Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-15

Den syriska ockupationen och mordet på Rafik Hariri


Tidningen The Boston Globe skriver i en ledarartikel att mordet på den syrien-kritiske fd libanesiske premiärministern Rafik Hariri sannolikt är ett verk av Syrien, och att det inträffade några dagar efter det att FN:s Terje Rød-Larsen besökte Damaskus och varnade regimen för att blanda sig i det kommande valet i Libanon i maj (en extremt naiv uppmaning i och för sig, eftersom nästan hela det politiska etablissemanget sitter i Syriens grepp):

Syria out of Lebanon

Den libanesiska tidningen
Daily Star skriver öppet att mordet på Hariri kommer "i en tid av ökande spänningar mellan Syrien — Libanons politiske härskare ["master"] — och medlemmar av [den libanesiska] oppositionen."

En palestinier vid namn Ahmed Abu al-Ads och bosatt i Beirut är misstänkt för terrormordet. Men i de flesta internationella kommentarer anges ockupationsmakten Syrien och dess libanesiska marionettregim ledd av Emile Lahoud som potentiellt ansvariga med motivet att inför valet tysta dem som kritiserar den syriska militärockupationen, däribland Hariri och den politiska oppositionen.

Den inoficiella underrättelsesidan Debka, som ofta visar sig få rätt, rapporterade redan fyra dagar före mordet att Rafik Hariri, tillsammans med Walid Jumblatt (drusledaren) och den kristna ärkebiskopen Sfeir hade uppmanat Beirut-regimen att sluta fred med Israel. Debka skriver att syrisk militär underrättelsetjänst ligger bakom dådet, och att Al-Qaida har publicerat ett uttalande där man förnekar inblandning i mordet.


Den som vill läsa mer om den syriska ockupationen av Libanon och omvärldens ointresse rekommenderas den här artikeln av Claudia Rosett skriven 2003 i The Wall Street Journal.

UPPDATERING 15/2 kl. 13.57

Den libanesiske drusledaren i opposition, Walid Jumblatt säger också att Syrien ligger bakom, enligt Reuters:

"Den här [libanesiska] regimen är uppbackad av syrierna. Detta är terrorns och terroristernas regim, som igår lyckades utplåna Rafik al-Hariri" sade Jumblatt till reportrar efter att ha deligivit sina kondoleanser till Hariris familj i Beirut. "Jag håller den libanesisk-syriska polisregimen ansvarig för Hariris död."