Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-08

Fler TT-bedrägerier


TT publicerade idag ett telegram baserat på material från AFP, men TT lägger till och drar ifrån för att framställa de palestinska uppgifterna som Sanningen, medan de israeliska uppgifterna misstänkliggörs:

Mahmoud Al-Farra väntade i sin bil på att få passera vägspärren i Abu Holi nära staden Khan Yunis, när han dödades av två skott. Soldaterna ville få en rad palestinska bilar att backa ett stycke [...] Vittnen uppgav att han satt i sin bil när israeliska soldater sköt ihjäl honom med två skott.

Israeliska militära källor däremot hävdade att al-Farra var beväpnad och kommit gående mot vägspärren.

I första meningen är det TT självt som påstår att mannen satt i bilen när han skjöts. Lägg sedan märke till terminologin: palestinska "vittnen” som "uppger" saker (och förutsätts vara neutrala bedömare) kontra "israeliska militära källor" som "hävdar" saker. I motsats till AFP fortsätter TT att självmant antyda att det skulle ha handlat om en helt oskyldig person, genom att egenhändigt lägga till följande:

Incidenter av denna sort är mycket vanliga vid vägspärrar på Västbanken och i Gazaremsan. Palestinier blir otåliga över att tvingas vänta i timmar på passage, och de israeliska soldaterna blir irriterade.

Nyhetsbyrån avgör alltså från Stockholm att det skulle ha handlat om en oskyldig "otålig" palestinier, och diskvalificerar självmant den israeliska versionen. TT drar sig inte ens för att uppfinna nya svenska ord för att beskriva situationen så värdeladdat som möjligt när den talar om ”förkvävande” vägspärrar. Förkvävande mot terrorister?

Samtidigt struntade TT i att rapportera gårdagens terrorattack i vilken en israelisk soldat dödades och tre israeler skadades av en palestinier. Attacken genomfördes av Mahmoud Abbas Aqsabrigader, som ingår i Fatah. Om detta skriver TT kort längst ned i ovanstående telegram från idag, ett dygn efter att attacken ägde rum. Troligtvis för att vattna ur palestinsk terror genom att invänta israeliska aktioner (mot exakt sådana attacker).

Medan den palestinska terrorattacken från igår fick vänta så kastade sig TT över dagens nyhet om incidenten vid vägspärren, där den palestinska versionen blev TT:s egen. Värt att notera är att vid tidpunkten för TT:s telegram endast 10 av de tusentals engelsk- och franskspråkiga nyhetsorganisationer som indexeras av Google News, utöver TT, rapporterade om incidenten vid vägspärren. Och det handlade främst om kinesiska eller australiska media som ligger flera timmar före. Och ingen av dem tog den palestinska versionen som ensidig sanning, i motsats till TT.

UPPDATERING 8/1 kl. 14.39

Till och med den arabiska Jihad-TV-kanalen al-Jazira är mer opartisk än TT, och gör, i motsats till den svenska nyhetsbyrån, inga egna tillägg till förmån för den palestinska versionen. TV-kanalen respekterar innehållet i AFP-telegrammet och noterar att det är palestinierna som säger att mannen satt i bilen. Sedan rapporteras den israeliska versionen på ett likvärdigt sätt.

UPPDATERING 8/1 kl. 14.58

Bloggen TT-kritik tar också upp det här klassiska och motbjudande fallet.


OBS: Pga de palestinska "valen" på söndag kommer bloggandet att till stor del handla om Mellanöstern under kommande dagar.


2 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

(aka Eyvind)

Undrar om det är TT eller DN som är boven här? Artikeln du refererar till avslutas med "Från TT-AFP", vilket kan tolkas som att Dagens Nyheter själva skrivit artikeln baserat på telegram från TT och AFP.

En sökning efter svenska nyheter med eniro leder till två identiska telegram: nyhet.nu och Tidningen Ångermanland som lyder så:

"Efter dödsskjutningen av en israelisk soldat hotar Israel att upprätthålla alla vägspärrar i ockuperade områden under söndagen då palestinierna väljer president. Israel har tidigare lovat att lätta på vägspärrarna.(TT)"

De kan ju i och för sig vara förkortade versioner av TT:s telegram, men något säger mig att du (vi) borde skylla på DN.

1:20 em  
Blogger Alicio skrev...

Hej Eyvind,
De länkar du ger går till förkortade TT-telegram som publicerades idag. Detta illustrerar vad jag skriver. Attacken inträffade nämligen igår.

DN-artikeln som jag länkade till är signerad TT-AFP och är skriven av TT, inte av DN, och baserad på AFP-material (som TT har manipulerat).

Mvh - Alicio

2:24 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan