Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-02-02

Ayn Rand uppmärksammas idag


Det är idag 100 år sedan Ayn Rand föddes, och det uppmärksammas i ett debattinlägg i Kristianstadsbladet:

Ayn Rand var en av 1900-talets stora tänkare. Hennes verk har inte bara betytt oerhört mycket för utvecklingen av den klassiska liberalismen utan har också inneburit ett skönlitterärt och moraliskt försvar av det kapitalistiska systemet. Hon försåg även sitt försvar av kapitalismen med en filosofisk beteckning – objektivismen.

[...]

1957 publicerades så till slut Och världen skälvde. Rand hade hoppats att boken skulle tas emot positivt av de ledande inom den amerikanska högern. Istället bemöttes den med hård kritik, mycket på grund av den uttalade ateismen samt det radikala försvaret för kapitalismen. Boken blev dock en försäljningssuccé, i synnerhet bland yngre människor som sökte en alternativ livsfilosofi.

UPPDATERING 2/2 kl. 8.04

Bloggaren Erik svarar på frågan "Vilka böcker bör alla som omfamnar - eller kritiserar - nyliberalismen ha läst för att vi skall ta dem på allvar?" och ger förslag på kompletterande litteratur för dem som redan är väl förtrogna med Ayn Rand.

UPPDATERING 3/2 kl. 14.15

Missa inte heller Xipes boktips: Libertarian Reading List.


1 Comments:

Blogger Bulten i Bo skrev...

Stackars minimoderater - utnyttjade för att skriva av Timbros pressmedelanden för att få in förtäckt reklam som insändare i lokalpress med naiva insändarredaktörer. Undra på sen att politiska partierna kommer i medlemskris.

Hoppas åtminstone att ungmoderaterna kan sin Ayn Rand och ser till att ta betalt av Timbro enligt den kapitalistiska prislistan. Något altruististiskt agerande vill nog inte Ayn se där uppe i sin himmel.

Hoppas vidare att de unga moderaterna lär sig att rycka på axlarna åt partiorder som dessa när de har blivit lite äldre.

9:01 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan