Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-21

Tillnyktring om Seymour Hershs artikel


För några dagar sedan uppmärksammades Seymour Hershs artikel The Coming Wars som publicerades i The New Yorker. I den sägs att USA bedriver spaning i Iran för att hitta lämpliga mål för attacker, i syfte att neutralisera landets misstänkta kärnvapenanläggningar.

Bloggaren Callimachus har ett bra inlägg angående den yrvakna och spelade förvåningen som uppgifterna väckte från vissa håll:

...var det någon som läste Seymour Hershs nya artikel och tänkte att "Jösses, jag hade inte en aning om att USA hade en beredskapsplan för att neutralisera iranska kärnvapen. Jag skulle aldrig ha kunnat drömma om att USA helt enkelt inte skulle tillåta Iran att skaffa så många strålningsvapen de vill, och att använda dem som det behagar. Så fräckt!"

Nåväl, om det finns någon [som resonerade så när de läste Seymour Hershs artikel] så handlar det troligen om en europé [...] Men den engelsk-fransk-tyska metoden [att förhandla med Iran om kärnvapenprogrammet] kommer endast att fungera om det finns ett seriöst amerikanskt hot i bakgrunden. Annars vore det bara en morot och ingen piska.


Undantaget som bekräftade regeln, Dagens Nyheter, hade dock en ovanligt klarsynt analys av uppgifterna.