Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-09

TT censurerar Carl Bildt


Helt otroligt. Nu har TT satt igång att även censurera Carl Bildt, som ingår i Jimmy Carters stora observatörsdelegation vid de palestinska "valen". Ända fram till 17-tiden stod det så här i TT:s telegram:

Förre statsministern Carl Bildt säger till TT att valet har gått "lugnt och relativt välordnat till" i de områden runt Hebron på södra Västbanken som han besökt under dagen.

"-Och det verkar vara ett bra valdeltagande i de byar och flyktingläger som vi har varit i", säger Bildt, som ingår i USA:s expresident Jimmy Carters observatörsgrupp.

Han har inte sett några tecken på att väljare har hindrats av israeliska vägspärrar. "-De lokala personer som vi har med oss har varit utomordentligt förvånade över hur lätt det har varit att röra sig runt under dagen".

Alla telegram innehöll denna information, men vid 17.30-tiden bestämde sig TT:s Utrikesredaktion i Stockholm för att stryka dessa delar av Bildts uttalande, som ju gjorde palestiniernas anklagelser mot Israel ihåliga. Nu hittar man ovanstående text endast i ett fåtal landsortstidningar som inte uppdateras direkt. Man upphör aldrig att förvånas!

I själva verket ser det ut som att det har förelegat helt andra hinder i "valet". Utmanaren Mustafa Barghutis kampanjorganisation säger sig, inte helt oväntat, ha upptäckt fusk med bläcket som målas på väljarnas naglar, till förmån för den trolige vinnaren Mahmoud Abbas: Abbas rival claims poll fraud.

Om detta har nyhetsbyrån hållit helt tyst, trots att denna fråga var föremål för intensiv TT-rapportering när det gällde valen av den pro-amerikanske Karzai i Afghanistan.

UPPDATERING 9/1 kl. 21.13

Jimmy Carter som leder valobservatörerna säger, även han, att han inte har sett spåret av israeliska störningar av valet. Däremot rapporterar nyhetsbyrån AP att palestinier tog sig in i en vallokal och började skjuta vilt:

Voting went relatively smoothly. In one incident, five gunmen burst into an election office, firing into the air and complaining that the names of their relatives had been left off registration lists. The situation was resolved peacefully.


4 Comments:

Blogger Roland Pettersson skrev...

Även om Mahmoud Abbas försäkrade sig om en vinst i presidentvalet genom att förse en del vallokaler med bluffbläck så skall vi vara glada över att inte hans främste rival Mustafa Barghuti vann:
"On Saturday, a senior source in Abbas's campaign said Barghuti has received the support of Hamas leaders, who allegedly instructed the Islamist movement's supporters to vote for him despite an official call to boycott the election."Jag ser på det här valet med samma ögon som jag ser på ett presidentval i Hells Angels eller Bandidos.

10:31 em  
Blogger Alicio skrev...

Jag instämmer. Barghuti är kommunist och inte mycket bättre än Abbas. Den senare har dock satt upp omöjliga krav, och har lovat att inte nedmontera terrorgrupperna, utan arbeta för en falsk sk "vapenvila" (hudna).

Vi får se vad han gör. Han ska dömas efter sina handlingar. Och det måste gå fort.

11:02 em  
Anonymous Anonym skrev...

Din kritik av TT/media är på kornet. Finns ju överhuvudtaget inga ursäkter för det, men de tror sig komma undan med att gallra informationen för att ge en rätt bild. v och mp var som sagt cirka 50% av SR/SVT-journalisterna för några år sen. (Ingen större förvåning över de märkliga val man gär, men din vassa kritik behövs verkligen!)

Förresten hörde jag tre ganska långa intervjuer med tre borgerliga politiker en natt på SR, och tydligen var det en upplaga av nyheterna som bara gick på natten. Det kanske är tiiiidigt på morgonen och på natten som SR har chansen att snygga till statistiken som anger objektiviteten???

--
konspirativ Magnus orerar :-)

12:40 fm  
Anonymous Anonym skrev...

Ang. Magnus 'konspiratoriska' inlägg.

Bland journaliststudenter resoneras det inte sällan så, att eftersom svenska medier är så högerdominerade - säg Bonnier och studenterna gör korstecken och kastar vitlök - så är det inte mer än rätt att de som journalister vrider rapporteringen åt andra hållet. Som 'bevis' för medias högervridning anförs vanligen att det inte finns några vänsterradikala morgontidningar. Vad det nu har att göra med statstelevisionen/radion. (Att de flesta människor förefaller vara ointresserade av vänsterradikal journalistik förklaras vanligen med argument om falskt medvetande och om människor bara blev bättre i n f o r m e r a d e och yada, yada, yada - you know the drill...)

Det verkar vridet men så går faktiskt tugget. Det skulle förvåna mig om TT-journalisterna skiljer sig i det avseendet. Det anser förmodligen att de är sin fulla rätt att 'balansera' svenska mediers 'högervridning'.

Niclas
Journalist, Stockholm

12:12 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan