Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2005-01-07

Chirac vill införa ny biståndsskatt


Frankrikes president Jacques Chirac har väckt liv i sitt tidigare förslag om en "internationell skatt" för att dra in pengar för bistånd till fattiga och katastrofdrabbade länder.

Idén fick mycket litet intresse när den presenterades på ett G8-möte förra året, men kan nu aktualiseras. Enligt förslaget ska skatten tas på vapenförsäljning, finansiella transaktioner, företagsvinster samt på flyg- och båtresor.


6 Comments:

Blogger Karl Nyberg skrev...

Chirac la fram det här förslaget inför FN i september förra året. Han fick stöd av bl.a. Annan och Brasiliens president Lula. Idén fick enorm uppmärksamhet i Frankrikes ledande dagstidningar men symptomatiskt nog nästintill ingen uppmärksamhet alls utanför den fransktalande världen. Konstigt kan tyckas men frågan är om Frankrike verkligen har den makt över världspolitiken som dom själva tror. Tveksamt är väl svaret. En kommission under ledning av Jean-Pierre Landau skulle utforma ett konkret förslag men lite har hörts om detta förrän nu dvs.

Mvh

Karl

12:48 em  
Anonymous Anonym skrev...

Är inte det Ingvar Carlssons gamla förslag? Skulle iofs förvåna mig om den mannen tänkt tanken helt på egen hand...

Lösningen heter annars 'frihandel' - som vanligt =)

/Anders
www.dibbuk.se

12:54 em  
Blogger Alicio skrev...

Intressant Karl. Jag hade missat det förra året.

Vad tycker du om förslaget?

1:01 em  
Blogger Karl Nyberg skrev...

Du var inte den enda som missade det Alicio, jag tror alla utanför Frankrike missade det ;-)

Personligen tycker jag att idén är sympatisk men ogenomförbar. Chiracs idé var att beskatta bl.a. vapenhandeln vilket leder till problem eftersom Frankrike är världens tredje största vapenexportör. En annan nackdel med förslaget är att det främst är tredjevärldenländer som är beroende av ett rimligt pris på vapen då de flesta länder i ett ekonomiskt uppsving rustar upp sin arsenal. Alltså så skulle den här skatten delvis betalas av dem som skatten ska gå till och alltså inte i-världen viket leder till en omöjlig paradox. Intressant är också att Chirac tar kraftigt avstånd från Attac-rörelsen som förespråkar den liknande Tobin-skatten. Möjligtvis är det mest ett politiskt utspel från Chirac för att locka väljare från vänstern i Frankrike där Attac har ett starkt fäste. Troligen kommer vi aldrig att se en realisering av de här planerna men man vet aldrig med Frankrike dom har en tradition av att envist propagera för knepiga politiska åsikter.

Karl

2:44 em  
Blogger Roland Pettersson skrev...

Och vilka skall förvalta denna internationella skatt? Inte FN tack. FN har förbrukat sitt förtroende hos mej efter det att dom tillsammans med Saddam stoppade irakiernas Mat Mot Olja-pengar i sina egna privatfickor.

3:24 em  
Blogger Karl Nyberg skrev...

Här är franska senatens info om projektet:

http://www.senat.fr/rap/l04-074-302/l04-074-30219.html

Dock på franska bara men det står ungefär det som tidigare skrivits under detta inlägg.

Mvh

Karl

11:29 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan