planerat till nästa vecka. En oppositionspolitiker som citeras i artikeln säger också att konstitutionsförändringen är en "eftergift" till amerikanska påtryckningar. Men TT ser allt i vitt och svart, och skriver:

Egypten har pekats ut som ett av flera odemokratiska länder som USA stöder trots president George W Bushs tal om att sprida demokrati i världen.

Mediebevakningsinstitutet MEMRI har översatt en mycket intressant tidningsintervju med en oppositionspolitiker i Egypten som heter Muhammad Farid Hassanein (innan Mubaraks utspel gjordes). Han kallar presidenten för ”den siste faraonen” och uppmanar till protestaktioner för att fälla honom. Hassanein deltog nyligen som observatör i de palestinska valen, och vill införa israelisk demokrati i Egypten. Han får dock hård kritik av en egyptisk tidningsredaktör.

Hassanein är ovanligt frispråkig, och
bryter flera tabun i intervjun. Läs den och titta också på en lika fascinerande och frispråkig intervju med honom i en TV-kanal från Dubai (två minuter): Scrolla ned till videoklipp 514 och tryck ’View clip’).


2 Comments:

Blogger Tor skrev...

Oavsett vad USA gör så är det fel. Avsätter man diktatorer är det fel och pressar man diktatorer via ett sammarbete så är det också fel. Inget kan någonsing glädja vänstern förräns USA ligger i ruiner.

6:12 em  
Blogger Alicio skrev...

Exakt. Det blir tydligen aldrig rätt.

Dick Erixon hade ett intressant inlägg idag som illustrerar detta tydligt.

7:06 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan